hw
recenze
TCL C805

TCL C805 - recenze
TCL C805 - recenze
09:30, 08.03.2024

Nie je vôbec náhoda, že sa v našich hardvérových testoch a v rámci segmentu televíznej techniky objavuje značka TCL čoraz viacej. Ich cielená filozofia obohacovania trhu o cenovo dostupné, ale i kvalitou špičkové panely prináša rok čo rok chutnejšie ovocie a s aktuálnou ponukou TV vybavených QD-Mini LED 4K displejom je ten mnou opisovaný skok ešte výraznejší. Pred mesiacom sa nám do redakcie dostal model C805 v mierke 65 palcov (rozsah uhlopriečky v tomto prípade začína na 50 palcoch a končí u astronomického čísla 98), ktorý mi sám distribútor značky TCL ponúkal s veľavravnou vetou: „Toto jednoducho docení každý jeden hráč.“ Pochopiteľne som takéto odporúčania bral skôr s rezervou, ostatne, čo iné vám predajca danej značky má asi tak povedať? Avšak, dnes už viem, že PR frázy sa niekedy skutočne vedia zakladať na pravde a práve TCL C805, rad najnovších televízorov od lokálne čoraz známejšieho výrobcu, je toho jasným dôkazom. Chcete vedieť viac?

OLEDu v pätách

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

V minulých článkoch venovaných televíznej technike – môžete si tam zahrnúť aj moje recenzie na monitory rôzneho druhu – som už niekoľkokrát porovnával rôzne technológie v rámci panelov. Dnes je v tomto smere stále najviac cenený OLED, ktorý mimo iného vďaka využívaniu organického materiálu dokáže ponúknuť čiernu ako z vesmíru a súčasne zabezpečiť špičkový kontrast idúci ruka v ruke s výbornou reprodukciou farieb. Keďže však svet technológií fakticky nikdy nestagnuje a neexistuje pojem nekonečnej a nezvrátiteľnej suverenity, výrobcovia sa postupne snažia potierať všetky rozdiely a prinášajú, metaforicky povedané, nové páky. TCL C805 je vybavený práve takouto pákou aj keď pri pohľade na základné údaje nič také nenaznačuje. Máme tu LCD televízor s 4K rozlíšením, akých je na trhu kvantum. Výhodou je však opäť kvalitatívne zlepšený mini-LED panel, ktorý vďaka viac než päťstovke samostatných zón zvláda regulovať jas tak, aby výsledný obraz zodpovedal čo najviac naznačenej realite. Rozdiel medzi bežným LCD tak práve mini-LED získava vo forme excelentného svetla a hlbokej čiernej farbe. Bonusom sú kvantové bodky, vďaka ktorým je farebná peleta ešte o chlp intenzívnejšia. Ak by ste sa teraz opýtali, či je OLED už v tomto smere vlastne porazenou technológiou, tak odpoveď by znela, že nie, avšak, mini-LED sa mu každým rokom približuje a už mu doslova dýcha na krk.

FreeSync Premium Pro

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Recenzovaná vzorka vás v mierke 65 palcov príde na sumu tisíc eur. Obrazovka, okrem už spomínaného 4K rozlíšenia, ponúka súčasne rýchlu obnovovaciu frekvenciu 144 Hz, vďaka ktorej je pri vhodnom zdroji obraz ostrejší aj pri prudkých pohyboch. Pochopiteľne tu narážam na herný modus, ktorý má samostatné softvérové rozhranie a dokáže uspokojiť nielen majiteľov konzol (stroje Xbox Series X alebo PlayStation 5 môžu pri vhodnej hre dosiahnuť 120 Hz), ale aj hráčov na desktopoch a laptopoch (tu je možné vytlačiť hertze až na úroveň 144). Mimo hranie je ale lepšia ostrosť cenená aj pri sledovaní športových prenosov, čo ja osobne docením vždy počas NFL sezóny, kedy sa let lopty pri vysokej rýchlosti nevykresľuje nechutne trhaným pohybom, ale naopak plynulou priamkou bez prerušenia. Už od prvého momentu, kedy som testovanú vzorku zapriahol, som bol prekvapený vysokou svietivosťou. V jeden moment sa dokázala sonda prepracovať dokonca k údaju nad tisícdvesto nitov. Čierna síce stále nie je tou čiernou ako pri aj mnou glorifikovanom OLEDe, ale aj s ohľadom na výrazne nižšiu cenovú reláciu sa nový TCL panel zvládol v jej kontrastnom zobrazení takzvane „pochlapiť“. Oceňujem celkovú prirodzenosť obrazu, kedy vyváženie bielej ide ruka v ruke so zvyšnou paletou farieb – obrazovka využíva 10-bit rozlíšenie, čo je v rámci strednej triedy tiež jasným nadštandardom.

Game Master Pro 2.0

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Google TV TCL C805 je doslova pripravený na tie najlepšie herné zážitky, aké si v súčasnosti v rámci tradičných televízorov viete dopriať. Okrem už spomínanej obnovovacej frekvencie tu máme podporu variabilného snímkovania (VRR), ďalej práve FreeSync Premium Pro pre dosiahnutie stropu v rámci Hz, ALLM a dokonca 240 Hz cez DLG (Dual Line Gate) pri spárovaní s PC. Pri overovaní jednotlivých predností v spojitosti s interaktívnym softvérom som počas mesačného testu nezaznamenal žiadne technické nedostatky a preto z pozície hráča máte rozpočet nastavený oveľa nižšie než by ste potrebovali (napríklad na kúpu SONY alebo Samsungu). C805 od TCL je pre vás jasnou voľbou. Televízor sa vďaka svojej svietivosti dokáže uplatniť aj v svetlejšom priestore, avšak tú najlepšiu kvalitu z neho tradične dostanete v tmavších a od okna odtienených častiach izieb. Tu chcem rovnako vyzdvihnúť výborné pozorovacie uhly. Medzi ďalšie prednosti s tým súvisiace patrí aj dostatočne široký farebný gamut v rámci HDR10+, podpora Dolby Vision a Dolby Atmos, vysoko kvalitné škálovanie bez prehnaného ostrenia a absencia duchov. Jedným dychom však musím dodať, že pre ideálne prispôsobenie kvality zobrazovania je nutné si po vybalení zariadenia zo škatule nájsť trocha času a pohrať sa s reguláciou obrazu. Našťastie, interné rozhranie, ako aj možnosti Google TV systému, vás krok po kroku oboznámia so všetkými režimami obrazu samotného, ale je dôležité proces zopakovať zvlášť pre jednotlivé výstupy (hry, filmy, šport, web a podobne). Televízor dokonca disponuje funkciou automatického prispôsobovania jasu na základe okolitého svetla, čo rovnako hodnotím ako praktický bonus.

Slabšie audio?

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Ak by som mal testovanej vzorke niečo vyložene vytknúť, tak to počiatočnú neutralitu kvality audia ako takého. Pri prvom započúvaní sa v rámci nejakej YouTube produkcie bol zvuk skôr plošný a bez efektov. Avšak aj tu stačilo zobrať do ruky inak celkom slušne spracovaný ovládač (je síce plastový, ale drží sa dobre v ruke a má v sebe všetky dôležité tlačidlá) a trocha sa pohrať s nastavením. Rozhodne však neodporúčam nechať prispôsobovanie audia na automatike, keďže snímač okolitých ruchov je zabudovaný priamo v ovládači a dobre vieme, ako sa práve ovládače počas bežnej prevádzky vedia rýchlo zapatrošiť. A ako je na tom celková kvalita zhotovenia? Televízor ako taký má v drvivej väčšine svojej konštrukcie plastové telo s nenápadným vzorom na zadnej strane, no kov nájdete v rámci rámu lemujúceho toľko proklamovaný panel. Rámiky okolo obrazovky sú minimálne a z prednej strany tak zariadenie pôsobí doslova luxusným dojmom. Stojan je zložený z dvoch častí, dokáže obrazovku udržať v pevnej pozícii a dokonca má v sebe praktický manažment kabeláže. Kábel pre napájanie do elektrickej siete má svoj vstup na ľavej strane a naopak zvyšok konektivity nájdete na opačnej strane. Hlavnou hviezdou je štvorica HDM,I z čoho hneď dva vstupy sú so štandardom 2.1 určeným pre hranie hier. TV je vybavená aj USB-A vstupom s funkciou prehrávania videí v rámci takmer všetkých základných kodekov (nefungoval mi len DivX a vyložene kamerový formát AVCHD). Samozrejmosťou je WLAN vstup, Bluetooth, Google Assistant a zapojenie slúchadiel s duálnou funkciou prenosu audia – môžete súčasne púšťať zvuk z reproduktorov a rovnako tak ho tlačiť aj do pripojeného externého zariadenia. Všetky tie funkcie, ktoré by zákazník mal požadovať od moderného televízora v tejto cenovej kategórii, sú v rámci TCL C805 prítomné.

Svižné menu bez sekania

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

Mám šťastie na opakované testovanie nových modelov TCL televízorov a retrospektíve tak hodnotiť rastúcu krivku ich kvality. Dnes už preto vôbec neplatí kedysi medzi konzumentmi rozšírená fráza o nutnosti kupovania výhradne notoricky známych značiek, keďže na trhu je veľký a kvalitou oplývajúci hráč s názvom TCL. Ich model C805 odporúčam ako ideálnu a cenovo dostupnú voľbu pre milovníkov hier, ale aj športových prenosov, čo automaticky so sebou strháva aj sériu ďalších nárokov, ktoré pred kúpou nového televízoru neraz riešite aj vy doma. Navyše ma ohromuje pokrok mini-LED panelov, ktoré sa skutočne začínajú zásadne doťahovať na konkurenčný a oveľa drahší OLED a uvidíme, čo nám v tejto súvislosti ponúkne blízka budúcnosť.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti TCL

Klik pro zvětšení (TCL C805 - recenze)

☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Výkonný televízor za prístupnú cenu, ktorý docení aj náruživá sorta hráčov

CGwillWin