recenze
Gunbrella

Gunbrella - recenze
Gunbrella - recenze
12:43, 17.10.2023

Recenziu na ďalšiu značku z produkčnej továrne Devolveru by som rád začal vetou; v jednoduchosti je stále krása. Projekt Gunbrella je totižto typickým príkladom toho, ako z malého nápadu môže postupným šľachtením vzniknúť niečo výnimočné a nekomplikované. Devolver Digital, čoby liaheň videohernej originality z Texasu, v tomto prípade dalo svoju uznávanú pečiatku na novinku od firmy Doinksoft, ktorú súčasne môžete poznať ako autorov čiernobielej retro plošinovky Gato Roboto. V tomto prípade by sa dalo povedať, že bez jedného by nevzniklo druhé a tak ako sa Doinksoft pri svojom debute len zaúčal a trocha držal na uzde, tak s aktuálnou novinkou už do toho takzvane udrel plnou silou.

Neobyčajný dáždnik

Klik pro zvětšení (Gunbrella - recenze)

Príbeh pixelart plošinovky Gunbrella začína témou klasickej pomsty s jemným korením v podobe únosu. Ste skúseným drevorubačom žijúcim v prírode a v čase zberu dreva potrebného na zahrievanie krbového šamotu, čoby ekvivalentu hrejivého domova, vám niekto cudzí do neho vtrhne, zavraždí vašu milovanú manželku a ako bonus vám unesie jedinú dcérku. Bežne by ste sa v takejto situácii sotva dokázali zmôcť na niečo viac, než zalarmovanie príslušných orgánov, avšak keďže svet hry Gunbrella nestojí ani náhodou na pilieroch demokracie, je nutné zobrať zákon do vlastných rúk. Ako už samotný názov napovedá, ústredným motívom je v tomto prípade dáždnik skombinovaný so strelnou zbraňou - základ tvorí brokovnica s neobmedzeným počtom munície, ktorú si však postupne môžete meniť za diaľkové projektily a vďaka jemnému RPG systému dokonca vylepšovať rýchlosť nabíjania či razanciu striel. A prečo práve dáždnik? Autorom prišlo zaujímavé, skĺbiť rozprestretú plochu dáždnika, čoby štít pre odrážanie striel s hákovým systémom presunu po zavesených kábloch a ako bonus k tomu pridať plachtenie vzduchom.

Svet je placka

Klik pro zvětšení (Gunbrella - recenze)

Mám rád presne tento formát hier, kde jednoduchosť neznamená automaticky nudu alebo úplnú stratu súdnosti a kde príjemná hrateľnosť, ktorú predstavuje už vyššie spomínaná multifunkčná zbraň, krásne zapadá do navonok jasne čitateľného prostredia. Svet v ktorom otec ide pomstiť svoju chladnokrvne zavraždenú manželku a súčasne zachrániť dcéru tu je vykreslený ako prostá plošina. Medzi vzdialenými bodmi sa presúvate pomocou vlaku a okrem ako tak prívetivých dediniek a mestečiek, budete musieť skúmať aj totálne nehostinné pralesy, podzemia a smradľavé skládky. Gunbrella sa pri tom všetkom snaží zabezpečiť dostatočný sociálny kontakt, ktorý konkrétne reprezentujú NPC postavičky predlžujúce dobu hrateľnosti pomocou postranných misií, ale rovnako tak vám ponúka slušnú dávku adrenalínovej akcie. Boje s rôznymi nepriateľmi, či už ide o zmutované zvieratá alebo nebezpečných renegátov, nikdy nemôžete podceniť a dizajn levelov je vytvorený na základe nutnosti využívania predností vašej unikátnej zbrane. Cez to všetko je tempo často pokojné, a hráč si môže vždy dopriať ten luxus z častého ukladania pozícií a skúmania okolia s cieľom odhalenia bonusového obsahu.

Parazitovať na druhých je novým trendom

Klik pro zvětšení (Gunbrella - recenze)

Spoločenské vrstvenie rôznych sociálnych tried v testovanej hre Gunbrella vykazuje v istom bode postapokalyptický ráz, avšak pri bližšom pozorovaní zistíte, že je v tom celom istý druh spodobnenia s reálnym životom. Aj tu nájdete zdanlivo vyspelé spoločenstvo, ktoré však žije výhradne len na úkor sociálne slabších a bez nich by razom klesli na samotné dno. Nie každý koho na svojej ceste za pomstou a súčasne záchranou stretnete je však parazit snažiaci sa vysať energiu z vlastného suseda. Cestu vám skrížia dojemné a krátkym, ale originálnym príbehom podkuté osobnosti, pre ktoré s radosťou spravíte menšiu zachádzku mimo hlavnej dejovej linky - niekedy to dokonca inak ani nepôjde. Už v úvode som naznačil systém boja, respektíve streľby z dáždniku. Mierenie mimo štandardných smerov, teda ľavej a pravej strany, sa realizuje pomocou druhého analógu, avšak extra komfort od tohto nečakajte. Často sa mi stávalo, že než aby som mal krkolomne skúšať triafať súperov v pohybe a mimo uhľa, radšej som si k nim pribehol a ukončil jeho trápenie strelou z blízka. Druhým problémom je využívanie internej meny na nákup sekundárnej munície, či lekárničiek a podporných tabletiek - všetko je drahé a účinkami sa to sotva vyrovná výstrelu z brokovnice (tam je limitom tradične hlavne krátka vzdialenosť).

Bossovia majú klesajúcu tendenciu kvality

Klik pro zvětšení (Gunbrella - recenze)

Audiovizuálna stránka bola, minimálne pre mňa ako milovníka temného pixelartu, maximálne vyhovujúca. Páčili sa mi tie jemné, ale účelovo vhodné animácie pri pohybe hlavného hrdinu a rovnako tak som si užíval celú zvukovú linku na pozadí. U takto koncipovaných akčných 2D hier sa tak nejako očakáva, že každý súboj s veľkým bossom, si od vás bude vyžadovať zbieranie skúseností a následné pohybové šachy s hrdinom. Zozačiatku, respektíve pri prvých dvoch bossoch, sa tento predpoklad ešte ako tak dal potvrdiť, ale zvyšok pelotónu obrovských monštier už ako keby nastúpil na trend fádnosti a nudy - pri záverečnom súboji nebolo dokonca nutné aby som sa uhýbal a stačilo len mať dostatok energie v srdiečkach, prijať pár poškodení a pomocou brokovnice to celé ukončiť behom pár sekúnd, stojac rovno pod bossom. Je to škoda, keďže ak by si s týmto atribútom dali autori viac práce, nemal by som problém ísť s konečnými percentami ešte vyššie. Cez to všetko musím projekt Gunbrella odporúčať všetkým milovníkom originálnych akčných adventúr z 2D pixelartom, ktoré vám vydržia viac než len pár hodín.

Poctivá päť až sedem hodinová zábava

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Devolver Digital

Klik pro zvětšení (Gunbrella - recenze)

Recenzovaná verze: PC / ROG Ally
SKVĚLÉ
82%
CZECHGAMER
Hra fakticky neponúka nič nové a nevidené, avšak cez to všetko je jej konzistentnosť v rámci gameplay kvality natoľko razantná, že by bolo hriechom si ju nezaradiť do zbierky

CGwillWin