osobnost
Vieme sumu za akú Sapkowski predal práva na Zaklínača

Vieme sumu za akú Sapkowski predal práva na Zaklínača
07:30, 03.06.2017

Už sme to tu riešili veľakrát a možno to už bude aj trošku otravné, každopádne Zaklínač a teda Wiedzmin je stále vďačnou témou, nielen pre milovníkov tejto populárnej knižnej a hernej IP. Vieme, že jej autor Andrzej Sapkowski sa pred rokmi rozhodol kývnuť na ponuku spoločnosti CD Projekt v dobrej viere, že ich pokus o prvé game spracovanie dopadne katastrofou. Vypýtal si sumu, ktorú mohli v tom čase ponúknuť a ďalej už on sám veci nijako neriešil. Z ich výsledku ale v roku 2007 vzišiel prvý Witcher a spôsobil kladné ohlasy jak verejnosti tak novinárov.

Dnes sa máme vďaka rozhovoru s bývalým zakladateľom pôvodného CDP (Sebastian Zieliński) možnosť dozvedieť, koľko to vlastne jeho firma svojho času poslala na účet "Sapka" a navyše, aj pár zaujímavých detailov z celej transakcie. Prvý návrh zmluvy medzi CDP a autorom predlohy bol zamietnutý práve zo strany Andrzeja a to z dôvodu, že v dokumentoch figurovalo zlé meno hlavného hrdinu Geralta (bolo tam uvedené Gerald). Možno aj preto samotný autor dlhé roky nemal moc v láske segment videohier, keďže ho považoval za podružnú zábavu voči knižnej sfére. Tak či onak druhá verzia zmluvy už bola v poriadku a obe strany sa dohodli na sume 9,500 dolárov, ktorá bola vyplatená v dvoch splátkach.

Séria Witcher dodnes ušla obrovský kus cesty rovnako ako CD Projekt a zo slávnej fantasy sa stala rovnako slávna akčná RPG s originálnym spracovaním. Paradoxne aj Sapkowski sa v poslednej dobe začína vyjadrovať celkom pochvalne na adresu prevedenia svojho duševného vlastníctva do interaktívnej formy a určite nás teší, že Zaklínač sa dočká kvalitného seriálu z produkcie stanice Netflix. Zo sumy 9,500 dolárov na miliónové obraty, tak tomu sa vraví obchodná trefa do čierneho.


DALŠÍ

CGwillWin