recenze
A.I.M. - Artificial Intelligence Machine

A.I.M. - Artificial Intelligence Machine
A.I.M. - Artificial Intelligence Machine
00:00, 19.02.2006

Artificial Intelligence Machine je hra od dosud neznámého vývojářského studia z Ruska - SkyRiver Studios. Bohužel, po pěti dnech hraní této hry je mi už jasné, že toto studio neznámé asi i nadále zůstane. A.I.M. je RPG ve kterém létáte ve vznášedleKlik pro zvětšení (A.I.M. - Artificial Intelligence Machine), plníte úkoly, nakupujete si lepší součástky, dostáváte zkušenostní body, bojujete s nepřáteli ze kterých vždy něco vypadne a vy to vždy seberete a prodáte. Takže děláte vlastně všechno to, co patří k pořádnému RPG. Určitě existuje plno her, známých i neznámých, které jsou ve svém žánru na špici a které by se daly popsat asi stejně, jako jsem výše popsal A.I.M.. Jenže všechno se dá pokonit. Vzniká a už i vzniklo plno her, které byly v něčem horší a v něčem zase lepší. V některé je dost nedomyšlený systém nákupu a prodeje věcí, v jiné je horší systém boje, ale třeba mají skvělý příběh a proto jsou i přes své nedostatky úspěšné. Také vznikají a už vznikly hry, které byly opravdu skvělé a propracované v každém směru. Ale bohužel vznikají i hry, které nevynikají v ničem, jsou průměrné a nezajímavé. Jendou z nich je i A.I.M.

Chybička, došly mi pozitronové střely

Ale je nutno si uvědomit, že o hře ještě před dvěmaKlik pro zvětšení (A.I.M. - Artificial Intelligence Machine) měsíci nevěděl snad nikdo, že je to hra, jenž nebyla dva roky před svým vydáním anoncována jako trhák, který když přijde, tak dostane všechny jen po první minutě hraní. A.I.M. v sobě skrývá dost dobrých nápadů, jež jsou v opozici proti stokrát větší přesile nápadů ne špatných, ale žádných Vždy když hraji hru, tak si všimnu něčeho, co se autorům povedlo a čím je hra specifická. U A.I.M.u jsou to asi jen dvě věci. Jednou je kurzor myši v nabídkách a druhou je počáteční video. Říkáte si, že si dělám srandu? Jen obyčejný kurzor a video? Ano, to je celkový výpis všeho, co se mi na hře líbilo za celých asi 15 hodin hraní (což mi stačilo k pokoření hry)

Super video z Ruska

Video, kterým hra začíná je určitě jedno z nejlepších videí, které jsem za celý minulý rok ve hrách viděl (když opomenu jakoukoli scénu z Doom 3 nebo Half-Life 2.) Video je opravdu překrásné, propracované a má šmrnc! Honička poloorganických vznášedel s klasickými elektronickými, které si to ženou směrem k hlavní základně rychlostí vyšší, než velikou. Jakmile se všichni dostanou na hlavní základnu, střílny všechno a všechny rozmetají na cucky a to co zbude rozbírají uklizeči. Ovšem něco zbylo či přežilo, bylo to dopraveno do výrobny vznášedel a tam přepracováno. Spojila se elektronika s organikou a vznikl vznášedlo půlčík - vy.Klik pro zvětšení (A.I.M. - Artificial Intelligence Machine)Klik pro zvětšení (A.I.M. - Artificial Intelligence Machine)

"Jste jediným zástupcem páté, nejdokonalejší generace mechanoidů. Nejste vázán pokyny Tvůrců a můžete si libovolně vybrat několik cílů, což vaši předchůdci nemohli. Každý, kdo tu byl před vámi, může sledovat pouze jediný cíl - a tím je směřovat k dokonalosti. Jediným rozdílem je, kde tuto dokonalost spatřují. Vy, na druhou stranu, nemáte žádná omezení. Je možné, že právě to vám pomůže zvládnout úkoly, které pro vás Nejvyšší připravuje. Tyto úkoly vyžadují přístup, kterého nejsou ostatní mechanoidi schopni. Ovšem vyžaduje také znalost světa. Abyste tento svět a jeho problémy pochopil, musíte v něm nějakou dobu žít. Dříve či později se však setkáte s nejvyšším. Nebude to ale okamžitě."

Tvůrci, Nejvyšší, První

Podobným úvodem, jaký jste si právě přečetli, vás do sebe hra vtáhne. U mně to moc nezafungovalo, ale co se dá dělat, řekl jsem si. Následoval tedy stisk tlačítka "Vzlétnout." Ani jsem se nestihl psychicky připravit na to, co bude následovat, jelikož loading hry byl hotov za Klik pro zvětšení (A.I.M. - Artificial Intelligence Machine)pár vteřin. Hned jsem se rozkoukal a zjistil jsem, že ovládání je klasické a můj první úkol byl dostat se na hlavní základnu. Žádné video, žádné honění, základna byla asi tři vteřiny příšerně pomalého letu za mnou. Splnil jsem první misi! Pomyslel jsem si: "hmm tutorial mám za sebou, tak hurá už konečně do hry!" Dostal jsem další misi. Dostat se na záložní základnu. Cestou na záložní základnu jsem potkal pár dalších vznášedel a po zhruba jedné minutě (rovně asi 20 vteřin, doprava, rovně asi 40 vteřin) pomalého letu jsem se dostal na záložní základnu. "Vítáme vás na Záložní základně, řekněte mi nyní svoje jméno: " Inu zadal jsem Robin a hned jsem dostal další úkol, vrátit se na Hlavní základnu. Když jsem doletěl na Hlavní základnu, dostal jsem 600 krystalů (hmmm tím se tady platí, fajn) a další úkol. "Tento úkol nemůžeme svěřit žádnému normálnímu mechanoidu, nemají odvahu pouštět se na tak odvážné výpravy." Můj úkol byl jasný - dopravit nějaké suroviny do Surovinové základny. A tak jsem letěl, dopravil, vrátil se a tímto započalo 15 hodin totální nudy, které jsem musel rozdělit do 5ti dnů...

2 sektory

V těchto pěti dnech jsem prolétl kamenitý sektor a sektor tundry. Jsou to dva sektory každý Klik pro zvětšení (A.I.M. - Artificial Intelligence Machine)ještě menší, než je svět v Gothic 1. Říkáte si - tak to asi není tak hrozné! Ale ono je to hrozné ba přímo příšerné. Ve svém vznášedle jsem se naučil spouštět turbo se kterým se moje kocábka pohybovala rychleji než pomalu a tak jsem prolétl každým zákoutím obou sektorů. Bohužel, v kamenitém sektoru jsou prostě kameny, písek, pár hor a jedno velké jezero a v sektoru tundry je zase všude trávník, kopečky a stromy + pár květinek (jeden druh). Takže let každým z těchto sektorů byl opravdu nudný a vlastně jsem byl jakoby na tom samém místě akorát v jinou dobu. Jednou byla tma a tak bylo všechno tmavější a jednou světlo a všechno bylo světlejší, aspoň že to! Občas se objevil i nějaký ten déšť. Design těchto dvou lokací tedy shrnu jako nezajímavý.Klik pro zvětšení (A.I.M. - Artificial Intelligence Machine)Klik pro zvětšení (A.I.M. - Artificial Intelligence Machine)A.I.M. a grafická stránka

Napomáhá tomu i ne příliš zdařilá grafika. Modely vznášedel jsou sice vcelku propracované, ale stromy nebo třeba budovy už ničím neoslní. Textury jsou průměrné a jak je vidět ze screenshotů(i když bohužel jsem se snažil aby na každém bylo co nejvíc věcí ,) není divu, že hra je méně náročná - vždyť na každé scéně je většinou jen holá zem s jedním stromkem a pár kameny. Stíny vrhají jen vznášedla ale u světel je to všechno v pořádku. Na některém ze screenshotů je vidět jak výbuch vznášedla mezi několika skálami tyto skály osvětluje. To se mi celkem líbilo a vůbec v noci jsou výbuchy pěkné. Engine sice pracuje správně, nevšiml jsem si žádné výrazné chyby (mimo přiloženého obrázků, kdy se voda spojuje špatně - mimochodem při pohledu na vodu je hned jasné, že je to jen animace o nějakých 10ti snímcích,) ale hra mě do sebe prostě vůbec nevtáhla. Grafiku bych tedy shrnul jako průměrnou. Ale pojďme na zvuk, který je příííšerný

Master Juan Michael Jahre

Představte si hru, která vypadá vcelku průměrně a tak se i chová. Když se k tomu přidá špatný zvuk připomínající první pokusy se synthesizéry někdy před třiceti lety, je výsledek už skutečně neotřesitelně podprůměrný. Po splnění každé mise, kterých je skutečně dost (i když dementních,)Klik pro zvětšení (A.I.M. - Artificial Intelligence Machine) se ozve příšerný sampl, který se ani nebudu snažit zde popsat. Nápodobně při střelbě z laserových kanonů vydávaly moje reprobedny či sluchátka skutečně prapodivné zvuky. Při letu ve vašem kluzáku slyšíte jen pomalu se táhnoucí zvuk vašich tryskových motorů či co to je. Když zapnete turbo, zvuk jen přeskočí o oktávu a to je vše. Bojová hudba zní jako spomalená ruská kušovačka a tak hra nemá prakticky žádný říz. Špatný je i celkový mix zvuků. Ten se projevuje asi tak, že dvě hodiny hraní si vystačíte s například poloviční hlasitostí na reprácích. Potom se dostanete na místo u nějakého obrovského balvanu a vaše reprobedny začnou hučet snad pět krát hlasitěji. Navíc při přechodu ze zóny míru do zóny neutrální se mění hudba bez jakéhokoli fadeování. Prostě jeden kanál se utne a hned hraje druhý. Bohužel, je to tak, hru je lepší hrát bez zvuku. Sory SkyRiver Studios, nemůžu jinak. Zvuk tedy hodnotím jako nejhorší část hry..

Konečně konec

Když jsem i přes všechny odpuzující nástrahyKlik pro zvětšení (A.I.M. - Artificial Intelligence Machine) autorů hru pokořil, bylo pro mě ohodnocení hry skutečně jednoduché. K tomu co jsem popsal výše totiž přičítám časté padání hry a spoustu chyb, kvůli kterým mi hra nezabrala 10 ale 15 hodin. Ono jistě nepotěší, když hodinu letíte krajinou, štve váš, že se nemůžete odlepit od země výše než jeden a půl metru, k tomu vám do uší bije strašný zvuk, děláte jednu z mnoha naprosto nudných misí a když už jí konečně uděláte, hra si to nevšimne a následuje load. To už opravdu máte chuť třísknout si do stolu i přes to, že to za normálních okolností nikdy neděláte.

SLABÉ
41%
CZECHGAMER
Nudná hra, kterou když přehlédnete, tak se nic nestane. Ovšem jestli vás baví létat vznášedlem, tak prosím :-)

CGwillWin