hw
recenze
Logitech G920 Driving Force

Logitech G920 Driving Force - recenze
Logitech G920 Driving Force - recenze
08:00, 17.04.2016

Aktuální generace herních konzolí má překvapivě pěknou řádku závodních her, které jsou cílené na simulaci než čisté zábavné ježdění. Doménou sim racingu bude vždy PC díky většímu výkonu a větší otevřenosti platformy, ale dnešní konzole nabízí velice dobré tituly z tohoto žánru. Ať už je to Project CARS nebo nový DiRT Rally, v přípravě je Assetto Corsa. Samozřejmostí jsou budoucí Gran Turismo Sport a nebo aktuální Forza Motorsport 6. Tento výčet titulů je už celkem dobrý důvod začít se poohlížet po závodním volantu k herní konzoli. Dnes se podíváme na Logitech G920 Driving Force, která navazuje na velice úspěšnou řadu volantů - modelem G25 v roce 2007 stanovila nový standard.

Model G920 je varianta určená pro konzoli Xbox One a je kompatibilní s PC. Majitelé Playstation 4 se musí koukat po modelu G29, který je uvnitř totožný a liší se pouze nabídkou tlačítek, ale tomu se věnovat nebudeme. My máme zapůjčený G920 a testovali jsme jej na Xbox One, nejvíce na novém DiRT Rally a samozřejmě s Forzou 6. Začneme technickými parametry.

Samotný volant má 270mm průměr a je vyrobený z hliníku. Grip je potažen sešitou a velice příjemnou kůží. Jeho rotace je 900 stupňů, což je velice dobrá hodnota, na vrchu volantu je také klasický závodní pruh pro lepší orientaci, kdy je volant vycentrován. Uprostřed dominuje logo G řady volantů, pod ním standardní Xbox Guide tlačítko, D-pad, čtyři barevná tlačítka, včetně xboxových View a Menu. Dále jsou sem přesunuté LSB a RSB tlačítka, která jsou umístěná na takových podivných páčkách a nevzbuzují mnoho důvěry. Dvě kovová "pádla" pro řazení jsou standardně pod volantem a otáčí se spolu s ním. Celý volant je umístěný na základně, která ke škodě působí plastovým dojmem. Dva rychloupínáky pro přimontování ke stolu jsou celkem elegantně schované a fungují velice dobře. Samozřejmě majitelé stojanů nebo Playseatů nebudou mít problém volant přimontovat.

Klik pro zvětšení (Logitech G920 Driving Force - recenze)

Vzhledem k tomu, že je volant zařazen do vyšší kategorie, tak je dodáván v základu s třípedálovou sestavou. Takže plyn, brzda a spojka jsou zde přítomny, což ocení náročnější závodníci. Brzda asi překvapí nejvíce, protože je opatřena nelineárním systémem, aby více působila jako skutečná brzda v autě. Musím říci, že je to velký nezvyk ze začátku. Brzda vyžaduje obrovskou sílu, aby byl dosažen maximální efekt brzdění. Po delším čase se trošku usadí a začne působit lépe, ale napoprvé je to opravdu zvláštní. Stejně jsem v každé hře nastavoval brzdu, aby byla citlivější a nemusel jsem na ni stoupat, jako když chci prošlápnout podlahu do sklepa.

Jinak kovový materiál pedálů je výborný a působí robustně, takže jakýkoliv strach z agresivní jízdy bych neměl. I když nemám držák, tak se pedály na koberci ani nehnuly a měl jsem v nich jistotu. Vše je propojené kabely do základny, tudíž kabel z pedálů, kabel k adaptéru do sítě a kabel do USB do konzole. Bohužel, tato věc nemá řešení a pro nás "víkendové jezdiče", co musí obývák uklízet, je změť kabelů nepříjemná, ale to není výtka, prostě fakt, se kterým se musíme smířit.

O odezvu chování auta do vašich rukou se stará dvojitý Force Feedback motor, který zajistí, že každou nerovnost ucítíte. Převodování je pomocí ozubených koleček, stejně jako u modelu G27. Stále se však jedná o starší technologii, nejnovější modely konkurence využívají řemeny pro tišší fungování. Mě osobně volant svou hlučností nerušil, ale cítit mechanické kolečka tam jde. Co je třeba také zmínit, že volant neobsahuje žádný konektor pro připojení sluchátek/headsetu. Tudíž pro online závodění nastává problém podobně jako u konkurenčních volantů. Řešení v podobě zapojeného ovladače přes kabel do konzole je sice funkční workaround, ale je to otravné. Tady je chyba napůl u výrobce volantu a napůl u Microsoftu, že nepodporuje obecné Bluetooth zařízení.

Klik pro zvětšení (Logitech G920 Driving Force - recenze)

No a teď už k samotnému hraní, které vás asi také zajímá. První přišla na řadu Forza 6, která k tomu přímo vybízí a zde funguje vše na výbornou. Prvotní problém s brzdou jsem vyřešil nastavením deadzón. Bohužel, pro koho je brzdový pedál moc tvrdý, tak mu Forza neumožní přehodit brzdu na spojkový pedál, který je měkčí. Na volantu jsem Forzu jezdil naposledy asi čtyřku na Xbox 360, takže chvíli trvalo se přeorientovat z ježdění na gamepadu.

Jakmile ale člověk přepne mozek, začne si ježdění užívat o poznání více. Žádné zběsilé trhání páčkou, cukání v táhlých zatáčkách, vše krásně pod kontrolou. I ty problémové přetáčivé smyky se řeší najednou lépe. Během pár závodů jsem začal své časy výrazně zlepšovat oproti časům na ovladači. Takové projetí Eau Rouge v monopostu Lotus E23 je na volantu úžasné a během pár kol se mi podařilo můj pětitisící čas na světě o něco vylepšit. Když už jsme u toho silničního závodění, tak Project CARS jsem nevyzkoušel, protože jej mám zakoupený na konkurenční platformu.

A jdeme k titulu číslo 2. - DiRT Rally, zčistajasna spadlá pecka, která ovládla PC a nyní i konzole. Ani jsem neváhal a po obdržení informace o tom, že budu mít volant zapůjčen, jsem DiRTa ihned předobjednal a zakoupil. Velkou část dojmů z ježdění jsem popsal už v recenzi na DiRT, takže zde spíše zopakuji. Tahle hra na volantu je absolutní závodní zážitek. Nekompromisní simulace a divoké povrchy z toho dělají náročnou zábavu, kdy po celovečerním hraní ani běžný "ajťák" nemusí myslet na posilku, protože ji právě měl. To, že hra v kombinaci s volantem krásně reflektuje povrchy a já byl schopen poznat, že jsem ze sněhu vjel na kusy ledu - to mluví samo za sebe.

Klik pro zvětšení (Logitech G920 Driving Force - recenze)

A to je asi vše, samotné zapojení volantu a rozchození je otázkou pár minut a v tom prostě konzolový svět exceluje. Samotné nastavování je sice omezené tím, co nabídne konkrétní hra, což v případě Forzy bylo trochu omezující, DiRT to má lepší a jak znám ProjectCARS, tam by si člověk za nastavoval do "alelujá". Moc záporů k volantu nemám, kromě dvou páček, plastového vzhledu základny, absenci konektoru na sluchátka a podivně tvrdé brzdě tu není co vytýkat. Oproti konkurenci nabízí v základu tři kvalitní pedály, ale zase nemá možnost změny samotného volantu (třeba za formulový), což nabízí konkurence, ale ta zase základní nemá tak dobře provedený. Je třeba všechny tyto věci zhodnotit, ale každopádně Logitech G920 skvěle doplňuje rodinu volantů, které si za už pěknou řádku let existence získaly skvělé jméno.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech G920 Driving Force - recenze)


CGwillWin