preview
FIFA 12

FIFA 12 - preview
FIFA 12 - preview
00:00, 23.07.2011

Bývaly časy, kdy by po fifě ani PES neštěkl. Jenomže ta doba je dávno pryč. Už několik sezón FIFA diktuje – minimálně na konzolích – směr, jakým se bude virtuální kopaná ubírat. Má zkrátka před konkurencí z Konami náskok, a to ne jen tak ledajaký. Ať už budete tvrdit, že zlom nastal ve FIFA 10 nebo o rok později, faktem zůstává, že trpělivost se EA Sports tak jako tak do posledního halíře vyplatila. A rázem je to Pro Evolution Soccer, který musí dohánět ztrátu, jíž nabral tak trochu vlastní vinou. V minulých sezónách pěkně zlenivěl.

Ale tyhle úvahy si nechme pro samostatný článek. O nejnovějším EA fotbale se mluvilo daleko hlasitěji a hlavně daleko dřív než o hokeji, který většinou budí ohlas větší – a to mnohé nastiňuje. Třeba: Že letošní FIFA má co nabídnout. Celkově by se dala vylepšení, se kterými nový ročník vyběhne na trh, shrnout do tří základních bodů. Změny to jsou vskutku razantní a virtuálnímu fotbalu jisto jistě prospívající, ale – stačí jediná chybička a celý model, který ve fifě 12 tvůrci budují, se může rozpadnout jako domeček z karet.

Věřme, že takový scénář se dvanácté fifě vyhne. Koneckonců, není žádný důvod myslet si, že by se tak nestalo.

Než vyběhnete se svým týmem za burácejících ochozů na trávník, určitě vás bude zajímat, co nového tvůrci přichystali v manažerském módu. Není žádným tajemstvím, že to právě on táhne břímě coby hlavní poutač pro singleplayer. Vývojáři se rozhodli daleko víc vás přiblížit šatně a atmosféře v ní. Když v ní budou hráči, kteří se do základní jedenáctky neprotlačí, ani kdyby před vámi dělali stojky, logicky je to po čase namíchne. A v médiích si pak pustí pusu na špacír.

Média vůbec rozšíří své pole působnosti. Už se neomezí jen na suché články o nově příchozím manažerovi či o úspěších, na něž se svým týmem dosáhl. Novináři začnou kolem vašeho týmu čenichat daleko dřív. A s o mnoho větší vervou. Třeba když se vašemu klubu přestane dařit nebo když přivedete do týmu hvězdu i přes snahu vedení utahovat opasky.

Klik pro zvětšení (FIFA 12 - preview)Klik pro zvětšení (FIFA 12 - preview)

Jestli si vzpomínáte na featurku zvanou Live Season z minulých ročníků a jestli jste si tuhle vymoženost oblíbili, pak vězte, že vás o ní tvůrci neochudí ani ve fifě 12. Jen jim už označení Live Season přišlo jaksi zastaralé – z jakýchkoli důvodů – a tak tenhle mód přejmenovali na EA Football Club. Ve zkratce půjde o to stejné, jen s jedním podstatným rozdílem – bude to zdarma. Hra vám bude generovat soupisky na základě těch reálných, což s sebou ale nese i mnohá úskalí. Fotbalisti, kteří se zrovna v reálu potýkají s výpadkem formy, vám asi mač nerozhodnou ani na počítači.

Football Club ale v sobě ukrývá i napojení na sociální sítě. Svoje výsledky si tak můžete online porovnávat s přáteli a chlubit se jim, jak vám to zrovna střílí a jim ne. Mimo to budou k dispozici i všemožné hrčské žebříčky a statistiky – však víte. Tohle FIFA vždycky zvládala na jedničku.

Asi nejdůležitější prvek, který má přispět ke zlepšení hratelnosti, nese název Player Impact Engine. Právě s ním hodlá FIFA zničit svého soka z Konami. Na tomhle enginu hra stojí – a doufejme, že ne i padá. Jestli ale díky němu něco lépe padá, pak jsou to bezpochyby hráči. Tvůrci navrhli úplně nový systém srážek. Teď už žádné bugy, žádné prolétávání končetin tělem jiného fotbalisty – tomu všemu odzvonilo.

Klik pro zvětšení (FIFA 12 - preview)

Odteď budou hrát podobně jako třeba v novém Nhlku velkou roli fyzické parametry obou hráčů. Nezapomínejme ale ani na to, jakým směrem a silou je veden skluz či jiný střet, protože i to hraje svojí nezanedbatelnou úlohu. Díky tomu vlastně každá srážka vypadá jinak. Oříšek pro rozhodčího, lahůdka pro hráče. FIFA by se tím definitivně měla vymanit z kostrbaté rozehrávky. Všechno by mělo být plynulejší, fauly a srážkami počínaje.

„Impact engine doplněk už stávajícího enginu, který ale hře přidává na věrohodnosti, je to víc uhlazené. Rozdíly mezi hráči vedou k různým soubojům. Dá se říct, že animací je neomezeně,“ říká David Rutter z EA Sports.

Rovněž to znamená jiné typy zranění. Jestli to nějaký z borců bude schytávat od obrany (virtuální Řepka si prý tohle vylepšení obzvlášť pochvaluje) soupeře víc než jiný hráč, může se stát, že se jeden z těchto zákroků ke konci zápasu stane pro hráče likvidačním a do konce sezóny bude jen pajdat o berlích. Mizí také neurčité animace, v nichž se hráč s bolestivou grimasou drží za kotník, ale až v mejlu po zápase se dozvídáme, že si natáhl stehenní sval. Například.

Klik pro zvětšení (FIFA 12 - preview)Klik pro zvětšení (FIFA 12 - preview)

V jednom vývojářském deníčku byla řeč o poměrně zajímavé novince, na které tvůrci mimo jiné taky pracují. Týká se přehledu jednotlivých hráčů o hře a jejich schopnosti rozvinout akci ve smrtící brejk. Zatímco zadáci tímhle talentem oplývat moc nebudou, u záložníků je to věc jiná. Ale i u nich spatříme rozdíly. Zatímco špílmachři v čele s Iniestou či Fabregasem budou schopni – díky svému perifernímu vidění – poslat milimetrový pas na útočníka a vyslat ho tak do nebezpečné akce, řadoví středopolaři už třeba tak přesní nebudou. Míč si nepřipraví dostatečně rychle na nohu a ideální okamžik propásnou.

Další podstatnou změnou – a doufejme, že k lepšímu – je vymoženost nazvaná Pro Player Intelligence. Jestli v EA něco umí, pak je to pořádný marketing. Byť to vypadá, že tahle novina dle svého názvu zvěstuje nějakou vskutku obrovskou změnu, vězte, že se nejedná o nic jiného než o upravení umělé inteligence. Už jen to ale znamená velký příslib. Změna postihne hlavně obránce, kteří se přestanou splašeně honit za míčem ve snaze ho soupeři vypíchnout. „Tuhle možnost jsme úplně odstranili. Odteď, když zmáčknete příslušné tlačítko, se zadák pokusí útočníka vytlačit do co nejnevýhodnější pozice – tak jak se to dělá i v reálu,“ vysvětluje Rutter.

Klik pro zvětšení (FIFA 12 - preview)

Krok kupředu by měla udělat i grafika – jak na konzolích, tak i na PC – a umělá inteligence celkově. Tvůrci hru směřují k větší realitě, a to je jedině dobře. I brankáři by měli nabídnout zase víc zákroků, lepší poziční hru a hlavně míň kiksů. Těžko ale říct, jestli se všech těch neduhů, které skličují virtuální kopanou, povede fifě zbavit.

Dozvíme se to 30. září, kdy hra vychází na evropském trhu. Nemine tři hlavní platformy – PC, X360 a PS3.


CGwillWin