speciál
Blog #2: Emoce, mozky a vyděšené holčičky

Blog #2: Emoce, mozky a vyděšené holčičky
Blog #2: Emoce, mozky a vyděšené holčičky
00:43, 21.08.2013

Druhý den naší pouti na herní Gamescom začal pozdní snídaní (konference EA Games vypukme až v 16:00, tak si to můžeme dovolit), ale rozhodně jsme tím o nic nepřišli, právě naopak! U snídaňového stolu jsme totiž dostali šanci popovídat si s účastníkem vývojářských seminářů GDC (Game Developers Conference), na kterou každý rok Gamescom navazuje. Já ji chtěl navštívit už loni (jako budoucího studenta fakulty informatiky mě to tam samozřejmě táhlo), ale nakonec z toho sešlo. Jeden z důvodů byla cena lístků, která se vyšplhala na nehezkých 982 euro (cca 25 400 kč!!!), na což nestačí ani náš poslední treasure loot.

GDC je již od roku 1988 navštěvováno vývojáři z celého světa, aby si navzájem radili, jak nejlépe oškubat hraníchtivé členy naší společnosti. V průběhu tří dnů zde probíhají desítky přednášek o programování, videu, audiu, ale i o vytváření příběhu a hlavních postav. Náš společník u stolu nám ale sdělil, že to zatím byla pěkná nuda a jediné na co se těší, jsou indie hry. A takhle umírají ideály, dámy a pánové.

Naše odpoledne již bylo o něco plodnější, protože proběhla již zmíněná EA konference. Jak se říká, není důležitý cíl, ale cesta, neboť my, poutníci z Czechgameru jsme si samozřejmě nenašli cestu od U-Bahnu ke koncertní hale, kde celá akce probíhala. Proto jsme jednou přestali být originální a nechali se vést lidmi s kamerami, visačkami a herními pupky, podle kterých lze poznat typické návštěvníky Gamescomu.

Lehký problém nastal u vstupu, protože za náš server byl přihlášený pouze jeden redaktor, ale to nebylo nic, co by zkušený hráč série Assassin’s creed nedokázal překonat, a proto jsme už za chvíli seděli před velkým plátnem s logem Electronic Arts. Měli jsme docela velké očekávání, EA Games je přece jenom velitel Shepard ve světě tvůrců. A jak si tedy stojí na herním bitevním poli?

Tažným koněm letošního roku je oznámení, které očekávali hráči a hráčky každého věku – The Sims 4. Větší, lepší, nadupanější, simovější, ale hlavně realističtější. Simové totiž dostávají možnost projevit své pocity ve větší míře než v předchozích dílech série, což ovlivňuje jejich sociální kontakty nejen teď, ale i do budoucna. Snaží se vaší postavě jiný sim přebrat holku? Vytvořte voodoo panenku a flirtujícího sima změňte na sima dštící oheň a plameny! To definitivně zničí jakoukoliv šanci na úspěšné sbalení. Změn ale dostálo i stavění domů; kromě zlepšeného navrhování stěn bude například možné koupit již vybavený pokoj a ušetřit si tak práci. Tleskáme EA Games ve znatelný posun v gameplayi!

Pak už to ale s celou konferencí šlo od Ezia ke Connorovi. Byl nám předveden krátký souboj dvou frakcí v Command & Conquer, spojené se slibem epizodicky vydávaných nových misí kampaně, ale z toho jsme již tak odvaření nebyli. To už se nám více líbil epický trailer na jednu z perel RPG žánru – Dragon Age: Inqusition, která by měla předvést naprostou volnost hráče doplněnou množstvím mečů, ohně a samozřejmě draků. Že by důvod, abych konečně kývl na lákavé volání Doby draků?

Jsem totiž přesvědčen, že hra bude mít více originality a nápadu než předváděné Need For Speed Rivals, kde jsem se marně snažil hledat deset rozdílů v porovnání se tři roky starým titulem této série, Hot Pursuit. V traileru a ukázkách jsem kromě lepší grafiky a návratu značky Ferrari našel zatím asi jen dvě – můžete si svého motorového miláčka upravovat dle libosti – tvůrci slibují miliony možností, ale já se obávám, aby to nezůstalo pouze u vizuální stránky a ta technická nezůstala na startovní čáře. Druhá novinka je ve formě tří možných kariér policisty – patrol, enforcer nebo undercover cop. Je to pouze způsob, jak protáhnout extra krátkou hrací dobu? Snad ne, Jinak budeme opět nové NFS hrát hlavně kvůli skvělému soundtracku.

Co nás ale zaujalo, bylo po vizuální stránce líbivé Plants vs. Zombies 2: Garden Warfare, přídavek k oblíbené tower-defense hře, dělané převážně na tablety a mobily. Dává totiž možnost, na kterou mnoho lidí čekalo a bez které bychom neměli chuť si titul ani vyzkoušet, a to hrát za zombíky. Dnešní společnost totiž nechce nic jiného než MOZKY!!!

Při konferenci nechybí ani na kouknutí pod pokličku EA Sports, kde se jako každý rok převařuje stará porce fotbalového titulu FIFA, ale vypadá to, že kuchaři pouze trochu osvěží dezert, ale hlavní chod zůstane stejný, pouze se změněným datem expirace. No co, zelená je tráva, FIFA to je hra a vždycky bude mít plno fanoušků. Přídavkem do sportovní rodiny je také nový díl bojové série UFC, který má být opět realističtější než předchůdci. Schválně, jak moc dostane v recenzích na budku.

Celkem slušně propagovaný titul Titanfall nám slibuje skvělou akci, která je takovou kombinací Crysis a Mirrors edge – chlápci v oblecích dělají parkour, aby mohli zabít jiné chlápky v oblecích, společně s jejich velkými roboty. Jen aby propagace nebyla lepší než titul sám, my zatím Titanfallu moc nevěříme, že by se vymanil z ohraného konceptu akčních FPS, do kterého se kvůli těm robotům zahrabává čím dál, tím víc. Ale třeba se vyhrabe díky nějakému originálnímu nápadu, i když bych na to všechny své trumfy nesázel.

Vsadil bych je spíš na Battlefield 4, který si EA Games opravdu hýčká, a proto si jej taky nechali jako poslední želízko v ohni. Kromě vyšperkované grafiky sází samozřejmě hlavně na multiplayerovou část, která dostane velkou injekci mutagenu, co se map týče. Ty mají být totiž interaktivní a budou se samy od sebe měnit, proto každá hra bude unikátním herním zážitkem. Sliby, chyby? Necháme se překvapit. Čekání si můžeme zkrátit předobjednáním prémiové edice, která vám zajistí speciální zbraně a vozidla, společně s pěti plánovanými velkými rozšířeními s dvoutýdenním předstihem. No nekupte to. (To není rada, berte to řečnicky a klidně si to kupte).

Z konference EA Games nás odvezl přistavený autobus k velké budově kousek od místa, kde zítra vypukne Gamescom, abychom se mohli podivovat nad zázraky, které nám chtěli představit pánové ze Sony. Co nás ale překvapilo, bylo hodinové čekání ve frontě a pak zjištění, že na samotnou konferenci pustí jen jednoho z nás. Protože já mám, co se týče Czechgameru málo XP, musel jsem si tento quest nechat ujít a přenechat zázraky Playstationu 4 zkušenějšímu Petrovi a vydal jsem se na dlouho cestu zpátky do Starého města, jak říkáme čtvrti, kde leží náš hotel a přilehlé seniorské domovy.

Na konferenci Sony jsem ale dle Petrových slov o tolik nepřišel, z velkých titulů se tvůrci snažili znovu rozvířit stále panující nadšení kolem herních blockbusterů jako je hackerská akce Watch_dogs, zabijácká řežba Assassin’s creed IV: Black Flag nebo gangsterská hitovka Grand Theft Auto V.

Nechybělo ale představení i několika ne tak výrazných novinek, jako je třeba Gran Turismo 6 (společně s ním byl oznámen i připravovaný film Gran Tourismo, který má být zjevně odpovědí na film Need for Speed, připravovaný na březen 2014), ale hlavně originální a velmi dobře vypadající Murasaki Baby. V tomto titulu připravovaném exkluzivně pro PS Vita (jak jinak) doslova povedete za ruku malou holčičku, která je svým zjevem stejně děsivá, jako okolí kolem ní. Temně laděná atmosféra společně s kreslenou vizualizací v nás zanechává pocit, že něco takového tu ještě nebylo a že bychom dali Xbox One za to, abychom si mohli hru vyzkoušet.

Ale na to si ještě budeme muset chvíli počkat, už jen kvůli tomu, že PlayStation 4 vyjde v Evropě až koncem listopadu. Do té doby nám musí stačit zítřejší Gamescom, kde budeme už od ranních hodin. A teď se jdeme vyspat, abychom zítra zvládali vstřebávat všechny informace a mohli vám je naservírovat na bílém, papírovém talíři!


CGwillWin