Unravel je venku

Unravel je venku
00:02, 10.02.2016

Společnosti Electronic Arts Inc. a Coldwood Interactive dnes vydaly hru Unravel v digitální verzi pro PC, Xbox One a PlayStation4. Unravel je jedinečná logická plošinovka s fyzikálními efekty, která se točí okolo malé, roztomilé postavičky jménem Yarny. I přes to, že je drobný, má velké srdce a je pozitivní silou ve světě plném náročných zkoušek. Kreativní ředitel Martin Sahlen o hře řekl:

Chtěl jsem vytvořit něco velmi osobního, něco, co silně zapůsobí. Hra nemusí změnit svět, ani se o to pokoušet, ale musí být opravdová a mít hlubší význam. Musí mít srdce.

Yarny, uvázaný na začátku hry k něčemu důležitému, se vydává na dobrodružství plné výzev s cílem dosáhnout konce, aniž by se při tom úplně rozmotal. Některé výzvy jsou jednoduché, jako například použití Yarnyho příze k zhoupnutí přes propast nebo slanění stromu. Jiné jsou komplexnější, takže hráči musí využít Yarnyho přízi chytrým a kreativním způsobem, chtějí-li najít cestu kupředu. Prožijí dojemný příběh o lásce a touze a prostřednictvím Yarnyho a jeho červené příze, která se při pohybu zvolna odvíjí, upevní pouto, jež k sobě váže milující osoby.

Nádherné prostředí hry Unravel je inspirováno přírodou severního Švédska, kde hra vznikla. Vizuální ztvárnění je odrazem krásy ve své nejčistší podobě – dostat se na úroveň Yarnyho očí pomáhá hráčům ponořit se do nádhery i těch nejběžnějších věcí. Prostředí je ale v rámci dojemného příběhu víc než jen kulisou, protože je plné stop a vodítek, které čekají na své objevení ze strany hráče.

Příběh kromě krajiny ožije i díky originálnímu hudebnímu doprovodu, umocňujícímu celkový herní zážitek. Navíc obsahuje jen několik málo slov, takže hudba hraje v navození atmosféry velmi důležitou roli. Soundtrack hry Unravel, zkomponovaný výhradně místními švédskými hudebníky, je inspirován folkovou hudbou a tradičními nástroji, a krásně proto vystihuje ducha prostředí hry.

Už i my v redakci Unravel hrajeme, abychom vám během několika dní přiblížili naše pocity v zevrubné recenzi. Už teď prozradím, že je se opravdu na co těšit, ale nechci ještě předbíhat.

Na Yarnyho cestě a celém příběhu je jedinečné hlavně jeho objevování. Díky tomu se hráč vydává na osobnější pouť a v průběhu hry navazuje hlubší spojení, protože Unravel je koneckonců hlavně o spojení – fyzickém i duševním. Unravel je příběhem lásky a obnovy zpřetrhaných pout, příběhem odvahy a vytrvalosti, kterému dodává na barvitosti perspektiva Yarnyho drobnosti v někdy poněkud velkém a pohlcujícím světě.

Hra Unravel, která vychází po celém světě 9. února, uchvátí vaši představivost, otestuje vaši bystrost a získá si vaše srdce.


DALŠÍ

CGwillWin