recenze
Tipni si! Atraktivní sázky vtrhly na pole vědomostních her

Tipni si! Atraktivní sázky vtrhly na pole vědomostních her - recenze
Tipni si! Atraktivní sázky vtrhly na pole vědomostních her - recenze
12:00, 11.01.2020

S Tipni si! přineslo Albi čerstvý vítr na trh vědomostních her. Opět se jedná o hru, která stojí na otázkách, ale pokud se Vám stává, že v Česku a podobných deskovkách narážíte na otázky či témata, která Vám nesedí a přes která se nemůžete dostat, tak by se Vám právě Tipni si! mohlo líbit.

Klik pro zvětšení (Tipni si! Atraktivní sázky vtrhly na pole vědomostních her - recenze)

Pokud Vám u vědomostních her určitá témata nesedí, mohlo by se Vám Tipni si! líbit.
Základní Tipni si!

... přináší porci otázek v šesti kategoriích, podobně jako třeba právě Česko. Všechny otázky jsou koncipovány tak, aby odpovědí bylo číslo (délka, vzdálenost, věk, letopočet, atd.). Velkým plusem je, že na rubové straně není pouze strohá odpověď, ale i doplňující informace a je uveden i zdroj (ať už tištěný, nebo online). Ale to zdaleka není jediný důvod, proč by kvalifikace této hry měla znít vzdělávací spíše než vědomostní.

V každém kole vybere hráč na tahu kartu/téma a přečte nahlas jednu ze tří otázek dle svého uvážení. Pokud si věříte, že znáte odpověď na jednu z nich, nebo Vás naopak zajímá odpověď, tak hned víte, kterou si vybrat.

Na přečtenou otázku odpovídají všichni hráči zároveň, každý z nich napíše svůj tip fixem na plastovou (a mazatelnou, samozřejmě) destičku. Když mají všichni hotovo, tak své odpovědi odhalí. Následně musí každý hráč vsadit jeden až pět žetonů na jednu z odpovědí (ať už na svou či soupeřovu). Zde se projevuje, že i když nebudete vědět odpověď, nejste úplně ze hry – stále můžete vsadit na tip soupeře, který vypadá, že ví.

Klik pro zvětšení (Tipni si! Atraktivní sázky vtrhly na pole vědomostních her - recenze)

V rámci bodování poté dostane tři žetony ten, jehož tip je nejblíže pravdě. Následně zdvojnásobí svůj vklad každý, kdo si na právě ten tip vsadil. Ostatní sázky propadají. V případě dvou hráčů nebo pouze dvou odlišných odpovědí se tím dá celkem dobře taktizovat, aby člověk nevyšel nikdy na prázdno. Avšak čím více různých odpovědí, tím bude důležitější, na jakou odpověď si vsadíte.

Na konci hry vyhrává ten, kdo má nejvíce žetonů (bodů), což nemusí nutně být ten, který nejčastěji odpověděl správně. Zároveň se základní sadou, jejíž šest okruhů otázek zní: společnost, fauna a flóra, věda a technika, stalo se, sport a různé, vyšly ještě varianty Česko a Junior.

Díky sázkám na odpovědi nemusí být vítězem ten, který nejčastěji odpověděl správně.
Pravda nebo lež?

V Tipni si! Pravda nebo lež je použit jiný herní systém. Na každé kartě (opět v šesti okruzích: historie, příroda, věda, zábava, geografie a různé) jsou dva výroky. Vaším úkolem bude vyjádřit se, jestli je výrok pravdivý či lživý (třeba i jen jeho část).

Klik pro zvětšení (Tipni si! Atraktivní sázky vtrhly na pole vědomostních her - recenze)

Sázky by zde byly trochu nadbytečné, takže je vše vyřešeno počítadlem, na jehož levé straně nastavíte odpověď (pravda nebo lež, jak už název varianty napovídá) a na pravé straně zadáte počet hráčů, kteří podle Vašeho odhadu odpoví správně. Tím je část Vaší odpovědi vždy tak trochu o náhodě.

V bodování získáte růžový žeton za správnou odpověď vlevo a černý žeton za přesný tip na počet hráčů, kteří se trefí. Na konci hry vyhrává ten, který má nejvíce žetonů a v případě shody jsou důležitější žetony růžové. Právě vliv náhody v případě odhadu, kolik z Vás správně vyhodnotí přečtený výrok, může hru více promíchat. Opět není nutné znát všechny odpovědi, záleží trochu na štěstí a trochu na tom, jak znáte či dokážete odhadnout své soupeře.

V Pravdě nebo lži je důležité, jak znáte a dokážete odhadnout své spoluhráče a jejich odpovědi.
Na cestách...

V dnešní rychlé době jsme všichni věčně na cestách. I na to Albi myslelo a připravilo takovou kapesní edici Tipni si! na cesty. Na trhu je pět variant, z nichž můžete vybírat: Nekonečný vesmír, Ohrožená planeta, Lidské tělo, Na stříbrném plátně a Legendy sportu.

Klik pro zvětšení (Tipni si! Atraktivní sázky vtrhly na pole vědomostních her - recenze)

Mazatelné tabulky a plastové žetony by na cestu nebyly zrovna ideální, takže je zde nenajdete. Místo toho použijete zápisový arch, na nějž zaznamenáte jak své odpovědi, tak své sázky. Zároveň s tím si budete zapisovat i získané body. Jednoduché a elegantní řešení, které usnadní hraní kdykoli a kdekoli se budete nacházet.

Další možností uplatnění těchto cestovních edic je možnost kombinování s hlavní hrou. Můžete si tak rozšířit nebo upravit seznam kategorií pro hru.

Albi myslelo i na hráče na cestách a tak přidali monotématické balíčky Na cesty. Ty ale můžete též přimíchat do základní hry jako další okruhy otázek.
Ukončete sázky...

Na rozdíl od klasických vědomostních her, ve kterých musíte znát správnou odpověď, jinak budete „mimo mísu“ a budete se cítit blbě, Tipni si! nabízí cestu ven z takovýchto trapných situací. Kromě samotného odpovídání si také sázíte na tipy nebo odpovědi všech hráčů. Tím můžete získat body i v případě, že nevíte správnou odpověď a i bez této znalosti se můžete umístit na žebříčku vítězů. Samotné sázení může být i přidanou zábavnou hodnotou, kdy můžete ostatní hráče přesvědčovat o tom, že vy určitě víte odpověď nejlépe. Nebo zase naopak, právě tak, aby jste z každého kola vytěžili co nejvíce a přiblížili se výhře v celé hře.

Koupit hru z řady Tipni si!

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Albi

Klik pro zvětšení (Tipni si! Atraktivní sázky vtrhly na pole vědomostních her - recenze)

SKVĚLÉ
86%
CZECHGAMER
Vzdělávací hra, v níž je stejně důležité znát správnou odpověď, jako odhadnout své protihráče a jejich vědomosti.

CGwillWin