preview
Unravel

Unravel - preview
Unravel - preview
07:20, 30.08.2015

Letošní E3 z pohledu diváka tiskové konference Electronics Arts byla plná velkých očekávání. Přeci jen jsme se asi všichni ptali na něco v tomto duchu: Ukáží nám záběry ze StarWars: Battlefront? Dozvíme se něco o novém Mass Effectu? Jakých nových prvků se dočkáme ve sportovních titulech? Jak bude vypadat nové Need For Speed?

Na všechny tyto otázky jsme dostali odpovědi. Pochopitelně se tato konference téměř celá nesla v tradičním duchu vystupování jednotlivých škrobených kravaťáků přicházejících s tvrzením, jak neustále naslouchají hráčům, jak chtějí docílit kvalitnějších her... Nemohu si odpustit poznámku, že bych se docela vsadil, že ani jeden z těchto manažerů nikdy nehrál hru, kterou se snaží tak vehementně propagovat – hold doba je taková a EA pravděpodobně razí myšlenku, že hry na tiskových konferencích by měly uvádět především obchodníci, a nikoliv vývojáři. Až náhle se stalo něco naprosto neočekávaného: na podiu se ocitl očividně nervózní a nijak stylově upravený Martin Sahlin.

Klik pro zvětšení (Unravel - preview)

Při jeho rozporuplném uvádění Unravel jsem zpozorněl, protože jsem z jeho řeči cítil, že onu hru hraje, podílí se na ní a je s ním bytostně spjatá. Zní to možná divně, ale v záplavě těch obrovských titulů, které EA chrlila jeden za druhým, paradoxně mou pozornost nejvíc upoutala tato „malá“ hra, a získala si moje sympatie.

Vytoužená hra

ColdWood Interactive už má na svém kontě pár her, ale dle jejich slov si vždy přáli pracovat právě na něčem jako je Unravel. Pro kreativního ředitele Martina Sahlina je to splnění jeho snů a vizí. Navíc když si uvědomíme, že toto švédské studio má pouze čtrnáct vývojářů, nikdy by mě nenapadlo, že dokáže vytvořit něco tak ojedinělého a emocemi naplněného jako je právě Unravel.

Vše okolo této hry na ostatní zatím působí „lidskou tváří“ a naturalismem. Sahlin s oblibou rád vypráví, jak přišli k hlavní postavičce Yarnyho. Na chatě s rodinou - daleko od veškeré civilizace - pohlcen švédskou přírodou. Bez možnosti připojení k internetu a bez počítačů. Chtěl ukázat, jak si představuje onu vysněnou bytost. Vytvořil ji z kousku drátu a červené příze. Posléze ji fotil v krajině, kterou procházel. Zní to možná až příliš „divutvorně“ na dnešní dobu, ale je to skutečnou realitou. Takže žádné brainstormingy nebo podobné manažerské prvky.

Pochopitelná a zjevná podobnost

Ale pojďme se podívat na to, co vlastně Unravel je za hru, a čím je právě onen Yarny tak speciální. Žánrově bychom mohli Unravel zařadit mezi klasické 2D hopsačky se spoustou puzzlů a všemožných překážek, kterými je tento žánr tak proslulý. Ale, hra přináší jeden speciální prvek: Yarnyho bavlněná postava, která se postupně rozplétá tak, jak s ní nakládáte během jeho daleké pouti. Musíte zvažovat své kroky opatrně, aby vám z něj nezbyl jen drátek. Pochopitelně v průběhu si můžete „doplnit své zdraví“ nalezením klubek bavlny.

Klik pro zvětšení (Unravel - preview)

Podobnosti s nápadem můžeme vidět v nedávno vydaném titulu pro Nintendo WiiU Yoshi's Woolly World, kde se klubíčkový král Yoshi ocitá v pleteném světě. Pro českého hráče je možné vidět určitou paralelu se Svěrákovým filmem Kuky se vrací (o kterém mimochodem vývojáři nikdy neslyšeli), kde je vidět hezký a mírumilovný svět dětí a zároveň všední nelítostný život dospělých.

Jednotlivá vlákna příze zde symbolizují mezilidské vztahy a to, jak snadné je o ně přijít a zpřetrhat je. Takže, malý ubohý Yarny je vyslán na dalekou cestu, aby napravil zpřetrhané vztahy staré babičky s její rodinou. Příběh je vyprávěn beze slov, ale jednotlivá gesta Yarnyho jsou všeříkající a cítíte z něj jeho nevinné emoce, které vás pomalu začínají pohlcovat a vtahovat do hry - nijak násilnou formou.

Klik pro zvětšení (Unravel - preview)

Krása panenské přírody

Postava Yarnyho je jediným fantasy prvkem, se kterým se ve hře setkáte. Veškeré prostředí, kterým se postupně prodíráte, je vytvořeno téměř dokonale realistickou grafikou. Tvůrci se inspirovali pro ně tak blízkou severskou krajinou. Musím přiznat, že po grafické stránce hra vypadá až neuvěřitelně hezky. O dokonalý zážitek se stará PhyreEngine od Sony, který je lehce poupraven pro účely této hry. Pokud bych mohl mluvit o nové generaci plošinovek, tak se zde můžeme podívat na jedinečný příklad toho, jak má next-gen vypadat. Ale nerad bych to zakřiknul, přeci jen konečný produkt ještě nemáme k dispozici.

Převážnou částí herního obsahu Unravel bude pochopitelně řešení jednotlivých hádanek – jak se dostat na tuhle větev, jak překonat kaluž, aniž bych utonul… Abyste vše úspěšně zvládli, bude důležité, jak budete využívat realistické prostředí ve svůj prospěch. Navíc Yarny krom toho, že za sebou postupně zanechává přízi, ji může i využít ve svůj prospěch – pokud se potřebuje dostat výš, natáhne ji mezi dvě větve a využije ji jako trampolínu – ano, ze sebe samého (což samo o sobě zní poněkud smutně). A zde přichází ke slovu fyzika, kterou budete pociťovat na každém kroku. Tvůrci jí věnují maximální pozornost.

Yarny – nezklam nás!

Tuto emocemi nabitou 2D procházečku si budou moci zahrát všichni majitelé počítačů, PlayStation 4 a Xbox One. O datu vydání se ani EA ani ColdWood Interactive zatím nezmiňovali, ale s největší pravděpodobností se dočkáme v první polovině příštího roku.

Klik pro zvětšení (Unravel - preview)

Podle vlastních slov cítí Sahlin za hru nesmírnou zodpovědnost, nerad by plýtval časem hráčů. Tvrdí, že hry dokážou zaujmout publikum tak, jak to žádný jiný druh umění neumí. Nechce, aby se Unravel stal tradiční mainstreamovou konzumní záležitostí pro rozptýlení, chce hráčům sdělit a předat něco smysluplného.

Doposud na mě - z veškerých vyjádření a prezentací - tvůrci působí nesmírně ochotně a mile. Samotná hra mě zajímá čím dál víc, a nejraději bych si ji už prošel celou a věřil, že na ní nenajdu žádnou chybu. Dosavadní stav hry je ideálním podkladem pro finální verzi hry.



CGwillWin