recenze
Dragon Quest VII: Fragments of Forgotten Past

Dragon Quest VII: Fragments of Forgotten Past - recenze
Dragon Quest VII: Fragments of Forgotten Past - recenze
15:00, 13.09.2016

Predstavovať vám sériu Dragon Quest by asi bolo brané skôr za urážku, nech už patríte medzi hráčov, čo vyhľadávajú kvalitné projekty z krajiny vychádzajúceho slnka, alebo ste len radi vždy a dobre informovaní o pestrosti videoherných produktov z celého sveta. Tak či onak predpokladám, že sa táto séria spája s veľkým množstvom príjemných dojmov. Tie môžu byť pokojne naviazané na vaše ranné detstvo tak ako na moje dospievanie a spájať sa so spomienkami na legendárnu konzolu NES, kde to celé v roku 1986 začalo. Všetkých desať častí tejto IP, v zámorí zvanej aj ako Dragon Warrior, lemuje v podstate aj moju vlastnú vývojovú existenciu a dnes, v čase návratov a chutí prinášať nám hmatateľné sondy do minulosti vo vylepšených formách, sa Square Enix rozhodol po boku niekdajších pôrodníkov tejto série z Nintenda, že je načase oprášiť najviac milovaný diel. Zišli sme sa tu preto spoločne, aby sme teda uctili pamiatku legendárnej hry Dragon Quest VII, ktorá v podtitule Fragments of Forgotten Past opäť skúsi opantať milovníkov žánru JRPG v exkluzívnom prevedení pre handheld Nintendo 3DS. Poďte do toho s nami, ak máte chuť.

A staré sa v prach obráti, aby dalo živnú pôdu novej tvári dneška...

Klik pro zvětšení (Dragon Quest VII: Fragments of Forgotten Past - recenze)

Prenosné herné zariadenia z rodiny DS nie sú pre sériu Dragon Quest nejakou veľkou neznámou. V minulosti sa už dokázali takto vrátiť hneď tri časti a žali obrovský úspech nielen doma ale aj v zahraničí. Aj preto Square nemal žiadne pochybnosti pri odklepnutí prác na sedmičke, za čo určite do istej miery môže aj stále rastúca popularita konzole 3DS nielen v Japonsku. Fragments of Forgotten Past je návrat dielu z roku 2000, ktorý sa na konzole Playstation stal najpredávanejšou hrou v danom období vôbec a vo verzii pre handheld od Nintenda sa prezentuje už od prvej sekundy predovšetkým vylepšenou technickou stránkou a plnou podporou 3D. Treťou, a v podstate záverečnou odlišnosťou od originálu, má byť funkcia zdieľania akýchsi výziev či máp, ktoré cez StreetPass môžete poslať priateľovi alebo náhodnému okoloidúcemu (u nás vec viacmenej nevyužiteľná) a ten sa môže tak aj vďaka vám vydať na skúmanie nových ostrovov so vzácnymi príšerami, ktoré by počas normálneho prechodu príbehom neobjavil. Zámerne píšem slovné spojenie "má byť", keďže som túto funkciu počas testovania hry nemal možnosť medzi novinármi ako preveriť, a tak sa budete musieť spolu so mnou spoľahnúť na slovo distribútora a jednoducho mu dôverovať.

Akira Toriyama dokázal načrtnúť krásne a často bizarné modely príšer, ktoré sa hráčovi pripletú do cesty.

Klik pro zvětšení (Dragon Quest VII: Fragments of Forgotten Past - recenze)

Príbeh začína ako zrkadlo spoločnosti dneška. Narodíte sa do rybárskej rodinky na malom ostrovčeku niekde uprostred šíreho mora a už vaše rané spomienky sa viažu s presvedčením, že nie je nič iné vo svete, len ten váš kraj. Dospelí, vrátane rodičov, vás presviedčajú o ich vlastnej jedinečnosti a učitelia v škole s nádychom nacionalizmu hlásajú ostrov Estard za perlu plávajúcu na nekonečnej morskej hladine. Vaše meno, prozaicky nastavené na Hero (podľa predlohy z manga sféry by sa mal však chlapec volať Arus), si môžete zmeniť aj vďaka dotykovej ploche 3DS-ka na čo len chcete a hurá do sveta. Po boku prvých spoločníkov bažiacich po dobrodružstve začínate postupne odkrývať kúsky skladačky vedúce k oveľa väčšej pravde než vidia všetci naokolo s klapkami na očiach. Kraj Estard nie je ani náhodou jediný a čím viac sa chcete ponoriť do konceptu tejto hry, tým väčší počet ostrovov sa zrazu naokolo vás vynorí doslova z mrazivej hĺbky mora. Systém odkrývania nových oblastí je postavený na zbieraní špeciálnych kamenných dosiek, ktoré hráč získa počas plnenia menších či väčších questov, a to samozrejme za asistencie klasickej JRPG hrateľnosti. Už v úvode som upozorňoval na ťahový spôsob bojov a ten si v tomto prevedení užijete viac ako dosť.

Cestovaním v čase meníte prítomnosť aj budúcnosť celého kraja.

Klik pro zvětšení (Dragon Quest VII: Fragments of Forgotten Past - recenze)

Súboje sú hnacím motorom pre hrateľnosť a hlavne prostriedkom na využitie až 30 unikátnych povolaní. Počas postupu hrou (dungeon, exteriér či len pomocou lode na mori) budete svojich protivníkov vždy vidieť, avšak častému opakovaniu boja sa jednoducho nevyhnete. Koncept levelovania u postáv je teda založený na klasickom hromadení EXP bodov a ich následnej transformácie do zvýšených atribútov či nových schopností u postáv. Charakterom v hre sa nedá odoprieť originalita a aj keď ich dialógové linky môžeme zaradiť pod dávno zabudnutý zub času rokov, kedy originálna sedmička vznikla, aj v dnešnej dobe sa nájde pár momentov, kedy vás hra rozosmeje a možno aj prekvapí. Rozprávanie je však to, čo ustupuje do pozadia a necháva dýchať hlavne spomínané súboje. Neviem, či to je už mojím vyšším vekom alebo jednoducho stratou chuti dookola opakovať ten istý postup (boj, rýchle označenie protivníka a spustenie ťahovej akcie), ale ako som nechával za sebou desiatky hodín strávených u Fragments of Forgotten Past, cítil som sa dosť otrávený a znudený. To všetko sa stratilo až príchodom nejakého silnejšieho bossa, ktorý bol nielen výzvou ale aj potechou pre oko v rámci vizuálnej stránky (dizajnér Akira Toriyama už pred šestnástimi rokmi vedel, čo je vkusné a originálne). Týchto momentov bolo počas takmer stohodinovej jazdy našťastie viac než dosť.

Bavíme sa tu o masovej RPG hre, ktorá vám pokojne môže zabrať až 200 hodín!

Je to tak. Obsah prevyšuje formu a kto sa do tohto návratu naplno zaľúbi, môže ho skutočne ukrátiť o dve stovky hodín. Postranné úlohy, zdieľanie nových stratených ostrov vďaka online funkcii, či len obyčajná snaha preskúmať každé jedno z povolaní v hre. Toto všetko viaže hodiny lepšie než nejaká chemická rovnica a fakt, že si hru môžete vďaka systému 3DS zobrať kamkoľvek (nezabudnite si nikdy nabíjačku) moje tvrdenie len podtrháva. Apropo 3D efekt. Na ten som, ako dobre viete z našich starších testov, dosť vysadený a keď už sa mi od prvej sekundy nejaká hra s 3D zapáči, nemám problém ju celú prejsť s týmto efektom v pozícii ON. U siedmeho Dragon Questu musím pochváliť port ako taký, keďže hĺbka 3D v spojení s minimalizovaním zubatých pixelov vťahuje hráča viac do prežívania a aj keď vás po čase môžu zradiť oči (sme už troška starší, že...), určite neurobíte s jeho zapnutím žiadnu chybu. Čo bolo z mojej strany asi najväčším sklamaním, je nevyužitie tlačítka C-stick u poslednej verzie konzole 3DS. V hre si klasicky otáčate kameru v 360-stupňovom uhle (ak to lokácia dovoľuje) pomocou horných tlačidiel L a R, čo je pri držaní handheldu často dosť otravné. Pritom by sa úplne ponúkala možnosť aplikovať pohyb kamery do oveľa prístupnejšieho gombíčku kúsok od akčných tlačidiel. Vývojárom to buď nenapadlo alebo to nepovažovali za dôležité a za to idú body dole.

3DS ponúka aktívnu mapu na dolnej obrazovke bez dotykovej funkcie.

Klik pro zvětšení (Dragon Quest VII: Fragments of Forgotten Past - recenze)

Dostávame sa do poslednej časti našej recenzie a budem musieť vyniesť onen finálny verdikt nad týmto návratom slávnej siedmej časti série Dragon Quest. Ak sa rozhodnete ísť do hry ako pamätníci originálu, určite by u vás mohla prevážiť možnosť objavovania ostrovov vďaka StreetPass funkcie. Grafická stránka doznala rovnako príjemnej zmeny v spojení s 3D a aj keď ovládanie nie je z môjho pohľadu dokonalé, samotná hrateľnosť to už nejako prebije. Pre tých, komu sa nikdy nedostalo príležitosti zahrať si sedmičku v nejakom z desiatky iných portov (hra vyšla dokonca na tabletoch a mobilných telefónoch), je toto ideálna príležitosť sa konečne nechať očariť kvalitnou JRPG hrou v tej najdokonalejšej forme vôbec. Aj cez túto poslednú vetu však nemôžem hru zaradiť do maximálneho možného čísla. Vadil mi častý stereotyp bojov, vadilo mi ovládanie kamery, sem tam infantilne dialógy. Ak si tieto veci odrátam, stále mi vychádza súčet hodný nadpriemernej zábavy a verím, že budete jej súčasťou a o prípadné vlastné dojmy sa s nami podelíte.



Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Dragon Quest VII: Fragments of Forgotten Past - recenze)

Recenzovaná verzia: Nintendo 3DS
SUPER
90%
CZECHGAMER
Máme tu reprezentanta starej školy, ktorý stále vie ako očariť

CGwillWin