speciál
Blog #1: Kolín těsně před explozí

Blog #1: Kolín těsně před explozí
Blog #1: Kolín těsně před explozí
20:43, 19.08.2013

Již za pár dnů vybuchne v německém Kolíně nad Rýnem bomba. Hned jak exploduje, převrátí celé město na ruby, lidi se budou tlačit v hrozných davech, budou brát do ruky různé zbraně a budou doufat, že alespoň na pár sekund přežijí v tomhle nově vzniklém chaosu. Ale neděste se. Tahle bomba nikomu neublíží. Tvoří ji totiž statisíce milovníků počítačových, konzolových a handheldových her, od milionových AAA titulů jako je třeba GTA V až po šedé nevýrazné myšky (ale s velkou silou) v čele se skákačkou Rayman Legends. Začíná herní veletrh Gamescom 2013 a Czechgamer na něm samozřejmě nesmí chybět!

Proto jsme v noci 18. 8. nasedli do jednoho ze žlutých korábů společnosti Student Agency (přece jen to je pořád 3. nejobdivovanější společnost v ČR, i když asi jenom oni sami vědí proč) a vydali se na desetihodinovou pouť do hráčské Mekky v Severním Porýní-Vestfálsku, Kolína nad Rýnem. Zde se už počtvrté sejdou vývojáři z celého světa, aby nadšeným fanouškům (přiznejme si to, fanynek je tady asi tolik, kolik je v posledním Call of Duty nelineárních misí) dali důvod vzít si na celý podzim volno a jako každý rok zapustit kořeny ve svých hráčských doupatech.

Představují zde totiž nová videa, obrázky, informace, ale hlavně hratelná dema z her, které se na pulty obchodů dostanou až za pár týdnů, někdy dokonce měsíců, což si málokterý řádný hráč nechá ujít. Proto asi všichni pořadatelé veletrhu očekávají, že počet návštěvníků letos přesáhne magickou hranici 300 000, čemuž se nelze divit, když zde nebudou chybět takoví giganti, jako je Ubisoft, Activision nebo konečně i Mirosoft. Vždyť i náš skromný tým (jako loni tvořený Petrem Schwankem a mnou, externím redaktorem Tomášem Nováčkem) nedělal po cestě z Prahy nic jiného, než vyjmenovával všech těch skvělých her, které si NUTNĚ musíme zahrát, abychom ukojili ty malé kluky v nás.

Realita příjezdu je ale jiná, protože do otevření Baldurových bran veletrhu ještě pár desítek hodin zbývá, a tak kolem našeho hotelu místo hezkých slečen v cosplayích chodí pouze staří lidé s chodítky, kterých je zjevně v domově důchodců vedle našeho hotelu jen o trochu víc než dílů nekonečné série Final Fantasy. To, společně se strašným lijákem za okny, za který by se ani tvůrci Heavy Rain nemuseli stydět, nás nutí prozatím zůstat na pokoji a pilně se připravovat na nadcházející dny studováním různých herních trailerů a nové gamescomácké mobilní aplikace, která bude naším Al Mualimem ve světě kolínských veletržních hal.

Ale ani vy nebudete tápat, co se děje ve světě her, který nás brzy naprosto pohltí. Budeme vám kromě každodenních videoblogů také skrz dojmy, fotky a recenze sdělovat, co nás/vás na herní scéně čeká, ale hlavně zážitky z největšího taháku letošního gamescomu – zahrajeme si na nových vlajkových lodích Microsoftu a Sony, na které má být i USS Enterprise krátká – Xbox One a Playstation 4. Minule jsme jim starý model Xbox 360 odvařili, tak uvidíme, jak naším crash-testem projdou ty nové verze. Kolíne, drž se! Czechgamer přichází!


CGwillWin