recenze
Disney Infinity 3.0

Disney Infinity 3.0 - recenze
Disney Infinity 3.0 - recenze
22:58, 03.09.2015

Jak začít recenzi na hru Disney Infinity 3.0? Tak tuto otázku jsem si kladl již dlouhou dobu. Důvodem není nic jiného než fakt, že hra skýtá na první pohled neskutečně mnoho možností. Poté, co jsem odehrál pár hodin, abych se vůbec rozkoukal, byl jsem ze všech stran zavalen různorodým obsahem, že jsem si skutečně nebyl jist, jak článek nastartovat, abych neopomněl nic důležitého. Nakonec jsem na to však přišel, a tak se o tomto titulu můžete dozvědět více v naší recenzi.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Tati, co je to tam za panáčky?

První věcí, kterou se tituly ze série Disney Infinity odlišují od běžných krabicovek je rozhodně balení, ve kterém si hru z obchodu odnesete. Nejen, že krabice je nepoměrně větší než běžný obal na Blu-ray disk, ale i celkové ztvárnění obalu s obrovskou zářící ikonou PEGI 7 ve spodním rohu dává tušit, že na tahu jsou v této hře především mladší hráči, což rozhodně v dnešní době není úplně běžné.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Ovšem to, že je krabice rozměrnější, má i svůj praktický důvod. Obsahem balení jsou totiž v případě Starter packu i 2 postavičky z univerza Star Wars (Anakin Skywalker a Ahsoka Tano) a herní periferie, nezbytně nutná k samotnému hraní. Jedná se o podložku, na kterou umisťujete své avatary a poté se v jejich kůži proháníte po herním světě. Ta slouží navíc i k odemykání nových herních světů, v mém případě Star Wars: Twilight of the Republic.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Krabice plná her

Máte-li alespoň nějaké osobní zkušenosti s předešlými díly 1.0 a 2.0, které postupem času vycházely na všech myslitelných platformách, máte pravděpodobně hrubou představu o tom, co je vlastně tato, poměrně atypická herní záležitost, zač. Vy, co jste zatím neměli to štěstí, vězte, že centrálním místem, kde se děje vše podstatné a Vaší fantazii se otevírají dveře dokořán je Toy Box Hub (Truhla s hračkami). Jedná se prakticky o sandboxový open-world prostor, kde je vše dovoleno a zároveň jste silně motivováni tento svět ladit a vylepšovat k obrazu svému.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Po světě se můžete prohánět se svou postavou, plnit úkoly rozdělené do několika kategorií – boj, závody, klasické plošinovky a budování. Mimo to můžete sbírat herní měnu, která se válí skutečně na každém rohu, chránit roztomilé obyvatele před útoky nebezpečných monster, prohánět se na zvířatech či v roztodivných vehiklech, létat v letadlech a vrtulnících a mnoho a mnoho dalšího.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Navíc Vám do klína spadne i Váš vlastní dům, ve kterém se budete moci vyřádit v roli designéra a změnit prakticky cokoli, od rozmístění předmětů, přistavění dalších pater či například interiér domu kompletně nově vytapetovat. Menších problémů, stejně jako v režimu budování v exteriéru, jsem si užil s ovládáním, ale po pár dnech Vám již nebude stavění dělat vůbec žádné problémy. Autoři navíc do tohoto módu implementovali pár pomocných funkcí, které Vám začátky usnadní. Hlavní je, nenechat se odradit.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Jestliže se rozhodnete splnit všechny výzvy, které si na Vás autoři přichystali, dostanete se mezi mnoho klasických kreslených postaviček, v jejichž prostředí Vás bude vždy doprovázet hudební podkres odpovídající dané filmové předloze, takže na své si přijdou i fanoušci notoricky známých melodií. Narazil jsem kupříkladu na Phinease a Ferba, kteří byli součástí jednoho z mnoha questů.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Samotných aktivit v Toy Boxu je tolik, že vám rozhodně pár hodin zabere, než se jimi prokoušete. Ovšem tady veškerá zábava teprve začíná.

Dobrodružství, to my rádi

Pakliže se v „krabici“ dostatečně vyblázníte a rádi byste vyzkoušeli něco serióznějšího, silně doporučuji do podložky vložit některý z playsetů, který máte k dispozici. V testované verzi byl součástí již avizovaný Star Wars a po jeho umístění do správného otvoru se začaly dít věci.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Otevře se vám zbrusu nový svět a z barevného Disney světa plného Mickey Mousů, krokodýlků a jiné rozkošné havěti a dětských kamarádů se stane svět Hvězdných válek se vším všudy. Čeká na Vás dobrodružství rozložené do čtyř epizod, které sestávají z mnoha hlavních, ale i vedlejších úkolů, za jejichž splnění lze získat skutečně hodně zkušenostních bodů. Tyto poté investujete do jednotlivých schopností Vašeho hrdiny, rozdělených do několika kategorií. Sami se můžete rozhodnout, zdali se pustíte do vylepšování pohybů a komb, zdokonalíte se v boji pomocí nových úderů, dáte svému světelnému meči více Síly nebo půjdete cestou kombinace. Velikou výhodou samotného RPG systému je fakt, že každá z postav má své unikátní schopnosti a herní úroveň se vylepšuje u každého charakteru zvlášť. Motivace zlepšovat se je tudíž rozhodně veliká.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Během jednotlivých epizod navštívíte důvěrně známá místa z herní ságy na planetách Geonosis, Coruscant a Tattooine a utkáte se v soubojích s řadou méně či více tuhých nepřátel. Osobně se mi hodně líbily „filmové“ zpomalovačky při rozseknutí posledního nepřítele na obrazovce. V bojích lze také využít Sílu, kterou si lze například přitáhnout nepřítele k sobě a pořádně mu naložit. Samozřejmostí jsou poté souboje s bossy, kteří Vám svými speciálními útoky dokážou pořádně zatopit, i když už jste třeba na 10. levelu (vlastní zkušenost). V příběhovém režimu dojde i na vzdušné souboje.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Ve dvou se to lépe táhne

Jednou z nejlépe zpracovaných částí hry je kooperace dvou hráčů, kdy stačí do podložky vložit druhou postavičku, zapnout další ovladač a hra se ihned přepne do režimu rozdělené obrazovky. S parťákem, který Vám kryje záda, jsou poté tuhé souboje znatelně jednodušší a ze spolupráce budete mít rozhodně radost. Pokud jste zrovna sami, tak také nemusíte zoufat. Do hry byli nově implementováni i AI pomocníci (sidekicks), kterých můžete na svých toulkách také posbírat pěknou řádku. Poté již není nic jednoduššího, než si postavičku vyvolat a ona poté poslušně běhá s Vámi a pomáhá Vám plnit herní úkoly. Když ji navíc budete poctivě krmit, získá také nové schopnosti. Jídlo získáte buď v bednách rozmístěných po úrovních, nebo si ho sami vypěstujete na farmě, například v podobě rajčat. Podobných vychytávek nabízí titul opravdu nepřeberné množství.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Kolik lidí, tolik her

Nedílnou součástí Disney Infinity vždy byla, je a bude komunita hráčů, spojená s tímto titulem. Komunitní režim v době testování nabízel pouze pár map, vytvořených především samotnými autory, ale občas se mi podařilo narazit i na svět, který měl na starosti některý z hráčů. A že se bylo na co dívat! Kreativitě a fantazii se v této hře meze skutečně nekladou a je jen na Vás, rozhodnete-li se vystavět zbrusu nový zábavní park, závodní dráhu, farmu plnou zvířat nebo něco úplně jiného. Jakmile je Váš projekt hotový, jedním klikem jej pošlete na schválení a projde-li výtvor tímto procesem, máte vyhráno. Do Vašeho světa může poté zavítat kterýkoliv hráč a vy se můžete začít šplhat žebříčkem popularity. Komunitní tvorba má zkrátka prakticky neomezený potenciál a jsem skutečně zvědav, jakých klenotů se v budoucnu dočkáme.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Dalším místem, kde se můžete online setkat s dalšími hráči naladěnými na stejnou vlnu jako vy, je automatová herna, která jakoby z oka vypadla těm, do kterých jsme velice rádi chodili v 80. letech. Stačí jen postavit se k automatu se hrou, kterou byste si chtěli vyzkoušet, připojit se do lobby, počkat na ostatní hráče a již se můžete utkat například ve variaci na basketball, v souboji o to, kdo nabarví za určitý čas co nejvíce částí světa svojí barvou či v honbě za zlatými kroužky. Jediným problémem při mém hraní byl opět nedostatek živých hráčů, takže se mi podařilo připojit pouze párkrát. Nicméně, toto neberu jako negativum, lidí bude zajisté dost.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Mami, tati, já chci Olafa!

Vezmeme-li v potaz, že postaviček je do hry v současné době ohlášeno 28 z prostředí Marvel, Star Wars a klasických Disney pohádek, tak hra vydrží skutečně dlouho a nějaký ten měsíc teoreticky zabere, než si vylepšíte všechny z nich (samozřejmě za předpokladu, že budete ochotní za figurku dát v průměru kolem 300,- Kč). Hra se díky svému systému tak může pěkně prodražit a sběratelé si budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, jelikož ani samotné herní světy nejsou zadarmo. Na druhou stranu, za své peníze získáte, na rozdíl od různých, v dnešní době vydavateli tolik oblíbených „virtuálních“ DLC, něco hmatatelného a figurky mohou sloužit díky svému provedení a materiálu i jako běžné hračky či dekorace na poličku.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Co se týče kompatibility s figurkami z předchozích titulů, tak ano, použít je můžete, ovšem nepočítejte s tím, že si s nimi zahrajete tématické story režimy nebo je budete moci vylepšovat stejným způsobem jako ty, určené přímo pro třetí díl.

Pro koho hra vlastně je?

Zpočátku jsem si nebyl úplně jistý, jestli tento titul moje hlava vůbec „pobere“. Není se však čeho bát. Chytla mě totiž více, než mnoho jiných současných AAA záležitostí nacpaných až po okraj výbuchy, zombíky či utrženými končetinami. Neuvěřitelně jsem si u hraní odpočnul a to je nejdůležitější. Ba co víc, když se syn chopil druhého ovladače a rozbil mi Anakina třemi údery, to byla poté z jeho strany upřímná radost – ano, funguje tu „friendly fire“. Za odměnu jsem jeho Ashoku zvednul nad hlavu a mrštil jí přímo mezi pěkně naštvané roboty. Kromě takovýchto zpestření lze však hra hrát i seriózně, a tak se jsem v průběhu předcházejících nocí vždy s chutí nořil do kreslených světů.

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Je důležité si uvědomit, že ne všechny aktivity jsou šité na míru dětem, ale většinu z nich si užít určitě dokáží. S těmi ostatními si pak hravě poradíte vy a vězte, že i třicátník se bude královsky bavit. Troufám si také tvrdit, že ani spousta příslušnic něžného pohlaví neodolá roztomilým světům. Disney Infinity 3.0 bych tak rozhodně doporučil všem hráčům, kteří se chtějí u her bavit nehledě na věk. Tak na co ještě čekáte?

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (Disney Infinity 3.0 - recenze)

Recenzovaná verze: PS4
SUPER
90%
CZECHGAMER
Perfektní záležitost pro odreagování a alespoň virtuální návrat do dětských let, kdy svět okolo nás byl ještě barevný, veselý a naše životy relativně bezstarostné.

CGwillWin