hw
recenze
OPPO Find N2 Flip

OPPO Find N2 Flip - recenze
OPPO Find N2 Flip - recenze
10:21, 11.03.2024

Nebolo to ešte tak dávno, čo sme spoločnosť Samsung mohli pasovať za dominantnú liaheň skladacích telefónov v rámci globálneho trhu. Ako prvý veľký výrobca sa totiž pustil do masovej produkcie ohybných mobilov rôzneho druhu a na ploche niekoľkých generácií modelov Flip a Fold si vykoledoval nálepku monopolu. Bolo však otázkou času, než mu niekto skúsi začať dýchať na krk, špeciálne v rámci komerčne prijateľnejšieho konkurenta pre ich Z Flip model. Tou spoločnosťou sa stalo OPPO a v minulom roku prinieslo na trh telefón Find N2 Flip, ktorý mal priamo konkurovať už spomínanej skladačke od Samsungu. Nám sa predmetný telefón dostal do redakcie až teraz, čo však znamená, že o to viac vám dnes budem schopný jeho kvality priamo porovnať aj s neskôr vydaným Z Flip 5.

Nezastaviteľný trend

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Keď idete do boja proti silnejšiemu súperovi, logicky hľadáte alternatívne spôsoby, ktorými ho chcete poraziť. Skladačka od čínskeho OPPO v tomto prípade, resp. v čase vydania útočila prijateľnejšou cenovou reláciou a väčším vonkajším displejom – toto platilo skôr v prípade Galaxy Z Flip 4, ktorý mal oproti svojmu nástupcovi výrazne menší predný panel. Je to paradoxné a dosť mi to vlastne komplikuje formuláciu celej recenzie, avšak v čase jej písania by ste si dokázali najnovšiu Z Flip skladačku od Samsungu zakúpiť za menšiu sumu než samotné OPPO Find N2 Flip. Tak či onak, uvedené a časom čiastočne rozriedené prednosti nie sú jediným argumentom, prečo prípadne uprednostniť Samsung alebo OPPO. Začnime konštrukčným spracovaním. Telefón má hrúbku 16 mm pri váhe len 191 gramov a v zloženom stave je tak o kúsok hrubší než spomínaná skladacia konkurencia, pričom je aj o pár gramov ťažší. Po zložení v strede nenájdete čo i len miniatúrnu medzierku a musím povedať, že pocit z otvárania pántu je voči Galaxy Z Flip 5 oveľa lepší. S trochou praxe sa naučíte zariadenie roztvoriť pomocou jednej ruky a keď sa vám to podarí, vyskočí na vás nádherne farebná a 6,8 palcov veľká OLED obrazovka s pomerom strán 9:21. Prirodzenosť a hladkosť pri interakcii v tomto prípade zabezpečuje obnovovacia frekvencia 120 Hz. Výrobca udáva, že skladací panel zvládane vydržať 400-tisíc cyklov, kam spadá aj zatvorenie a súčasne otvorenie. Pokiaľ im budeme maximálne veriť, tak teoreticky by vám smartfón mal vydržať viac než dekádu bez toho, aby sa v rámci displeja niečo pokazilo. Na rozdiel od konkurencie však OPPO pri druhej generácii svojho skladacieho telefónu (tá prvá sa v našom regióne vôbec nepredávala) neponúka žiadnu formu IP ochrany, čo automaticky zvýhodňuje vyššie spomínané produkty od Samsungu. Ak ste teda náchylný svoj mobil pravidelne púšťať do záchoda (ja sám som pred pár mesiacmi počas raftingu utopil skladačku Razr 40 Ultra od firmy Motorola), tak by som vám odporúčal sa poobzerať sa niekde inde.

Šmirgeľ vs zrkadlo

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Veľkou výhodou sa v očiach zákazníkov, ktorým prekáža nutnosť opakovaného čistenia sklenených povrchov, môže stať zadná a čiastočne aj predná strana OPPO skladačky. Tá je totiž vybavená drsnou textúrou, ktorá by sa dala trochu prirovnať k tej na vyššie spomínanej Motorole. Aj vďaka tejto voľbe materiálu sa mobil oveľa lepšie drží v rukách a po položení na hladkú plochu s miernym sklonom sa nemusíte obávať, že vám skĺzne dole, čo sa mi pri Galaxy Z Flip 5 stáva bežne. Predná strana má, tak ako aj konkurencia, istenie v podobe dvoch fotografických snímačov, ktoré vďaka aktívnej vonkajšej obrazovke môžete využívať aj na selfie snímky. Snímače sú uložené vo vertikálnej polohe a celému dizajnu dodávajú neodškriepiteľný nádych elegancie, ostatne, tak ako aj nápis výrobcu na chrbte medzi pántmi. Hlavná konštrukcia je z kovu. Jednotlivé hrany sú zaoblené a všetky fyzické spínače sa nachádzajú na pravej strane – nájdete tu kvalitnú čítačku odtlačkov prstov, ktorá je zároveň tlačidlom pre zamknutie/odomknutie, pričom nechýba ani regulácia hlasitosti. Apropo, kvalita stereo audia je na priemernej úrovni a tak nejako neurazí, avšak ani neohúri. Oveľa viac ma ohúrila už vyššie spomínaná kvalita samotného AMOLED panelu. Rozlíšenie Full HD+ so slušnou hustotou pixelov na palec (403) dokáže svietiť na úrovni 1 600 nitov. Počas slnečných dní si tak nemusíte robiť starosti s identifikovaním zobrazovaného obsahu. Pri rozložení je medzierka panelu sotva viditeľná, až má človek pocit, že má v ruke klasický mobil – výrobca jednoducho odviedol perfektnú prácu. Pre úplnosť ešte utrúsim pár viet aj na margo vonkajšieho displeja. Ide o 3,26 palcov veľký panel s rozlíšením 382 x 720 pixelov a pomerom strán 9:17 (hustota pixelov 250 na jeden palec a svietivosť slabších 900 nitov), na ktorom si viete zobrazovať notifikácie aj pod Always On modusom, prepínať fotoaparáty, odpovedať na správy pomocou pripravených šablón a celkovo robiť skôr základné úkony telefónu ako takého. Absentuje tu možnosť hlasového ovládania bez otvorenia mobilu samotného, čo konkurencia ponúka. Zaujímavé však je, že aj tento predný panel, ktorý je vybavený sklom Corning Gorilla Glass 5, má na sebe už od výroby nalepenú ochrannú fóliu.

Aj tak ho musíte otvoriť

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Akokoľvek sa OPPO v rámci možností interakcie na prednom paneli snaží dostať pred konkurenciu, vo finále musíte Find N2 Flip tak či onak otvoriť. V sekcii emailov nevidíte obsah, len názov hlavičky. Pri počasí nemáte možnosť posúvať vývoj v nasledujúcich hodinách, neviete reagovať konkrétnym zadaním textu a tak ďalej. Poďme sa teraz konečne presunúť do sekcie výkonu, ktorý je pri skladacích mobiloch rovnako dôležitý. Výrobca tentokrát siahol po MediaTek Dimensity 9000 Plus (4 nm), pričom ten si viete doplniť o tri verzie RAM – 8, 12 alebo 16 GB. Testovacia vzorka bola vybavená vôbec najslabšou pamäťou, ale napriek tomu to nemalo žiadny vplyv na plynulosť systému. Aj pri náročnejších procesoch, konkrétne pri hraní hier, nebol čipset zadýchaný a hoci som sa trocha obával vyššej teploty, nakoniec sa ukázalo, že OPPO v tomto aspekte nenechalo nič na náhodu. Jemný nárast teploty prišiel prakticky len pri hraní alebo komplikovanejšej editácii videa a fotografií. Testovaná vzorka bola vybavená už novou verziou ColorOS 14, ktorá ponúka cielený zásah zo strany AI v rôznych atribútoch a ak ste v rámci operačných systémov zvyknutý na dostatok priestoru pri nastavovaní, určite si po pár hodinách skúmania jednotlivých možností zamilujete aj tento operačný systém. A ako je na tom batéria, keď už spomínam zásahy zo strany umelej inteligencie? N2 Flip je telefón vybavený 4 300 mAh akumulátorom, čo používateľovi dáva priestor jedného dňa v rámci intenzívnejšieho využívania. Rýchlosť dobíjania prostredníctvom pribalenej 44 W nabíjačky je pomerne slušná a z nuly na sto sa viete dostať zhruba za necelú hodinku. Je trocha smutné, že som vo svojom aute suverénne položil testovaciu vzorku na Qi nabíjačku a očakával rozsvietenie zelenej kontrolky, ako už však tušíte, OPPO sa na bezdrôtové nabíjanie v tomto prípade úplne vykašľalo a ja to beriem ako jedno z veľkých negatív, ktorým konkurencia netrpí.

Cvak, cvak

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Fotografická výbava zahŕňa hlavný 50 Mpx snímač (f/1.8) a sekundárny 8 Mpx (f/2.2) snímač s ultraširokouhlým záberom (112 stupňov). Na vnútornej strane je trocha zbytočný 32 Mpx selfie snímač (f/2.4), ktorý používateľ aj tak vďaka prednému displeju preskočí a snímku seba s našpúlenou pusou si spraví hlavným snímačom. Kvalita výsledných fotografií je nadpriemerná (výborný dynamický rozsah) a v rámci kategórie skladačiek môžeme hovoriť o tom lepšom, za čo si ale platíte nemalé peniaze. Svoje odvádza aj cielená postprodukcia, keď sa do výslednej kvality z hlavného snímača montuje umelá inteligencia – fotky sú tak umelo zaostrované a niekedy to až príliš udiera do očí. Na margo schopnosti nakrúcať videá, tu je silno badateľná absencia optickej stabilizácie, čo má za následok nekonzistenciu v plynulosti záznamov. Zbierať materiál môžete maximálne v 4K pri 30 FPS, čo je trocha smutné, pričom až pri Full HD sa hranica snímkovania posúva na 60 FPS. Čo si však budeme hovoriť, skladacie telefóny sa nekupujú na nakrúcanie detailne vierohodných videí a zákazník od nich vyžaduje predovšetkým kvalitu pri fotografiách, ostatne, nahrať dnes video na sociálne siete znamená odsúdiť svoj cenný obsah do záhuby rukou cielenej degradácie kvality.

Verdikt

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)

Pred milovníkmi telefónov z kategórie véčok stojí svetlá budúcnosť. Monopol Samsungu síce ešte pár rokov bude svietiť nad pokusmi konkurencie dýchať mu na chrbát, ale som presvedčený o tom, že skôr či neskôr sa to zlomí. Práve zariadenia ako Oppo Find N2 Flip moje tvrdenie dnes dokážu podporiť, keďže v tomto prípade ide o výkonom konkurencieschopnú skladačku, ktorá ponúka atraktívny dizajn a vôbec nie márne schopnosti operačného systému. Chcelo by to však pridať úplnú ochranu voči vode, bezdrôtové nabíjanie a zatlačiť na možnosti interakcie cez predný panel.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti OPPO

Klik pro zvětšení (OPPO Find N2 Flip - recenze)


CGwillWin