recenze
7554

7554 - recenze
7554 - recenze
20:03, 02.03.2012

Upřímně řečeno, kdyby před několika měsíci pár českých herních webů nenapsalo o existenci demoverze střílečky 7554, s velkou pravděpodobností bych se o této hře nikdy nedozvěděl a vy byste tuto recenzi nečetli, neboť by neexistovala. Ovšem první vietnamská 3D střílečka, mapující navíc události války za nezávislost severního Vietnamu (u nás je tento konflikt znám jako Indočínská válka, či Válka v Indočíně), to už je docela pořádné lákadlo a tak jsem si tenkrát řekl, že to musím vyzkoušet, ať u toho budu trpět sebevíc. Překvapivě to však bylo docela hratelné a tak jsem si řekl, že až se objeví anglicky otitulkovaná verze, neboť moje vietnamština není příliš kvalitní, mohu tento titul zrecenzovat.

Mimochodem, když si na anglické Wikipedii naleznete heslo „7554“, dozvíte se spoustu zajímavostí. Třeba jaký má vlastně význam číslo 7554, což je zkratka data 7. května 1954, dne, kdy se francouzské jednotky vzdaly v bitvě u Dien Bien Phu. Ale o to mi nejde. Především se chci zmínit o docela pohnutém osudu této hry v samotném Vietnamu. Místní hráči si prý například stěžovali na vysokou cenu titulu, která byla původně stanovena na 399 000 vietnamských dongů (v přepočtu nějakých 399 korun) a tak nakonec musela být snížena na 249 000 vietnamských dongů (tedy 223 korun). A co víc, spousta zástupců herní komunity se prý nechala slyšet, že to bude „jejich první legální hra, kterou si v životě koupí“. Ale to byla jen taková vsuvka, teď už k samotné hře.

Zlí Francouzi!

Jak už jsem zmiňoval v úvodu, ústředním motivem celé hry je období 1946 až 1954, tedy Válka v Indočíně. A hned na úvod tu máme jednu specialitu a podle mého názoru dokonce tu největší přednost této střílečky – hrajete za Vietnamce, tedy z toho evropského a amerického pohledu za ty „zlé“. Když o tom tak přemýšlím, je to vlastně neuvěřitelné, že až teprve vietnamští vývojáři hráčům umožnili něco podobného. Zřejmě také budou na dlouhou dobu posledními, neboť si nemyslím, že se někdy do budoucna dočkáme v podobném typu hry (samozřejmě nepočítejte multiplayer) něčeho podobného. Nebo vy si snad dokážete představit, že by si někdo dovolil vytvořit střílečku třeba z druhé světové války, kde byste v kampani figurovali jako člen Wehrmachtu?

Klik pro zvětšení (7554 - recenze)Klik pro zvětšení (7554 - recenze)

Kampaň mapuje ty nejdůležitější události této války, postupně si tak virtuálně prožijete první otevřené boje komunistů s Francouzi při obraně města Hanoj v prosinci 1946, později dojde na dobytí čínských hranic pro otevření zásobovacích cest, snaha o vyčištění delty Červené řeky, seskoky francouzských parašutistů v laoském pohraničí a samozřejmě také na slavnou bitvu u Dien Bien Phu. Celkově vás čeká dvanáct kapitol dlouhých v průměru nějakých dvacet minut, hra samotná je tedy dlouhá takové čtyři až pět hodin. Rozhodně stojí za to zmínit, že veškeré události ve hře by se měly zakládat na pravdě a skutečných hrdinských činech. Beru, ovšem až uvidíte podobně jako já vojáka, který se rozhodne zastavit kulometné hnízdo pomocí svého pozadí (původně asi bylo myšleno zády), neubráníte se smíchu. Tohle vážně někdo udělal? Respekt!

Hlavními hrdiny prožívající dané události je skupina čtyř vojáků, kteří společně bránili Hanoj proti útoku Francouzů a postupně se přidají k jednotkám Viet Minhu. Podle toho, co jsem viděl během kampaně, jsou mezi nimi očividně kamarádské, v jednom případě dokonce pokrevní vztahy, nicméně platí, že si k nim nevytvoříte naprosto žádný vztah. Jednak je mezi sebou a vlastně ani ostatními vojáky příliš nerozeznáte a jednak vám hra nikdy neposkytne jakoukoliv příležitost, abyste se se svými hrdiny více sblížili. Vlastně jenom jednou se jeden z nich zmíní, že se mu stýská po domově a to je všechno. Když se potom některému něco stane, zvlášť v poslední misi, řeknete si spíš „Hm, no a?“, než že byste z toho byli smutní.

Vietnamské Call of Duty v praxi

Hratelnostně 7554 naprosto dokonale zapadá do kolonky her ve stylu „Call of Duty“. Ono to totiž ve své podstatě je čistokrevné Call of Duty, neboť spoustu věcí, především modely zbraní, už jste někde jistě viděli (nápověda: porovnejte je s těmi v Call of Duty 5: World at War). Hraní tedy probíhá podle následujících a velice obvyklých pravidel – jdete úzkým koridorem, společně s vámi postupuje několik spolubojovníků a proti vám nabíhají francouzské jednotky. Čas od času se k tomu přidá bránění určené pozice, střelba z kulometu, sběr důležitých dokumentů anebo třeba střelba z protiletadlového kanónu. Krom toho nechybí ani pár nacriptovaných situací, při nichž stačí jednoduše zmáčknout (nebo držet) určitou klávesu a postava třeba někoho podřízne nebo vyleze na tank a vhodí do něj poklopem granát.

Klik pro zvětšení (7554 - recenze)Klik pro zvětšení (7554 - recenze)

Jednu věc z předchozího odstavce však musím zmínit konkrétně. Jde o něco, co mě během celého hraní buď neuvěřitelně vytáčelo nebo naopak bavilo – umělá inteligence nepřátel. Buďme upřímní, je zoufalá. Naprosto. Nepřátelé se totiž omezují maximálně tak na postávání na místě a když se hodně překonají, dokáží zaujmout místo svého mrtvého kamaráda. Čas od času se také rozhodnou rozdat si to s vámi v souboji muže proti muži. Proč mne tedy tolik vytáčeli? Inu, velice rádi si za cíl vybírá pouze a jedině vás. Tím pádem si můžete být jistí, že jakmile vystrčíte čumák z krytu, okamžitě po vás všichni začnou střílet. Ze začátku se to ještě dá přežít, ovšem jak budete postupovat hrou, tenhle problém vás bude rozčilovat čím dál tím víc a věřte mi, že poslední dvě mise jsou neuvěřitelné utrpení.

Další zajímavostí jsou zbraně. Chápu, že s největší pravděpodobností se všechny tyto kousky Války v Indočíně skutečně zúčastnily, ale stejně... Nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že v tomhle konfliktu se snad používaly veškeré zbraně z druhé světové války. Najdete tu opravdu všechno: Thompson, BAR, M1 Carabine, Springfield, Kar98, Arisaka, MP40, PPsh 41, Mosin Nagant, několik verzí francouzských pušek MAS a další a další, včetně například Bazuky a Vietnamské bazuky (rozdíl mezi nimi však není). Na druhou stranu je od autorů hezké, že hráčům dávají na výběr z tak širokého arzenálu zbraní, který se bezesporu v oblasti stříleček z podobné doby řadí k nadprůměru.

Za zmínku také stojí velice častá přítomnost časomíry. Autoři se totiž nespokojili pouze s tím, že vás při nascriptovaných událostech na chvíli plně ovládají (v určitých sekvencích se nelze hýbat), ale docela často vám přímo nařizují, co nebo spíše jak rychle musíte daný úkon provést. V takových chvílích se na vás v horní polovině obrazovky usměje časomíra a pokud to nestihnete v časovém limitu, smůla (a návrat k poslednímu checkpointu). Takhle se například budete muset do pěti sekund schovat před bombardováním, čekat třicet sekund na rozkazy nebo do dvaceti sekund doběhnout prchající tank a zlikvidovat ho.

Klik pro zvětšení (7554 - recenze)Klik pro zvětšení (7554 - recenze)

A ještě na jednu věc jsem si právě teď vzpomněl. Někdo z autorů musí být velikým fanouškem série Sniper Elite nebo hry Sniper: Ghost Warrior. Znáte takový ten efekt, jak kamera zabírá letící kulku, která poté někoho zasáhne? Tak přesně to stejné nechybí ani v 7554. Konkrétně se jej dočkáte v nějaké třetí misi od konce, kdy se poprvé a naposledy dostanete také k odstřelovačce.

Mimochodem, singleplayerová kampaň není to jediné, co pro vás autoři z Emobi Games připravili. K dispozici je totiž také mód „Survival“. Jak už samotný název napovídá, není to nic jiného než obvyklé bránění se vlnám nepřátel, kde za zabité nepřátele získáváte peníze a za ty si zase můžete kupovat lepší vybavení. Nutno však poznamenat, že 7554 je hrou čistě pro jednoho hráče, tedy i vlnám útočících Francouzů se budete bohužel bránit osamoceni. Je to bezesporu škoda, alespoň ve dvou lidech by to bylo rozhodně zábavnější.

Lehce starší kabátek

Když se autoři vyjadřovali o grafické podobě 7554, tvrdili, že vypadá lépe než Call of Duty 5: World of War. Nevím, proč pro porovnání zvolili zrovna tento titul, zda je ve Vietnamu pátý díl této série tak populární nebo se jím spíš autoři velkou měrou inspirovali (viz. zmínka u zbraní). Nicméně, není to až zase tak docela pravda. Ano, 7554 vypadá v některých okamžicích vcelku slušně, ovšem spousta věcí tak zvláštně bliká a poblikuje, že to veškerá pozitiva bohužel maže. Ozvučení zřejmě nemá smysl hodnotit, neboť vietnamsky jaksi... neumím. Ovšem jeden postřeh mám – připadá mi, že při hromadných voláních (třeba „do útoku“ a podobně) je až příliš poznat dabování ve studiu. Ale tak to už je takový malý detail.

Klik pro zvětšení (7554 - recenze)Klik pro zvětšení (7554 - recenze)

Velice rád bych však autory za pochválil za jeden konkrétní prvek. Několik misí totiž obsahuje podle autorů dynamické, podle mého spíš nascriptované střídání dne a noci. Ať tak či tak, rozhodně to vypadá skvěle. Poprvé jsem si toho všiml v druhé misi, když jsem si po přibližně deseti minutách hraní uvědomil, že je najednou podvečer a následně také noc. A věřte mi, vypadá to skutečně povedeně. Palec nahoru!

Zvítězili jsme!

Kdyby 7554 nebylo z herně neprobádané Války v Indočíně a nehráli jste za „druhou stranu“, bylo by mé hodnocení daleko horší. Na druhou stranu musím uznat, že i když spoustu věcí autoři okopírovali a převzali, na první vietnamskou 3D střílečku to není zase tak špatný výkon. Dokonce bych si vývojáře dovolil přirovnat k polským City Interactive. Pokud budou pokračovat v nastoleném trendu (a zapojí do vývoje daleko více vlastních nápadů), může se Vietnam jednoho dne dočkat vývojářského studia, jenž bude produkovat nadprůměrné kousky. A místní hráče naučí kupovat si místo pirátských kopií na černém trhu originálky.

(@_@;)
30%
CZECHGAMER
Střílečka 7554 se dozajista nejvíce uplatní v zemi svého vzniku. My ostatní si ji vyzkoušíme, poděkujeme a odejdeme.

CGwillWin