preview
Command & Conquer 3: Tiberium Wars

Command & Conquer 3: Tiberium Wars
Command & Conquer 3: Tiberium Wars
00:00, 13.12.2006

Od oficiálního oznámení pokračování slavné realtimové strategie Command & Conquer již uběhlo pár měsíců a my se teď vynasnažíme shrnout všechny dostupné informace, které Electronic Arts za dobu vývoje doposud vypustili do světa. Svět se zmítá ve skutečně velkých problémech (prozaik by řekl, že jde pěkně do sr....), které způsobuje mimozemská minerální látka zvaná Tiberium. O tom bylo všude napsáno hodně, připomeneme tedy základní informace. Tiberium vyvolává u všech látek, kterých se dotkne změnu na identické minerály, a tak vzniká další a další Tiberium. Tím v podstatě pomalu stravuje celou planetu a vše živé na ní. Při tomto procesu se ale také uvolňuje energie, která lidstvo zachraňuje pro změnu od vymření kvůli nedostatku přírodních zdrojů. Tato látka je tudíž esenciální a zničující zároveň a celý válečný konflikt se točí kolem ní.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)

Jak to bude vypadat na zemi

Teď ještě něco k rozdělení planety. Asi třetina jejího povrchu se nazývá "Rudá Zóna" a protože je v ní kontaminace Tiberiem je nejvyšší, její obývání je nemožné. "Žlutá zóna" se rozpíná přes polovinu povrchu a obývat ji je možné, i když je tam život značně problematický. Zbytek, asi 20%, je pro lidi nejvhodnější - "Modrá zóna". Její obyvatelé díky technické vyspělosti těží tiberium, využívají ho coby zdroje energie a dopřávají si jakž takž mírumilovného života.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)

Dušín vs. Kočičí Pracka

Hrát budete moci za stranu GDI (Global Defense Initiative), kteří jsou zde stylizovaní do role "těch dobrých". GDI je mocná skupina, která se rozhodla bránit Zemi před Tiberiem za každou cenu. Díky jejich bohatství se po nějaké době stali autonomním státem, v podstatě jedinou světovou velmocí v rozpadající se správní struktuře světa. Ovládají celou Modrou Zónu odkud podnikají výpravy do zón postižených Tiberiem. Díky svému bohatství mají výsadní postavení na planetě a jejich vojenská síla by se dala nazvat jako “masivní”. Proti nim ale stojí důstojný protivník, charismatický zloduch Kane. Ten vede společenstvo Brotherhood of NOD, které propaguje tiberium jako jediné možné řešení světové krize. Kane vedl s GDI takzvanou “První Tiberiovou Válku”, která trvala padesát let. Nikdo však neví kde teď Kane je, každému je však jasné, že když se vrátí, bude to pěkný “hukot” (tak tipněte si – vrátí se a bude chtít zničit celý svět nebo se usadí na pěkné tiberiové farmě, založí si rodinu a v pokoji zemře na akutní toxikaci těla jako každý normální člověk?). Jednotky mají na obou stranách trochu odlišný charakter. Zatímco GDI disponuje velice silnou útočnou silou (vzpomeňte například na mechy Titan nebo Wolverine – jejich přítomnost ve hře není zatím potvrzena, těšit se však můžeme na tank Mammoth nebo létavku Orca), NOD staví na taktice “falešné hry”, tedy spousty jednotek se sekundárními vlastnostmi jako je neviditelnost a podobně (o oblíbených “krtčích” vozidlech schopných pohybovat se pod zemí jsme zatím nikde neslyšeli).

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)
smike_12-12-2006-16-41-16_screenshot_tiberium_wars_05.jpgZnámy Mammoth Tank...
Klik pro zvětšení (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)
smike_12-12-2006-16-41-16_screenshot_tiberium_wars_06.jpga stejně známa létavka Orca

Dušín vs. Kočičí Pracka vs. ?

EA v posledních dnech potvrdila, že ve hře bude k dispozici dlouho diskutovaná třetí rasa! Tou budou neznámí vetřelci z vesmíru, což zní zajímavě, i když hraní za ni bude spíše jako doplněk (celkově autoři počítají s 35 misemi za GDI a NOD, u těchto alienů jich bude pouze 15). Zajímavě působí zpráva, že podle některých "zvěstí" je výše zmíněná Rudá Zóna ve skutečnosti prostředek, kterým si neznámí obyvatelé z vesmíru připravují vhodné podmínky pro usídlení na Zemi. Zda to spolu souvisí a jestli je to vůbec pravda, nevíme, v každém případě to pozitivně zapůsobí vzkříšení celé série, protože jakkoli byla hra dobrá, vždy je třeba do pokračování přidat něco nového. I když je přidání kompletně nové strany do hry, jejíž vlastní svět se nemusíme bát označit za komplexní a propracovaný, značně odvážné, my se však těšíme na novou kulturu a příběh, který se kolem těchto mystických “návštěvníků” bude točit.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)

Ovládaní pro všechny!

Autoři si jsou samozřejmě vědomi, že jejich počínání sleduje s napětím skupina hardcore fanoušků a také neopomínají význam progamingu. Proto se snaží maximálně přizpůsobit celou hru dynamické “sportovní” hře a důkladně pracují na vyhovujícím interface. Ten by podle jejich slov měl stavět na prvcích ovládání ze starých C&C a zároveň být lehce zvládnutelný pro nováčky. Jsme skutečně zvědaví do jaké autoři splní toto sebevědomé předsevzetí, je však jasné, že je láká prorazit se svou hrou do světa profi gamingu.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)

Vypadá to pěkně, Milouši

Kabátek celé gamesy vypadá skutečně luxusně, ostatně je v dnešní době málo her, na jejíž grafice by si autoři nezakládali. Ze screenshotů je jasné, že grafice byla věnována velká péče, a i když to ze statických obrázků není vidět, domyslíme si, že se vše bude lesknout, vybuchovat, jednoduše to bude všechno “supercool”. Tak trochu zajímavě na mě zapůsobil fakt, že veškeré obrázky a také video ze hry je zasazeno do denního světla. Pokud si dobře pamatuji, lokace v druhém dílu byly všechny typicky potemnělé, což notně nahrávalo lehce depresivní atmosféře, díky které jsem měl hru tak rád. To je jen co se týče mého osobního postřehu.

Stará dobrá dynamická hratelnost C&C strategií, specifická atmosféra znesvářeného světa zamořeného neznámou látkou a některé nové prvky, to vše by mohlo dát dohromady pořádnou RTS řežbu!

Oficiální datum vydání je stanoveno na březen 2007.

CGwillWin