preview
Titan Quest - antické akční RPG

Titan Quest - antické akční RPG
Titan Quest - antické akční RPG
00:00, 09.06.2005

Nejsem asi jediný hráč, kterého zajímají RPG a třebas zrovna ty akční, kde sice questy a dlouhá herní doba nejdou stranou, ale přesto se mnohem více zaměřují na rubání hromady potvor. Ti, kteří měli to štěstí a koupili si herní časopis SC*RE, číslo 133, si mohli jako plnou hru vychutnat právě jedno z akčních RPG-ček. Jmenovitě jde o hru Kult: Heretic Kingdoms, která si ani v naší recenzi (odkaz) nevedla špatně. Navíc šlo o jediný možný způsob, jak tuto hru v České republice legálně sehnat. No a ti, kteří to štěstí někde zapomněli a časopis SC*RE 133 nemají, na tom stejně nejsou tak špatně, protože snad již 15.6. se na trh konečně dostane datadisk k akčnímu RPG Sacred s podtitulem Underworld, které si mimochodem vedlo v hodnoceních velice dobře a někteří se doteď přou jestli překonalo legendární Diablo. Pokud se vám ale nelíbí již dost opraný fantasy svět, určitě se vám zalíbí připravovaná hra Titan Quest.

Klik pro zvětšení (Titan Quest - antické akční RPG)Klik pro zvětšení (Titan Quest - antické akční RPG)

Tak kampak na tu dovolenou pojedem?

Autoři Titan Questu, Iron Lore Entertainment (které mimochodem vede spoluautor Age of Empires Brian Sullivan) pochopily, že hráč už je momentálně docela omrzelý ze všech těch variací fantasy světa plného elfů, trpaslíků, orků apod., Klik pro zvětšení (Titan Quest - antické akční RPG)

Marr3wk_09-06-2005-14-51-32_3.jpgJak to bude ještě daleko?!
a proto se rozhodli že vyzkouší něco nového. Tím novým je svět z antické mytologie. Podíváme se tedy do prosluněného Egypta, kde se i nyní válí mnoho českých občanů, a také do neméně žhavého Řecka. Doufejme že se autorům podaří vystihnout tu správnou atmosféru ze známých bájí a pověstí. Určitě ale chcete vědět co za místa třeba navštívíte. Můžu vám slíbit, že to budou místa které určitě znáte. Půjde tedy o velké egyptské pyramidy, kde se ztratil a uhynul nejeden archeolog dychtící po pokladech, dále o Knóssos, velký palác na ostrově Kréta s tajemným labyrintem, ve kterém určitě také zahynulo mnoho obětí. A co třeba se mrknout do athénského pantheonu? Zajímavé ale určitě budou i známé Semiramidiny visuté zahrady v Babyloně. Musíme jen věřit, že autoři tato prostředí neodflákli a nepoužili jen jako reklamní trik na nalákání lidí zblázněných do historie.

A proti komu budeme bojovat?

Vy, hráči se v Titan Questu chopíte jakéhosi maníka připomínajícího Hérakla nebo Persea a půjdete kosit všechny možné i nemožné příšery. Nebudou chybět kostlivci, páchnoucí mumie anebo třeba obří pavoučci. Pokud vám nevyhovuje tento základní výběr, nastražte oči, protože teď se dostáváme k těm zajímavějším tvorům. Potkáte tedy ještě kozlí fauny, obří oživlé egyptské sochy, jednooké kyklopy, ale nějaký ten trojhlavý pejsánek snad taky nebude chybět. Autoři slibují nový soubojový systém. Ve hře totiž nebude žádné povolání, to si u svého avatara vytvoříte tím, že budete přidělovat bodíky k jednotlivým schopnostem. Nebude asi problém si udělat nějakého univerzála, ale popravdě, nejlepší je stejně mít buď nabušeného válečníka či čaroděje. Univerzálové jsou totiž moc... univerzální a v ničem moc nevynikají. Ale jak jsem již napsal, nebude problém si nějakého vytvořit. No, ale abyste proti nepřátelům uspěli, bude třeba užít nějakého dobrého vybavení. Toho autoři slibují tisíce a prý by mělo být unikátní a legendární. Že bychom se tedy setkali s legendárním kulatým řeckým štítem známým z mnoha filmů?

A ještě, bude to i hezky vypadat?

No, tak na tuto otázku je jasná odpověď: ANO! Už jen podle screenshotů zjistíte, že tato hra vypadá opravdu hezky. Vynikající textury a modely, které by se mohli rovnat i nějaké té střílečce zaručují, že se bude na co koukat. Měl jsem i možnostKlik pro zvětšení (Titan Quest - antické akční RPG) vidět vydané E3 video (stahujte třeba zde), které je sice v divném širokoúhlém formátu, ale nabídne vám skvělý pohled na hru. Nejde o žádné video, ve kterém by se střídali efektní intra s in-game videem. Vše je totiž in-game, střih tedy nic moc, ale na informační účel posloužilo toto video skvěle. Uvidíte, jak hezké jsou efekty všemožných kouzel, jak dobrá je fyzika postav, které po nějakém tom extra úderu efektně odletí, ale i další efekty. Podíváte se také na to, jak chrabrý hrdina zápasí s již zmiňovanými oživlými egyptskými sochami, kyklopy a opravdu velkou spoustou dalších nejrůznějších potvor. Výhodou tohoto videa je, že má jen 7MB (DivX formát), ale na úkor velikosti je bohužel v dosti titěrném rozlišení. I tak ale doporučuji jeho stažení, protože pokud se o Titan Quest zajímáte, určitě se z něj něco dozvíte a už se nebudete moct dočkat až bude hra i ve vašem počítači.

Klik pro zvětšení (Titan Quest - antické akční RPG)Klik pro zvětšení (Titan Quest - antické akční RPG)

Tak co říci na závěr?

No, vypadá to skvěle, protože do světa mýtů a antiky se ještě nikdo neodvážil vstoupit, tak doufejme že to u Titan Questu nebude poprvé a naposled. Autoři si zatím dávají na čas, plánuje se rok 2006, někde se píše že v červnu. Co je na tom pravdy nevím, ale rozhodně je dobře, že se Iron Lore Entertainment nevydávají ve směru id Software nebo Valve a dávají si čas, aby hru řádně vypilovali a dodali nám finální, nezabugovaný produkt. Jediný kdo by asi mohl toto skvěle vypadající RPG ohrozit, je pokračování slavného Diabla, o jehož třetím dílu se začíná dost šuškat. Blizzardi se k tomu ale pořád odmítají oficiálně vyjádřit, takže zatím se můžeme těšit pouze na Titan Quest.


CGwillWin