preview
Call of Juarez: The Cartel

Call of Juarez: The Cartel - preview
Call of Juarez: The Cartel - preview
10:42, 25.03.2011

Že to za velkou louží sto let nazpátek zase nebyla taková romantika, jak to líčí May ve svých románech nám před lety jasně ukázal první a druhý díl Call of Juarez. Ani Red Dead Redemption si s romantikou Wild Westu nebralo příliš servítky. Byla to zkrátka doba plná drsných slov a ještě drsnějších chlapů, kteří se na mustanzích proháněli prérií a kolt – proklatě nízko u pasu – tasili už tak nějak ze setrvačnosti.

První Call of Juarez vtrhlo do obchodů před pěti lety. Tehdy nepříliš známé polské studio Techland se uvedlo světu jako ambiciózní parta z východního bloku, která to umí vzít za správný konec. S napětím se čekalo se na dvojku. S Bound in Blood si vývojáři hráli tři roky a výsledek stál za to. Jen málokdo by v té době druhé CoJ pasoval níž než na první místo všech westernových her.

Klik pro zvětšení (Call of Juarez: The Cartel - preview)Klik pro zvětšení (Call of Juarez: The Cartel - preview)

Ne že bych jich ale vycházelo každý měsíc pět. S Bound in Blood mohlo soupeřit jen rockstarské Red Dead Redemption a co si budeme povídat, tohle dílo s volnoměstskou myšlenkou Call of Juarez v mnohém předčilo. Jenže Bound in Blood mohl nabídnout mimo jiné i podařenou PC konverzi, o čemž si RockStar může nechat jen zdát. Přesto ale – byť už se na jejich dílo značně práší – spousta hráčů trpělivě čeká na PC port, který možná opravdu přijde. Ne však dřív než po L.A. Noire.

I to je o důvod navíc zaklepat si na čelo: „Tak proč sakra v Techlandu od tohohle tématu upouští?“ V žánru westernových stříleček přece nemají konkurenci, alespoň tedy co se týče PC platformy. Rozhodli se totiž přenést duch Divokého západu – který dle nich může „strašit“ nehledě na dobu - do současného života. Ze začátku se to může zdát jako pěkná šílenost – další studio co se poddalo trendu a plácá tuctovou FPSku s rádoby moderním konfliktem. Není to ale tak úplně pravda, alespoň tedy to s tou tuctovostí.

Klik pro zvětšení (Call of Juarez: The Cartel - preview)Klik pro zvětšení (Call of Juarez: The Cartel - preview)

Vývojáři totiž přišli s poměrně originální a hlavně aktuální myšlenkou. A to dokonce natolik, že si jí možná měli schovat až na čtvrtý díl a třetí ještě vydat v duchu ryzí kovbojky. Nejnovější The Cartel totiž bude hlavně o bojích mezi na první pohled bezmocnými strážci zákona a drogovými kartely, jejichž síla na mexicko-americké hranici nabývá rok co rok na stále větší důležitosti. A že se pod vzestupem jejich moci skrývá tisíce mrtvých, o tom snad ani není třeba diskutovat.

I proto se The Cartel ostře střetává s názory mexické vlády. Někteří senátoři, jako třeba Ricardo Boone už proti němu brojí peticí. „Je pravda, že u nás máme vážné problémy se zločinem a nesnažíme se to skrývat. Zároveň bychom ale neměli dopustit, aby děti vyrůstaly na podobných hrách a udělali z nich o nás takovéhle mínění,“ říká iniciátor protestní akce. Téma si vývojáři nemohli vybrat ožehavější, na druhou stranu však perfektně doplňuje základní ideu jejich počinu – Divokého západu v dnešním světě.

Klik pro zvětšení (Call of Juarez: The Cartel - preview)Klik pro zvětšení (Call of Juarez: The Cartel - preview)

Odpor vůči hře se dal očekávat. Doprovází každý odvážný titul, jehož tvůrci se pochlapí a vztáhnou příběhovou linii k současnému problému. Podívejte se třeba na nejnovější Medal of Honor a jeho peripetie s vládou a nejen s ní kolem zasazení děje do současného Afghánistánu. Přes Rio Grande tak The Cartel patrně nepustí. A je to škoda. I když co my víme, třeba se nad ním nakonec mexičtí zákonodárci smilují.

Příběh hry začíná v Kalifornii, kde mexická drogová mafie vyhodí do povětří americkou základnu FBI pro boj s pašováním drog. Takový čin nemůže ze strany strýčka Sama zůstat bez odezvy, a tak dává velení Úřadu pro vyšetřování dohromady tým – na první pohled úplných zkrachovalců – který se pokusí nejenom odhalit viníky, ale taky ještě zatočit s rostoucí drzostí drogových gangů. Není náhoda, že jedním ze tří členů nově sestaveného týmu budete právě vy a že v průběhu hry nahlédnete i do městečka Juarez.

Klik pro zvětšení (Call of Juarez: The Cartel - preview)Klik pro zvětšení (Call of Juarez: The Cartel - preview)

Teď si poslechněte, jaká individua se v něm sešla. Agent DEA (Protidrogová jednotka) Eddie Guerra, který odjakživa zápasí se závislostí na hazardních hrách a neváhá si sem tam uzmout nějaký dolar ze skladu důkazů, bude prvním členem vašeho týmu. K němu se připojí sličná agentka FBI Kim Evans. V mládí se proplétala mezi gangy všeho druhu, přesto ale tohle čistokrevné dítě ulice nakonec zakotvilo na druhé straně barikády.

Třetí složka týmu je detektiv LAPD Ben McCall, drsňácký agent, co si zřídkakdy bere servítky. Jestli vám to jméno cosi říká, ale zaboha si nemůžete vzpomenout, kde jste na něj narazili, ušetřím vám trápení. Ben McCall, to totiž není nikdo jiný než pra-pra-pra-pravnuk Raye McCalla, hlavního hrdiny Bound in Blood.

Klik pro zvětšení (Call of Juarez: The Cartel - preview)Klik pro zvětšení (Call of Juarez: The Cartel - preview)

Skvadra je to jaksepatří rozličná a během hry se budou všichni potýkat s vlastními neřestmi a závislostmi. Singleplayerovou kampaň tvoří patnáctka misí a co je nejlepší: lze jí dohrát za jakéhokoliv člena týmu. Navíc pokaždé vás čeká trochu odlišný konec. Tvůrci si tím docela šikovně zajistili znovuhratelnost svého počinu. Kooperace je samozřejmostí.

Navíc v Techlandu slibují variabilní singleplayer s možností krytí – což je v FPSkách poměrně neobvyklé, rozhodně však ne na škodu a misemi, které tak nějak rámcově kopírují špinavou policejní práci. Užijete si dopravní honičky nebo převoz svědků a jejich ochranu. Dostane se i na razie do skladišť drogových gangů či na jejich infiltraci – to by mohlo znamenat i přítomnost stealth prvků do jinak dost hlučné a okázalé hry.

Další podstatné detaily ale Techland drží pod pokličkou. Můžeme se tak jen domnívat, zda bude The Cartel ryze lineární akcí nebo hráči dovolí i krok stranou nebo jak bude v reálu fungovat systém krytí. Stejně tak se zatím moc nemluví o soubojích jeden na jednoho a různých kombech, jak to v zatím jediném uniklém traileru prezentuje agentka Evans. Jediné slovo zatím nepadlo ani na adresu bullet-timu, který zpestřoval hratelnost v Bound in Blood a spekulace bují i kolem multiplayeru, nabídne-li hra nějaký. Stejné tajemno se pak rozprostírá i kolem grafiky, míry destrukce okolí a dalších prvků, o nichž bychom měli vědět, ale nevíme, neb autoři neutrousili na internet jediné gameplay video.

I bez těchhle – bezesporu cenných informací – se ale dá říct, že Call of Juarez: The Cartel bude dobrou hrou. Vybralo si téma, které se v Mexiku co do pikantnosti může srovnávat i s tamními chilli papričkami a byť se ve Střední Americe schyluje k pořádnému skandálu, zbytek světa se má na co těšit. Možná, že si krokem od westernovského příběhu tvůrci sami sobě uvázali oprátku kolem krku, možná že ne, to by vám teď s určitostí řekl jedině analytik Michael Platter a jeho svérázná věštecká koule.

My průměrní smrtelníci se to však nedozvíme dřív než letos v létě. Termín sice ještě nebyl upřesněn, ale jestliže obě předešlé CoJ hry vyšly v červnu, lze to samé čekat i u jejich následovníka, a to na všech třech velkých platformách (PC, X360, PS3). Do té doby pečlivě zapouzdrujte svoje staré kolty pětačtyřicítky, prodejte koně a připravte se na novou éru Divokého západu. Že prý má být ještě divočejší…


CGwillWin