recenze
Might and Magic: Heroes III HD Remastered

Might and Magic: Heroes III HD Remastered
Might and Magic: Heroes III HD Remastered
14:53, 10.02.2015

Pred nainštalovaním hry treba zatiahnuť závesy, zapáliť sviečky a obetovať škrečka. V prítmí takejto atmosféry sa už môžete pokojne po pár minútach venovať hraniu hry. Takto nijak začínali recenzie v čase kedy vyšiel tretí diel zo série Heroes of Might and Magic. Tá sa teraz volá Might and Magic: Heroes, ale to je len malý detail v názvosloví. Všimli ste si tú rýchlosť? Inštalovať a hneď hrať? To boli časy!

Stará láska nehrdzavie

Dnešné utrpenie hráča na PC sa s takou jednoduchosťou ani nedá porovnať. Schválne som si nainštaloval aj posledných Heroesov aby som vedel posúdiť rozdiely. Tie začali už pri samotnej inštalácií. Kroky: stiahnuť na STEAM, nainštalovať UPLAY, spustiť, zistiť, že to nejde, dve hodiny riešiť problémy a čítať rôzne zahraničné fóra a následne to spojazdniť dalo námahu.

Chcem hlavne hrať a nie riešiť problémy!

Prípad Heroesov 6 sa stáva na PC pomerne často, tentokrát tomu však robilo problémy samotné chaotické používanie účtov, ktoré sú dôležité. Výhodu to má v tom, že už nepotrebujem disk pri spúšťaní hry, ale tým to asi tak končí. Chcem hlavne hrať a nie riešiť problémy! Pri spúšťaní recenzentskej kópie Heroes III HD som žiadne problémy nezaznamenal. Ostatne ani po zvyšok hry som na žiadne HW problémy nenarazil. To je dobrá správa!

Klik pro zvětšení (Might and Magic: Heroes III HD Remastered)

Zlou správou je to, že HD verzia nie je kompletná. Iba ak by sme za kompletnú považovali základnú verziu bez datadiskov. Holt od vydania pôvodnej hry ubehlo príliš veľa času a tak sa stratil kód z datadiskov a zachránil sa iba ten od pôvodnej hry. Nevadí? Jasné ,že vadí, ale nepostavíme sa kvôli tomu na hlavu. Ďalšie mínusy, ktoré odškrtnem hneď na začiatku? Na slabších zostavách občas sekne po súboji, alebo sem-tam spadne do Windowsu. Iné vážnejšie chyby nie sú k dispozícií.

Klik pro zvětšení (Might and Magic: Heroes III HD Remastered)

Takže hodnotiť titul záporne len preto, že v ňom chýba nový obsah je mylné. Autori nikde nepovedali, že bude hra s novými misiami, mapami, alebo niečo také. Ani v Age of Empires 2 v HD sme nič nového nenašli, takisto ako v žiadnej HD prerábke. Správy o tom, že je to nepodarok sú o ničom.

Klik pro zvětšení (Might and Magic: Heroes III HD Remastered)

Titul beží plynulo, je prenádherný a kreslená grafika sa nestratí ani dnes. Ba naopak. Na tabletoch sa to hrá vynikajúco a na PC taktiež. Je zrejmé, že sa PC verzia len zviezla spolu s tou tabletovou. Koniec koncov existujú módy, ktoré umožňovali hrať trojku v HD a dokonca aj s datadiskami. Aj keď nie takto precízne spracované. Trojka je oproti novším dielom prehľadná, dobré sa hrá a hlavne nezaťažuje hráča sprostosťami. Medzi klady môžeme zaradiť aj vyvážený súbojový systém, ktorý zabraňuje nudnému hraniu. Misie sú tak spravené aby ste si povedali zrejmú čarodejnú formulku: “Ešte jeden záťah a pôjdem spať!”

Klik pro zvětšení (Might and Magic: Heroes III HD Remastered)

To čo platilo pred mnohými rokmi, platí aj dnes! Naozaj považujem tretí diel za neprekonaný. Jasné, príbeh nie je nič moc, je horšie prezentovaný ako v ďalších dieloch, ale to najpodstatnejšie predsa spočíva v hrateľnosti. Avšak každý hráč preveruje iné hodnoty a tak aj šestka má svoj potenciál (kladné recenzie predsa hovoria za všetko).

Klik pro zvětšení (Might and Magic: Heroes III HD Remastered)

Might and Magic: Heroes III HD je nostalgická záležitosť, ktorá zároveň musí fungovať ako učebnica pre mnohých hráčov mladšieho ročníka. Taký ukážkový level dizajn sa len tak nevidí, takisto záber na logiku, prepracovanosť detailov. Dnešné hry hrajú na RETRO vlnu, tá je pričasto však povrchná! Toto je skutočné RETRO, ktoré stojí za to.

Klik pro zvětšení (Might and Magic: Heroes III HD Remastered)

Recenzovaná platforma: PC
DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Bezchybné to nie je, ale bez datadiskov áno! A to je chyba. Aj keď chápeme prečo, výdavať polotovar sa nám zdá nie veľmi dobré.

CGwillWin