speciál
Interview - Zima Software

Interview - Zima Software
Interview - Zima Software
00:00, 30.09.2004

Nejprve by se určitě hodilo říci něco blíže o Zima Software a jejích titulech. Firma ZIMA SOFTWARE vznikla v roce 1995. První úspěšně vydanou PC hrou byla real-time strategie Mutarium(BTW byla tak těžká, že sem neudělal ani první level!!!-Apollo21). Poté se ZIMA SOFTWARE rozhodlo pracovat na vývoji dalších PC her, mezi kterými vévodí výborná adventura Polda (první díl - 1998), která má zatím čtyři skvělá pokračování a již se vyvíjí další díl, Polda 5. Avšak poměrně slušnou grafikou se může, respektive by se měla, chlubit hra jménem Bloodline, která je ve stádiu testování. Více však přímo v rozhovoru....

Klik pro zvětšení (Interview - Zima Software)

CG: Zima software je autorem mnoha úspěšných titulů. Jak si myslíte, že si

povede Bloodline, když pomyslíme i na obrovskou konkurenci ?

Zima Software (Z.S.): Snažíme se konkurenci předběhnout především hratelností a atmosférou hry. Samozřejmostí je kvalitní a napínavý příběh se středně těžkými adventurními prvky. Uvidíme již brzy zda se nám to povedlo.

CG: V jakém stádiu je tedy nový titul Bloodline ?

J.N.(scenárista):”Veškeré práce byli ukončeny a projekt se nachází ve fázy testování a odstraňování chyb. Je to práce neméně důležitá, jako samotný vývoj hry, proto se ji věnujeme s maximálním úsilím.“

CG: Řekl by jste nám svou vlastní stručnou charakteristiku této hry ?

J.N.(scenárista):”Při vývoji projektu Bloodline jsme si stanovili, že její hlavní charakteristikou bude hororové zpracování, na co byl kladen po celou dobu vývoje největší důraz. K zjednodušení charakteristiky lze říct, že je Bloodline 3D akční, hororovou adventurou s pohledem z první osoby. V pozadí se ovšem skrývá mnohem víc. Rozhodli jsme se, že příběh umístíme do nejrůznějších prostředí, které v lidech snadno vyvolávají negativní emoce - strach, pocit úzkosti, beznaděje apod. To je jeden z předpokladů docílení správné atmosféry v hororové hře. Je samozřejmé, že jsme čerpali inspirace z všemožných zdrojů - počínaje italskými gore horory, sérií Hellraiser nebo filmem P. Jacksona Brain Dead. Hlavní ale je, že vše bylo vyvíjeno tak, abychom vytvořili hru, která bude mít svůj vlastní styl, příběh, svébytné zpracování a neopakovatelnou atmosféru.“

Klik pro zvětšení (Interview - Zima Software)

CG: Co od vydání Bloodline očekáváte? Myslíte si, že se stane hodně prodávaným

titulem ?

J.N.(scenárista):”To si netroufám odhadnout. Můžu jenom říct, že náš tým udělal všechno, co bylo v jeho silách a možnostech. Vývojáři, kteří na hře pracovali, odvedli vynikající práci. Tímto chci svím kolegům poděkovat za měsíce společného úsilí, které jsme trávili nad řešením problémů a laděním bezpočtu detailů. Práce jsou však skončeny a když se ohlížím na všechno, co bylo hotovo, přiznám se, že mi žaludek svírá ledová ruka. Pořád se ptám, co jsme mohli udělat lépe, jestli jsme na něco důležitého nezapoměli... zná to každý vývojový tým, když stojí na samotném konci a čeká, jestli se bude jeho práce líbit.”

CG: Jak jste na tom s vývojem Poldy 5?

J.N.(scenárista):”Polda 5 se v naší kuchyni opéká již několik měsíců. Každý den ho dochucujeme, obracíme a podléváme, aby byl křupavý a lehce pikantní ze všech stran. Věříme, že výsledkem bude skutečné gurmánské dílo.”

Klik pro zvětšení (Interview - Zima Software)

CG: Jakých zásadních změn od ostatních Poldů v pátém pokračování dočkáme?

J.N.(scenárista):”Máme vysoké ambice vytvořit nejlepší díl celé série. Polda vždycky byl, je a bude veselou adventurou, kde nemá co dělat vážná zápletka, nebo temné prostředí. Toho si hráč užije dost třeba v Bloodline. Chceme, aby se hráč u Poldy bavil a užíval si legrácek na každém rohu. Úroveň humoru jsme však posunuly do malinko jiné oblasti. Polda už skrátka není takový lidomil a puritán, jako za starých časů :) V každém případě se máte na co těšit. Co se týče grafiky, věřím, že nepotrvá dlouho a objeví se nové screeny, které budou výmluvnější, než cokoli jiného. Z programového hlediska bude použitý engine z Poldy IV s generálním upgrade.”

CG: Bude Polda 5 opět dabovaný předními českými herci ?

Z.S.: Samozřejmě ano. Ještě není jasné kdo to bude, ale dabing bude opět kvalitní.

CG: Plánujete v budoucnu rozšířit pracovní kolektiv či založit další pobočku

Zima Softu ?

Z.S.: Teprve po dokončení hry Bloodline, budeme připravovat další plány. Bude také záležet na úspěchu hry Bloodline, tak i Poldy 5.

Klik pro zvětšení (Interview - Zima Software)Klik pro zvětšení (Interview - Zima Software)

CG: Zima Sofware určitě není v herním světě nováčkem, co si myslíte o

amatérských vývojářích ?

Z.S.: Amatérští vývojáři jsou nepostradatelnou základnou pro profesionální týmy. U amatérských vývojářů vnikají někdy opravdu výborné hry. Jako příklad může posloužit např. Hra s názvem The Spirit Engine. Je volně ke stažení a má výbornou hratelnost i příběh.

CG: Má Zima Soft nějaký určitý cíl, který by chtěla v budoucnosti uskutečnit ?

Z.S.: Takovým cílem by mohla být propracovaná adventura s větveným dějem, kterou můžete hrát několikrát a vždy bude příběh a průběh hry odlišný. Již máme připraven koncept takovéto hry.

CG: Co si myslíte o vaší české konkurenci ?

Z.S.: Konkurence vývojářů v ČR je velice kvalitní. Výsledkem je několik vynijkajících titulů.

CG: Chtěl by jste něco vzkázat našim čtenářům ?

J.N.(scenárista):”Samozřejmě. Rád bych touto cestou pozdravil všechny Poldovi fanoušky, kteří se teď můžou těšit na další bláznivý díl.”


CGwillWin