recenze
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover - recenze
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover - recenze
22:12, 19.04.2011

Příliš málo poprasku se slučovalo (tedy alespoň u nás, v Rusku toho bylo plno) s novým IL2: Sturmovikem. Leteckým to simulátorem, který si dokázal v roce 2001 pořádně dupnout a urvat si řádné místo na výši. Tedy alespoň co se letadýlkových her týče. A to jste tehdy nemuseli být fanoušci RC modelů letadel nebo mít doma maketu kokpitu ze Spitfiru.

K absolutní blaženosti vám prostě stačil obyčejný knipl (ale i gamepad) a pár hodin času, kdy vás deset let staré dílko dokázalo přikovat k židli a ukázat vám atmosféru, jaké bylo pomálu i v akčních filmech. Tatam je ale sláva starého Sturmovika. Nebo se to alespoň šušká kolem, Cliffs of Dover totiž posílá věrnou komunitu do kytek právě tím, jak moc nepřátelská hra je.

Klik pro zvětšení (IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover - recenze)Klik pro zvětšení (IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover - recenze)

Aby si totiž recenzent mohl hru vůbec „užít“, musel si s účtem na steamu napochodovat ke kamarádovi, který vlastní o něco silnější mašinku. Překvapením ale poté bylo, že hra běží v podstatě identicky jako na vlastním stroji. Onen rozdíl byl cca v desíti snímcích za vteřinu, což, uznejte sami, nemusí být až takové terno. Každopádně po opravdu velkých obstrukcích a problémech jsme si hru zahráli a musíme zkonstatovat, že většího pádu série snad ani nemůžete být. Nový Sturmovik se vydává cestou celkem striktního simulátoru, který si příliš nezadá se starším dílem.

Klik pro zvětšení (IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover - recenze)Klik pro zvětšení (IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover - recenze)

Dover je vcelku malé městečko v hrabství Kent. Ve druhé světové válce sehrálo celkem důležitou roli, protože Dover byl strategickým bodem – nejbližším městem Francie a fungovalo jako přístav. Ve dvou kampaních se potom můžete vrhnout do kokpitu jak německého Luftwaffe, tak i královského Letectva.

Pokud jste nováčky, rozhodně uvítáte možnost zahrát si několikero tutoriálů a zjistit, jak se s kterými hejblátky pracuje, co vyvádějí a co se s nimi dělat nemá. Opět ale opakujeme, že i pokud máte mimořádně silný stroj, je dost možné, že se vám hra bude zadrhávat i na nižších nastaveních. Bohužel tento fakt nevylepšily ani opravné patche, kterých bohužel nebylo zdaleka dostak. Snad se to ještě vylepší, ale co je jednou rozbité, už se těžko opravuje.

Hra tedy nabízí opravdu pořádné možnosti jak se vyblbnout a už zmíněné páčky zde hrají prim. Pohled z kokpitu letadla je opravdu luxusní a skutečně je to pocit, jako ve skutečné pilotní kabině. Onen pocit ale může být opravdu rychle přebit pocity z českého díla ARMA, kde byl pocit z kabin aut či letadel doveden k dokonalosti.

Samotné sestřelování a rychlá přepadení jsou vcelku kvalitně vyvedeny, bohužel pocit ze sestřelování není 100% takový, jaký být mohl. Z části za to můžou i zprasené zvuky, které jako by vypadly ze starých 16-bitů. Možná přeháníme, ale když nadáváme u monitoru, nelíbí se nám optimalizace a vůbec to je celé krkolomné. V tu chvíli kdy prostě člověk řeže do stolu, si tak nějak člověk přikrášlí tu či onu okolnost. Ze zvuky u tohohle Sturmovika to je podobné. Pokud chlapci z Maddox studios běhali na chatě se starým nářadím po dvorku a nahrávali jak jim to chrastí, neuspějí ani příště.

Klik pro zvětšení (IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover - recenze)Klik pro zvětšení (IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover - recenze)

IL2 Sturmovik: Cliffs of Dover by mohly být slušným simulátorem, který se dokáže zarýt pod kůži těm skutečným a nefalšovaným fanouškům bojového letectví druhé světové. Nicméně k čemu tyto poznámky, když okamžitě po spuštění pozbývají platnosti. Jediné co takový fanda může ukázat, jsou tak maximálně oči pro pláč.

Ve hře můžete nastavit spoustu věcí. Ať už se jedná o letové vlastnosti, jenž můžete libovolně upravovat a dopiplat tak svou představu o ideálním létání k dokonalosti. Možností je tu hafo a rozhodně potěší si tak nějak zeditovat vašeho avatara. Tedy tato vlastnost potěší, jakmile hru rozjedete. Nový Sturmovik u nás ještě nevyšel, na steamu je už ale k mání, pokud tedy hoříte i po těchto slovech kata touhou hru mít, máte malou naději, že budou vycházet další patche.

Klik pro zvětšení (IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover - recenze)Klik pro zvětšení (IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover - recenze)

A třeba takový multiplayer by rozhodně zasloužil větší vyladění. Moc jsme si ho ale neužili, už jen kvůli hloupému vyhledávání online her. Tak jako tak je ale Sturmovik spíše obrovským zářezem mimo všechny standarty, jaké tato séria doposud měla. Špatná vyladěnost vévodí všem větším chybám, je tu toho ale mnohem víc. Hloupé zvuky, nespočet bugů a nutnost mít stroj jako z NASA. Hra pak na nižší detaily vypadá opravdu odpudivě, no škoda mluvit.

SLABÉ
42%
CZECHGAMER
Dlouhé nahrávací časy, po té tuhý zásek, pár chvil intenzivního hraní a zase zásek. Proč? To se ptejte Ubisoftu. Pro nás je zatím důležité ale to, že se to hrát prostě nedá a tak těch 42% procent je spíše ranou z milosti.

CGwillWin