speciál
Série Red Faction - téma

Série Red Faction - téma
Série Red Faction - téma
00:42, 10.06.2011

V čase lákavej E3 a v mesiaci plnom namakaných hier prichádza jedna, ktorá zaújme jednak horníkov, či dolníkov z cudzej planéty, ale hlavne hráčov, ktorý radi prežívajú okrem príbehu a grafického spracovania aj niečo, čo sa vola fyzika, či zničiteľné prostredie. A práve aj tým sa chváli jednak nový prírastok, ktorý si onedlho zrecenzujeme, či celá séria, ktorá započala už celú jednú dekádu dozadu.

RED FACTION


Rok po miléniu navštívila naše herné mašinky hra, ktorá sa zapísala do hernej histórie svojim inovatívnym spracovaním. Už v tej dobe ste sa mohli totiž kochať pohľadom na zničitelné prostredie. Aj keď z dnešného pohľadu to vyzerá skôr smiešne, ale vtedy to bola snáď jediná hra, ktorá to ponúkla.

Okrem toho sa táto FPS mohla pochváliť zaujímavým príbehom horníka Parkera, ktorý prijal prácu v doloch na Marse, čo je ta červená planéta, z ktorej mali vždy padať zelení mimozemšťania. V Red Faction však hrozila smrtiaca epidémia a takisto hlavného hrdinu strašila tyrania.

Spoileri sa príliš rozprávať neoplatí, keďže aj napriek staršiemu grafickému spracovaniu sa to oplatí zahrať si aj dnes. Jedinou vadou na celej kráse môže byť akurát stereotyp, ktorý v priebehu hry príde a hlavne fakt, že táto hra hráča nerozmaznáva. Risknete to napriek všetkému a vrátite sa desať rokov do minulosti?

RED FACTION 2


Tento kúsok kritizovali recenzenti a hlavne samotní hráči za krátku hernú dobu, ktorá sa pri bežnom hraní dotkla stropu 10 hodín. Čo je v akčných hrách dnes považované za obstojný štandart a sériu Call of Čosi by za to pochválila celá Zemeguľa.

Bolo toho bohužiaľ trochu viac, za čo ju už spomínaní kritici dávali do laty. Príliš podobné s prvým dielom, slabšia grafika, viditeľná konzolovosť (pôvodne vyšlo na PS2), nudnú atmosféru. Hlavným neduhom podľa nás z dnešnej doby je určite ponúkaný multiplayer, ktorý ste si mohli zahrať jedine, a to je prostý fakt, iba s botmi, čiže nepriateľmi ovládanými počítačom.

Prečo si táto hra zaslúži spomenutie v záreze histórie? No, obsahuje prvky, ktoré sú evolúciou, vyplývajúcej z pôvodnej hry. Čiže hrátky s rozbíjaním stien, stoličiek, či iných predmetov. Môžete sa ako hráč spoľahnúť na tzv. GeoMod. Môžete tak na veľmi častých miestach ničiť steny, ktoré Vám bránia v postupe hrou. Používať na to veľké množstvo zbraní, a keď vravíme veľké množstvo, skutočne to tak myslíme. Do kože super vojaka, kde ste sa tento krát mohli ponoriť, už dnes, ale neodporúčame a keď už, tak radšej na oprášenom Playstation 2, kde je to predsa len hrateľnejšie.

RED FACTION: B.E.A.S.T.


Po nutnej pauze, ktorá bola po miernom neúspechu predchádzajúceho dielu, sa objavila hra, ktorá sa ako jediná z celej série takmer dostala na vtedy inovatívnu konzolu Wii. V roku 2008 ste si tak mohli SKORO užiť pohybové ovládanie s Wii Remote v ruke v tejto ehm... nedokončenej hre. Takže sa jedná o zrušený projekt, ktorý si, ale sami uznajte zaslúžil aspoň takéto spomenutie. Vyzeralo to nádejne.

RED FACTION: Guerrilla


Čo sa však podarilo náramne, bol zatiaľ posledný dokončený diel, ktorý sa pyšnil voľným pohybom v prostredí a hlavne nečakane pohľadom z tretej osoby. Mnohí ľudkovia rozprávali o Grand Theft Auto na Marse. A my sme neboli príliš proti, no hlavne šlo o totálne deštruktívne prostredie s výbornými zvukmi, ktoré dokázalo, že Havok má stále čo povedať do nepriateľskeho PhysX.

Vyčíňanie na Marse neprinieslo len úžasne grafické prvky, ale aj vcelku dobrý príbeh, celkovo krásnu grafiku a samozrejme aj dnes hrateľnú hru so zábavným multiplayerom, ktorý je konečne v sérii prístupný aj online.

Cesty pre pokračovanie sú teda pripravené...

...a už dnes sa budeme môcť do série vrátiť a my veríme, že to nedopadne zle. Zatiaľ to vyzerá viac než pozitívne a aj zmena žánru určite prinesie ovocie. A okrem toho ovocia aj to zničiteľné prostredie, úžasné efekty a vlastne to, čo robí Red Faction vlastným.

Keď si predobjednáte nový Red Faction: Armageddon na Steame, získate všetky tri predchádzajúce hry zdarma.


CGwillWin