hw
recenze
Nokia G21

Nokia G21 - recenze
Nokia G21 - recenze
09:55, 30.06.2022

Keď sa povie spoločnosť HMD Global, asi väčšine z vás nezopne v hlave žiadne prepojenie na u nás legendárnu značku Nokia. Každopádne, je to už dlhých päť rokov, čo tento fínsky výrobca telefónov vznikol spojením HMD a Nokia Mobile. Filozofia ich produkcie sa momentálne naplno potápa na samotné cenové dno a môžeme povedať, že drvivá väčšina zariadení opatrených ich logom je určená pre ľudí, ktorí za nový mobil neradi vyhadzujú horibilné sumy, no napriek tomu očakávajú aspoň nejakú primeranú kvalitu. V duchu tohto konštatovania, ktoré samozrejme nevychádza len z mojich písmeniek, sa teraz spoločne pozrieme na kvality nedávno vydaného modelu Nokia G21, ktorý sám výrobca označuje za svoj prémiový produkt. No aj napriek tomu cenovka jeho neprekročila magickú hranicu 200 eur. Môže vôbec niečo také lacné zaujať aj o kúsok náročnejšieho konzumenta, alebo sa Nokia snaží loviť v tých najhlbších vodách v rámci nenáročnosti a spolieha sa na nemalý rad kompromisov?

Android 11

Klik pro zvětšení (Nokia G21 - recenze)

Nokia v tomto prípade pokračuje v postupnom číslovaní a od minuloročného modelu G20 sa preto posúvame k G21 s tým, že tých zmien v rámci dizajnu ako aj celkovej výbavy príliš veľa nie je. Začnime už tradične od samotného balenia. Tam, kde sa časť konkurencie stále snaží zavďačiť svojim zákazníkom úmyselným ignorovaním trendov ohľadom opakovaného predávania adaptérov, ide Nokia identickou cestou a aj preto v obsahu balenia, okrem mobilu samotného, nájdete aj adaptér a príslušnú USB-C kabeláž. Keď sa pozrieme na dizajnový aspekt, tak tu som si Nokiu na prvú dobrú pomýlil s Motorolou a to z dôvodu podobne oválnych fotografických snímačov na zadnej strane zariadenia. Celkovo však ide o telefón v nenápadnom prevedení, so zaoblenými hranami a drsným zadným plastovým krytom. Práve takýto povrch eliminuje zbieranie odtlačkov prstov, čo môže byť pre mnohých rozhodne pozitívom. Ďalšou výhodou vrúbkovaného krytu je lepšie držanie a stabilita počas používania v jednej ruke – sám mám viac než stredne veľké dlane a nemal som v tomto ohľade žiadny problém.

190 gramov

Telefón má sotva 200 gramov a je rovnomerne vyvážený. Na pravej hrane sa nachádza kombinované tlačidlo so snímačom odtlačkov prstov a funkciou zapnutia/vypnutia. Snímač ma počas mesačného testu fakticky ani raz nezradil a viac k tomu asi nie je nutné čo dodávať. Nad spomínaným snímačom sa nachádza tradične spínač na ovládanie hlasitosti a naopak na druhej strane môžeme nájsť napevno nastavené tlačidlo pre Google Asistenta. Kto jeho funkciu nebude chcieť primárne využívať, stane sa pre neho spínač skôr rýdzou zbytočnosťou. Horná hrana skrýva vstup pre 3,5 mm audio jack, na ľavom boku nájdete kolísku pre dve nanoSIM karty, ako aj microSD kartičku súčasne, čo je v oboch prípadoch ďalšie významnejšie plus pre mobil ako taký. Rozprávať sa o tom, že celkové spracovanie ide plne na vlne plastu je asi pri už vyššie udávanej cenovke úplne irelevantné, avšak za predpokladu, že by ste chceli pocítiť aspoň trochu toho kovu (minimálne na ráme), budete nútení sa poobzerať niekde inde a hlavne si trocha priplatiť. Mimochodom, keď už spomínam rám, premostím v tomto bode na zvuk. Na spodnej hrane je totižto usadený reproduktor a aj keď je jeho celková hlasitosť nadpriemerná, neočakávajte žiadne zázraky v oblasti komplexnosti podania audio linky, špeciálne pri sledovaní videí a počúvaní podcastov.

4G a NFC

Klik pro zvětšení (Nokia G21 - recenze)

Výrobca pri výbere displeja nechcel experimentovať a zvyšovať tak finálnu cenovku a aj preto tu máme použitý IPS panel v rozmere 6,5 palca, ktorý však prichádza s obnovovacou frekvenciou na úrovni 90 Hz. Celkové rozlíšenie je 1600 x 720, čo papierovo znie možno horšie, než v praxi vyzerá, každopádne, čo ma osobne trápilo oveľa viac, než slabšia ostrosť, bola nízka úroveň jasu – na priamom slnku nemáte vôbec šancu vyčítať, čo sa na paneli deje a to je rozhodne problém. Mobil sám nezvláda poskytovať informácie cez ambientné zobrazovanie a čo je menšia, no podľa mňa oprávnená výčitka, absentuje tu akákoľvek LED indikácia – toto neodôvodníte prípadným navýšením ceny ani náhodou. Ďalší problém prichádza so sekciou výkonu. Hardvérovo nám Nokia dopriala slabší procesor Unisoc T606 doplnený o 4 GB operačnej pamäte a 64 GB úložisko (rozšíriteľné cez pamäťovú kartu do úrovne 512 GB). Uvedený čip sa používa vyložene v lacných telefónoch a má ho napríklad Samsung Galaxy A03, s čím prichádza akési celkové brzdenie plynulosti a to špeciálne pri náročnejších procesoch. Toto nie je rozhodne mobil určený pre technicky náročné videohry a rovnako tak náročnejšie aplikácie a preto by som odporúčal nákup skôr pre nenáročného konzumenta, napríklad pre starších spoluobčanov.

Fotoaparát ako prednosť?

Nokia G21 sa môže pýšiť primárnym snímačom 50 Mpx, čo opäť na papieri znie výborne, ale ako už tušíte, v praxi to zase tak hviezdne nie je. Telefón nemá ultraširoký snímač a jeho makro, ako aj portrétový objektív sú len 2 Mpx. Cez deň, zatiaľ čo vám slniečko krásne svieti, sa G21 dokáže postarať o zachytávanie fotografií v solídnom spracovaní aj s viac-menej slušným HDR, avšak akonáhle si začnete fotografiu približovať a skúmať jej detaily, všimnete si zvláštne neprirodzené skreslenie, na ktoré nie je zrovna pekný pohľad. Pokiaľ však nevyžadujete materiál vhodný na nejakú post-produkciu a ide vám hlavne o zachytávanie bežných situácií v rámci rodinnej a osobnej archivácie, G21 by vás v tomto ohľade nemal uraziť. Horšie to už je s príchodom noci a rovnako tak s nakrúcaním videozáznamov vo FullHD+ pri 30 FPS – záznamy sú prerušované nepríjemným trhaním. Ak som vás doterajším opisom skôr sklamal než potešil, asi je vhodný čas na vytiahnutie najväčšieho esa, ktoré má testovaná 21ka v rukáve. Celková výdrž batérie s kapacitou 5 050 mAh totižto dosahuje viac než dvojdňovú prevádzku a to aj pri náročnejších procesoch (ak vám to samozrejme starý Android 11 dovolí). Batéria podporuje 18 W nabíjanie, avšak v balení nájdete len 10 W nabíjačku – ďalší prešľap zo strany výrobcu. Celkové dobitie do plného stavu z úplnej nuly vám za ideálnych podmienok ukrojí 3 hodinky.

Klik pro zvětšení (Nokia G21 - recenze)

Nokia v rámci softvérovej podpory garantuje dve veľké aktualizácie, avšak treba si uvedomiť, že v telefóne nájdete len Android 11, čo už samo o sebe prináša hromadu nevýhod a to hlavne z dlhodobého hľadiska.


Cenovo dostupný telefón s nenáročnou údržbou a dlhou výdržou

Fínsky príspevok do sekcie lacných telefónov, čiže Nokia G21, dopadol z môjho pohľadu podľa očakávania. Rozprávali sme sa tu o telefóne určenom do rúk vyložene nenáročného konzumenta, ktorý od G21 nebude vyžadovať vysoký výkon, či najmodernejšie funkcie. Výhodou je nadpriemerná výdrž batérie, dobrá stabilita v ruke, ako aj obnovovacia frekvencia panelu, avšak tie vyššie vymenované negatíva je tu pochopiteľne prevažujú. Ak by som to mal porovnať s produktami od konkurencie, špeciálne so zariadeniami Xiaomi, Motorola či Realme, tak v tomto prípade Nokia zaostáva a to výrazne.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Nokia

Klik pro zvětšení (Nokia G21 - recenze)


CGwillWin