recenze
Empire: Total War

Empire: Total War - recenze
Empire: Total War - recenze
16:50, 03.05.2009

Když se na herní scéně zjeví jméno Total War, spousta hráčů zbystří. Creative Assembly již po několik let ukazují, že strategické hry doopravdy umějí. Na zatím poslední díl ze série Total War jsem se tedy velice těšil, a to i proto, že jako jeden z mála jsem měl tu možnost hru vyzkoušet už 14. února, mé tehdejší dojmy ze hry naleznete zde.

A pak konečně přišel ten šťastný okamžik, kdy jsem hru mohl hrát i doma. Nejvíce mě lákala změna období a hlavně dosud nevídané námořní bitvy. Důležitý faktor hry je, že jsme se ze středověku přesunuli na přelom 18.-19. století. Novému dílu série Total War to rozhodně prospělo, jelikož neustále omílané téma začne po určité době nudit. Kromě obyčejných mečů a štítů jsme se tak dočkali i děl a pušek.

Klik pro zvětšení (Empire: Total War - recenze)Klik pro zvětšení (Empire: Total War - recenze)

Nejdůležitější a zároveň nejtěžší možností je kampaň. V té si vyberete jeden z mnoha států, za které je ve hře možné hrát a vaším úkolem je především získat nová území a poté si je také udržet. Podobně jako v sérii Heroes of Might and Magic máte velkou mapu všech států, na které se pohybujete. Několik pohybů znamená jeden tah. Po jednom tahu je nutné posunout čas a právě teď nastává snad nejnudnější pasáž v celé hře. Všechny státy, které mají tu možnost se po mapě pohybovat se nyní rozhýbou a vy čekáte, až každý z nich udělá svůj tah. Příšerné, zdlouhavé, otravné. Parádní je, ale mód diplomacie. Zde musíte určit správnou hodnotu daní, aby se lid nebouřil, řídít vládu, aby vaše země vzkvétala, jiným národům lze darovat peníze či jim vyhlásit válku, a tak dále. Diplomacie je úžasně propracovaný systém, který hru zvedá hodně vysoko.

Klik pro zvětšení (Empire: Total War - recenze)Klik pro zvětšení (Empire: Total War - recenze)

Tradiční bitvy ve hře jsou na souši. Jednotky se seřadí ve vámi zvolené formaci, a poté vyrazí do útoku proti svému nepříteli, který taktéž předem rozmístí své jednotky. Výbornými jednotkami se stávají ty, které mají na starosti kanóny a děla. Tyto jednotky zůstávají vzadu a ostřelují nepřítele. Klasické bitvy typu muž proti muži zde příliš nejsou, jelikož jednotky disponují puškami, a tak na sebe zpovzdálí střílí. Pravda, jízda může do vojáků najet a ohánět se mačetami a v některých případech jednotky také využijí bajonetu.

Námořní bitvy jsou vynikající. Je možná trochu zvláštní, že to říkám hned, ale jinak to snad ani nejde. Opět si rozmístíte lodě podle svého a jde se na věc. Na nepřítele se dá především střílet, a to různými typy dělových koulí, každá z nich způsobí jinou škodu. Plachty se dají zapálit a nepřátelské lodě i obsadit, pokud jste dostatečně blízko. Velmi účinnou se stává hromadná salva. Lodě mají okolo sebe jakási pole, do kterého když se nepřátelská loď dostane, tak se an ní dá vypustit tolik ran, že na jeden zátah dostane kritickou ránu. Bohužel, každá loď má své střelné pole, a tak se často stává, že námořní bitvy jsou poněkud chaotické a nepřehledné, ale toto bych autorům odpustil.

Klik pro zvětšení (Empire: Total War - recenze)Klik pro zvětšení (Empire: Total War - recenze)

Ve hře je velká spousta národů, a to nejen těch vyspělých, ale najdeme zde například i Barbary, Indiány a dokonce i piráty. Téměř za všechny důležité země té doby je možné hrát a kolonizovat nová území. Ano, Čechy a Moravu na mapě nalezenete také, ale žádnou roli zde hrát nebudou. Jednotky lze ještě před započnutíkm bitvy vylepšovat. Zvýšíte tak jejich sílu a hodnost. Poté snadněji porazí soupěře, ale na nejtěžší obtížnost je hra opravdu velice těžká. Velmi dobře je provedený multiplayer, a to hlavně proto, že běží přes službu Steam. V multiplayerovém klání se teprve ukáže, kdo je ten nejlepší vojevůdce, přeci jenom, občas se počítačové jednotky nechovají zrovna moc inteligentně.

Klik pro zvětšení (Empire: Total War - recenze)Klik pro zvětšení (Empire: Total War - recenze)

Po grafické stránce je hra unikátní a naprosto dokonalá. Pravda, na maximální požitek si musíte pořídit hodně silný stroj, ale vyplatí se to . Zpovzdálí hra vypadá naprosto obyčejně, ale jakmile hru přiblížíte a jednotlivé jednotky se vykreslí do nejmenších (největších) detailů, už nebudete o hře pochybovat. Parádně vypadají zejména námořní bitvy. Zpřelámané stžně, létající kusy dřeva, pobíhající jednotky snažící se bojovat o holý život, zapálené plachty, potápějící se lodě a topící se námořníci, tohle je prostě paráda. Navíc před každou bitvou, lze nastavit vlivy počasí, při takové severní bouři na otevřeném moři je radost pohledět, jak lodě rozráží vodní hladinu a promočené jednotky vyčkávají na své rozkazy.

Klik pro zvětšení (Empire: Total War - recenze)Klik pro zvětšení (Empire: Total War - recenze)

Velké uznání patří zejména firmě CD Projekt, která v ČR hru distribuje. Ve hře je strašlivá spousta textů, které bylo nutné přeložit, což muselo stát značné úsilí. K tomu si ještě připočtětě český dabing, který zajišťuje nápovědu přímo ve hře. Empire: Total War je možná nejlepší strategií poslední doby, jaká se na herní scéně objevila. Dokonale vykreslené jednotky a prostředí, dodávají hře ještě větší realičnost a parádně promyšlený herní a diplomatický systém potěší snad každého. Pokud mám říci, zda Empire: Total War jít koupit, tak jej rozhodně doporučuji, protože po dlouhé době se objevila hra, za kterou stojí peníze vysolit.

Za poskytnutí hry děkujeme firmě CD Projekt Czech

SUPER
93%
CZECHGAMER
Empire: Total War je jedna z nejlepších strategií, co jsem v životě viděl a hrál.

CGwillWin