recenze
F.E.A.R.: Extraction Point

F.E.A.R.: Extraction Point
F.E.A.R.: Extraction Point
00:00, 03.05.2007

Každý, kdo dohrál původní hru F.E.A.R musí ještě dnes uznale zaslintat. Takový nášup atmosféry a zároveň prvotřídní střelby se ve světě počítačových her jen tak neobjevuje. Proto si dodatek, ve který doufali nejen finanční poradci Vivendi Universal, představíme.

Copak se nám vlastně urodilo?

Obvykle se říká, že dodatek do hry je jen prostým a sprostým ždímáním peněz ze zákazníků. Obvykle je to i pravda. Jenže tady je to složitější. Tenhle je prostě příliš dobrý na tak hanlivé označení. Datadisk Extraction Point nás zavede do temných prostor po výbuchu... Do vrtulníku, který nás měl odvést k mamince se totiž vyšplhala Bémova souputkyně Alma a poslala jej šupem k zemi. Spíše to vypadá na dobře mířenou dávku z kulometu nebo zásah šrapnelem z rakety, ale budiž. Ocitáme se se dvěma přeživšími kamarády v rozbořeném domě a začíná náš boj o přežití. Musíme se za každou cenu a co nejrychleji dostat k bodu vyzvednutí - Extraction Pointu - a musíme se tam prostřílet sami. Zajímavé je hned to, že nás vlastně netlačí žádný časový limit, ale pouhá temná a halucinacemi prorostlá atmosféra. Suneme se kupředu z pouhého strachu o vlastní existenci.

Klik pro zvětšení (F.E.A.R.: Extraction Point)
rommel_28-04-2007-21-02-52_FEARXP%202007-04-29%2022-56-37-39.jpgCopak nám mamimka přichystala...
Klik pro zvětšení (F.E.A.R.: Extraction Point)
rommel_28-04-2007-21-02-52_FEARXP%202007-04-29%2022-44-18-39.jpgUkaž se...ustřelím ti koule, ty babo...

Úvodní pasáž je vtipně pojata jako výuka základního klávesového tréningu, ovšem ten brzy přeskočí k prvnímu překvapení. V dáli spadne náš odvoz a naši dva kámoši, chlap a děvčica, nám poradí, abychom si poradili sami. Inu, dobrá rada nad zlato. První boti, které potkáme jsou jaksi bez života a slouží jako zdroj základní zbraňové výbavy, ovšem již za nejbližšími dveřmi nás čeká Fettel, který vstal z mrtvých a rozhodl se nám znepříjemnit večerní modlitbu. Kostel, toť naše první bojiště. Klid jak v hrobě nyní vystřídá pekelná řežba s ještě inteligentnějšími boty než minule. Dle mého osobního dojmu jim inteligence přibyla tak o 10%. Borci se kryjí a snaží se spolupracovat. Později uvidíte, že si dokáží před sebe shodit automat na kávu nebo skříň. Na expertní obtížnost i velmi solidně střílejí a nejlepší taktikou je skrčit se a nasazovat slušivé headshoty. To, aby jim to kafe nevystydlo... Rambo styl jsem sice nezkoušel, ale ti, co nemají rádi pomalé plížení podél zdi, ho mohou vyzkoušet, a to nejlépe v kombinaci se zpomalením času. Je to sice taková dosti nepotřebná berlička, ale proti gustu žádný dišputát. Já doporučuji nekazit si realistický zážitek a prostě to CTRL nemačkat. Zatímco v původním F.E.A.R.u jsme ji někdy prostě museli využít, zde tato nutnost není. Pro někoho bohužel, pro mě sláva... Kolegovi z papírového časopisu se stalo, že se mu bot zasekl, mě, ať jsem hrál jakkoli dlouze, se to nepřihodilo - akorát, že sebou bot sekl, když jsem ho provrtal kulometnou dávkou. Ale to je přirozené...

Čím, že si to ve hře obohatíme náš trojdílný arzenál? Jako žhavou novinku na trhu představuje mrtvý bot s ručením omezeným težkotonážní velkorážní kulomet s parádním, ale o to vzácnějším nábojovým pásem. Dále tu máme třeba laserovou pušku s červeným pozdravem a kulometné věžičky, které budeme přímo nuceni rozhazovat po okolí. A po kom, že to nově budete střílet? K pobavení vás přimnějí neviditelní šašci, které potkáte v krvavě zabarvených místech. Je s nimi ovšem více srandy, než byste čekali. Často se s nimi budete točit v kole smrti! Doporučují dvě pistole z deseti... Nepěkným překvapením pro vás budou rovněž opancéřovaní roboti vybavení - čím, to vám neřeknu. Ať máte alespoň nějakou neznámou.

Klik pro zvětšení (F.E.A.R.: Extraction Point)
rommel_28-04-2007-21-02-52_FEARXP%202007-04-29%2022-45-39-93.jpgKdejaká hospodyňka by ze mě měla radost...uklizeno!
Klik pro zvětšení (F.E.A.R.: Extraction Point)
rommel_28-04-2007-21-02-52_FEARXP%202007-04-29%2023-00-23-35.jpgTi boti dneska, to je hnus, bere to 15 000 hrubého a furt se mi to tu válí...

Jak jsme byli zvyklí z minula, grafika vypadá nádherně. Na solidních počítačích se navíc netrhá a nekazí mám tak dokonalou atmosféru hororového thrilleru. Je sice pravda, že od původní hry se tato stránka téměř v ničem neliší, ale vzhledem k tomu, co vidíte kolem sebe a jaké detaily a osvětlení si nyní můžete nastavit, to nemusí nikoho mrzet. Na efekty vlastní i nepřátelské palby je prostě radost pohledět. Jedinou, ale pro někoho podstatnou, vadou této hry je minimum interaktivity. Téměř nic ve svém okolí nemůžete prakticky použít. Prostředí je mírně sterilní a tento podstatný detail, charakterizující třeba budoucí next-gen hry, zde prostě a jednoduše chybí. Ostatně ani okolí, které Vás obklopuje nevypadá až tak reálně a živě, jak by mohlo. Kafe ani čaj si v automatu prostě nekoupíte a s limonádou je to zrovna tak. Naštěstí vás obklopují mrtvoly botů a ti, řekněme si to upřímně, soudruzi, život moc nepotřebují. Co však naštve mnohem více, než nedostatek interaktivity, nebo poněkud podivné uspořádání místností, je krátká hrací doba. Ono 6 misí a 6 hodin vypadá sice hezky, ale na tak dobrou hru je to „svinsky“ málo! Právě tato vada je pro mě nejpodstatnější. Za své peníze totiž dostanete krvavý a silný, ovšem velmi krátký zážitek. Ještě, že nás, majitele rychlého připojení k síti, zachrání třeba kooperativní multiplayer. Pro někoho další podstatnou vadou může být téměř naprostá neexistence novinek. Jenže, co proboha dodělat k fantastické hře... Není třeba, řekli si vývojáři a tak i udělali. Neudělali tedy nic. Škoda. Maloobchodní cena datadisku taky nikoho k jásotu nepřivede.

Co říci závěrem? Prostě a jednoduše. Pořádný datadisk k parádní hře. Nic více nic méně. Pro fandy povinnost, pro jiné možnost. Mé doporučení máte. Můžete si ji začít opatřovat. Třeba právě dnes. Nebo se rovnou můžete začít těšit na pokračování F.E.A.R. 2. Kdo ví, že se připravuje, má u mě bod.

Testovací sestava:

Vzhledem k mé sociální citlivosti jsem použil - na dnešní možnosti - poměrně slabou počítačovou sestavu. Použil jsem totiž svoje železo - AMD 64 3200+, GeForce 7600GT, podložené 2GB DDR RAM a CRT monitorem.

Klik pro zvětšení (F.E.A.R.: Extraction Point)
rommel_28-04-2007-21-02-52_FEARXP%202007-04-29%2022-45-45-46.jpg
Klik pro zvětšení (F.E.A.R.: Extraction Point)
rommel_28-04-2007-21-02-52_FEARXP%202007-04-29%2022-55-20-54.jpg

Hru jsem hrál v dnes již méně používaném rozlišení 1024x768 na high detaily s 4x AA. Vše šlo naprosto plynule a v pohodě. Nesetkal jsem se s žádným zádrhelem a hra dokonce ani nevykazovala nějaké zřetelné tendence se zpomalovat. Na žádný podstatný bug jsem rovněž nenarazil. V této záležitost se tedy Extraction Point může pochlubit relativní bezproblémovostí a smeknout lze i nad neexistencí podstatných bugů. I v tohoto ohledu tedy mohu hru jen doporučit.

SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Datadisk nutný pro každého majitele původní hry! Neuposlechnutí rozkazu se trestá head shotem laserovou puškou...

CGwillWin