speciál
Rozhovor s Filipem Kraucherem

Rozhovor s Filipem Kraucherem
Rozhovor s Filipem Kraucherem
13:34, 21.06.2010

CzechGamer: Ahoj, představil by ses v krátkosti našim čtenářům?

Filip Kraucher: Ahoj, jmenuji se Filip Kraucher, na internetu vystupuji pod nickem Fiola. Je mi 20 let a jsem čerstvým maturantem v oboru IT školy SSŠVT. Na herní scéně se pohybuji od roku 2002, ve stejném roce jsem založil tým FiolaSoft, který má dnes na kontě mnoho projektů. Některé již vydáné, nedokončené a samozřejmě i připravované. O herní scénu se zabývám nejen z pohledu game-designu, ale také jako redaktor. Působil jsem jako redaktor na Hrej.cz, Freegame.cz a VelkejChytrak.cz. V roce 2006 vznikl první nápad vytvořit herní pořad. A od té doby jsem také producentem.

Klik pro zvětšení (Rozhovor s Filipem Kraucherem)Klik pro zvětšení (Rozhovor s Filipem Kraucherem)

CG: Můžeš nám tedy představit svůj herní pořad Indian?

FK: V první řadě bych rád upřesnil, že se nejedná pouze o můj herní pořad. Je zde úžasný tým, který celý portál a pořad připravuje, tímto bych jim rád poděkoval za jejich ochotu, obětování a pomoc. O čem ale tedy náš pořad je? Indian je nezávislým herním pořadem o počítačových a konzolových hrách. To znamená, že se snažíme přinášet informace naprosto odlišným způsobem, než jak můžete vidět v běžné televizi. Naší hlavní předností je naše živé vysílání, které dovoluje přímou komunikaci s diváky. Opravdu si užíváme, když můžeme divákům hned odpovídat na jejich dotazy nebo prostě číst komentáře. Celý pořad ale není jen o interakci s publikem, rovněž přinášíme divákům rozhovory, reportáže, preview, recenze, novinky a mnoho dalšího, co k hernímu pořadu patří. Vysíláme každou středu od 17:00 živě na stránkách www.indian-tv.cz a poté přidáváme poslední díl vždy do archívu pár hodin po odvysílání premiéry, každý díl má minimálně 60 minut.

CG: Kromě toho si však také vývojář vlastních her, představil bys nám v krátkosti ty, na kterých ses podílel?

Tým FiolaSoft, který má nyní v jádru šest členů vydal od roku 2002 šest různých her. Je nutno říci, že jsme týmem zaměřený spíše na webové a multimediální projekty, proto s hrami nespěcháme a snažíme postupovat systematicky. Všichni v týmu, včetně mě, jsme se podíleli na hrách jako MouseTrap, SUNBulbZ, Rybář 2, Device of Divinity, SnowRace 2006 nebo Flip-Flap. U hry Flip-Flap bych se rád zastavil, protože se jedná o náš nejúspěšnější projekt. Jedná se o jednoduchou minihru, ve které máte za úkol přemístit všechny bedničky na loď tak, aby se kocábka nepřevrhla. Využili jsme ve 2D hře PhysX engine a hodnocení se u herních webů vyšplhalo k 90%. Hra má i český dabing, takže pokud máte chuť, doporučujeme si hru zkusit :), třeba vás chytne.

Klik pro zvětšení (Rozhovor s Filipem Kraucherem)Klik pro zvětšení (Rozhovor s Filipem Kraucherem)

CG: V přípravě máš také nějakou novou hru. O čem bude, jaký bude mít název a bude to už hra za peníze?

Tak nevím, jestli se jedná o novou hru... každopádně dokončujeme v těchto týdnech náš dlouho vyvíjený projekt PacIn: Nermessova pomsta. Je to klon pacmana s prvky adventury, rpg a arkády. Celá hra je zasazená do pohádkového světa kuliček, které jednoho dne napadne zlý rytíř temnoty Nermessis a zajme jejich celou vesnici. Jak už asi sami tušíte, hlavním hrdinou se stane jediný "přeživší" hodný Luzir, který se rozhodne vesnici zachránit. A tak vyráží za velkým dobrodružstvím napříč celou zemí. Do hry jsme vložili mnoho miniher, logických puzzlů, dialogů. Jde nám hodně o příběh. S dabingem nám pomohla skupina PERLA Group, která má již bohaté zkušenosti a také dobré herce. Co se týče příběhu, na první pohled se může zdát, že se jedná o prachsprostou pohádku, nicméně jsme se snažili do hry zakomponovat mnoho našich myšlenek a tak některé situace odrážejí životní fáze členů týmu. Hru chceme vydat jako freeware, nicméně dáme fanouškům možnost nás podpořit. Takže prvních pár týdnů by byla hra pouze za malý příspěvek. Rozhodneme se ovšem až podle recenzí herních webů, pokud by hra nezískala přízeň recenzentů, pak samozřejmě vydáme hru jako freeware :).

CG: Jaké programy používáš k vývoji a kdo všechno je v týmu?

V týmu FS je nás celkem šest a každý má na starosti něco jiného. Jirka Hrad se stará o základní engine a principy hry. Vojta Stránský programuje a skriptuje AI, animace, efekty a zajišťuje správný chod celé hry. Jakub Miřejovský skládá hudbu a ve studiu nahrává zvuky. Radek Jakl je grafikem. Tomáš Otáhal má stejný úděl jako Jirka. A já mám kromě rozdávání práce a malých programových prací na starost game-design, propagaci a webové stránky hry apod. K tvorbě používáme holandský program Game Maker, Visual Studio C# a Unity3D.

CG: A teď zpátky k Indianovi, jaké máte plány do bucounosti?

Určitě bychom rádi přinášeli co nejčerstvější informace a ještě více vylepšili komunikaci s diváky. Budeme se dále snažit navazovat spolupráci s herními firmami, jako už jsme to udělali s EA, Playman, Cenega nebo Microsoftem. A tím divákům přinášeli hry, různé soutěže a víc informací. Víme, že ještě máme velké rezervy, ale snažíme se. Rovněž nyní připravujeme velký redesign webu a jednu tajnou velkou spolupráci s herním obchodem. Ale o tom více až ke konci června.

Klik pro zvětšení (Rozhovor s Filipem Kraucherem)Klik pro zvětšení (Rozhovor s Filipem Kraucherem)

CG: Už ses objevil v pořadu Gamepage, neplánujete s nimi bližší spolupráci?

S pořadem GamePage máme velmi dobré vztahy a jsme moc rádi, že nás berou jako alternativu. Určitě jim patří velké poděkování, protože o nás natočili reportáž, díky které se o nás dozvěděla kupa nových hráčů. Nesnažíme se GamePage konkurovat. Přeci jenom, ačkoliv máme některé stejné rubriky (recenze, reportáže, rozhovory), tak je náš pořad mnohem diskuznější a hlavně tedy živě. Což nás zásadně odlišuje. O bližší spolupráci jsme s týmem GamePage nemluvili, ale jak říkám, přátelský vztah tam je a to je pro nás teď nejzásadnější.

CG: Co je podle tebe největším tahákem Indiana?

Rozhodně živé vysílání! Omlouvám se, že to tu stále opakuji, ale je to tak! Mnoho diváků živé vysílání nestíhá, ale každý potvrdil, že když se díval živě, tak ho to bavilo o mnoho více, než když díl nemohl ničím ovlivnit. Dalším tahákem Indiana je rozhodně odbornost členů týmu. Všichni jsme hráči a zajímáme se už dobrou řádku let o hry. I z té pozice vývojářské, takže jim rozumíme. Diváci pak s námi rádi diskutují na různá témata a vzhledem k tomu, že jsme nezávislým pořadem, můžeme mluvit o čemkoliv.

CG: Určitě jste při natáčení zažili mnoho zábavy a veselých příhod, ale byli také nějaké při tvorbě vlastních her?

Těch je samozřejmě hodně. Většina je postavená na situačním interním humoru týmu, kdy si například vzpomínám, že jsme našeho grafika Radka doslova ukamenovali argumenty, proč použít softwarově akcelerovaný anti-aliasing (vyhlazování) pixel-artových obrázků. Nejdřív nechtěl uvěřit, jenže pak velké lži podlehl pod palbou našich přesvědčovacích metod a tvářil se hodně zmateně, když na vlastní kůži zjistil, že jsme ho čtvrt roku tahali za nos.

Klik pro zvětšení (Rozhovor s Filipem Kraucherem)Klik pro zvětšení (Rozhovor s Filipem Kraucherem)

CG: Co říkáš na papírové herní časopisy? Mají ještě smysl v dnešní době, kdy je internet přeplněný informacemi?

Právě že mají! Přesně v době, kdy je internet přeplněný informacemi slouží papírové herní časopisy jako dobrá základna pro ověřené, kvalitní a jasné informace. Jistě, nebudou uplně aktuální oproti internetu. Nabízí ovšem odstup, který dnešním redaktorům hodně chybí. Vyrojí se nějaká super exkluzivní informace a tak se o ní napíše blesková novinka - jenže, většinou už si nikdo nespojí souvislosti a události, které nastanou krátce po ní. To se mi líbí na časopisech, jasně shrnují kompletní dění, takže je fanoušek her v obraze, nemá v hlavě chaos. O to samé se snažíme i my v Indianovi - samozřejmě tím audiovizuálním způsobem.

CG: Kterou hru považuješ nejlepší z roku 2009 a na kterou se těšíš letos?

Tak asi bych byl pokrytec, kdybych měl měnit názor. Zvolil jsem Call of Duty: Modern Warfare 2 a to díky své filmovosti. Sérii Call of Duty nemám moc rád, ale Modern Warfare 2 mě dostal svým zpracováním. Momentálně jsem se těšil nejvíc na Alan Wake, kterého mám možnost v těchto chvílích hrát a recenzovat, ale jinak samozřejmě nemůžu spustit oči z Mafie 2. Už aby tu byla! :)

CG: Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí a sil do další tvorby a moderování!

Také moc děkuji a přeji vám spousty čtenářů a skvělých článků!

Za CzechGamer se ptal Jakub Pokorný. Pozn.: První dva obrázky pocházejí ze hry FlipFlap, následují dvě fotky z natáčení Indianu a poslední čtyři screenshoty jsou z chystané hry PacIn: Nermessova pomsta.


CGwillWin