hw
Nová konzola od Atari je vonku a hádajte čo, je to šmejd!

Nová konzola od Atari je vonku a hádajte čo, je to šmejd!
10:28, 17.09.2021

Americká spoločnosť Atari, ktorá v sedemdesiatych a predovšetkým osemdesiatych rokoch hrala takzvaný prím na scéne s pomaly sa rodiacimi domácimi konzolami, je dnes pochopiteľne už len tieňom svojej dávno vyšumenej kariéry. Firma ako taká zmenila niekoľkokrát majiteľov a v súčasnosti sa zameriava predovšetkým na recyklovanie arkádového softvéru tlačiac ho do mobilnej sféry.

Pred pár rokmi im však napadlo, že by radi skúsili opäť na scénu priniesť aj nejaký ten hardvér a výsledkom bolo oznámenie projektu Ataribox, dnes známeho ako Atari VCS. Konzola dostala dizajnérsky pekne zvládnutý look, avšak jej filozofia postavená na retro hrách dopĺňaných indie softvérom bola už od spustenia crowdfunding kampane pomerne podozrivá a rozpačitá. Vec sa ale nakoniec dokázala dostať do finálneho stavu a v súčasnosti je oficiálne VCS konzolou dostupnou na západe (v úvodzovkách dostupnou). Pochopiteľne nás zaujímalo ako si tento návrat vlastne vedie a to predovšetkým v rukách odbornej verejnosti. Ako sa dalo čakať, tak VCS je z časti veľkým nepodarkom a predraženou krabičkou vhodnou tak maximálne na emulovanie starých hier a bez vlastného softvéru.

Prvým problémom je už samotná cena. Pýtať 300 Dolárov za osamotený stroj bez akéhokoľvek gamepadu je na facku a ak chcete mať niečo čím si tie úžasné hry zahráte, potrebujete verziu o stovku drahšiu. Tam už nájdete klasický pákový gamepad ako aj normálnu verziu ovládača. Mimochodom za takúto sumu si dnes môžete kúpiť takmer next-gen či už od SONY, Microsoftu alebo Nintenda a to aj s obrovskou zbierkou dostupných hier. Apropo hry bežia údajne až v 4K, avšak na niečo také to daný softvér musí podporovať a redaktor IGN, ktorému bol test VCS zverený, konštatoval niečo v tom zmysle; že aby ste sa vôbec na 4K vyšplhali, je nutné reštartovať celú konzolu už krátko po výbere rozlíšenia.

Ďalšou veľkou výhodou tejto platformy sa mala stať desktopová funkcia, kedy ste si z VCS mohli spraviť PC - táto možnosť vraj však funguje asi tak ako kazašský vesmírny program, čiže vôbec. Problémov okolo celej filozofie daného hardvéru je ešte viacej a ja som zvedavý, či a kedy sa táto mašinka dostane aj ku nám a akonáhle sa tak stane, určite sa vám pokúsime pripraviť náš vlastný test.


DALŠÍ

CGwillWin