hw
recenze
Canon EOS R50

Canon EOS R50 - recenze
Canon EOS R50 - recenze
12:25, 29.12.2023

S nástupom masovo rozšíreného pojmu „YouTuber“ sa pochopiteľne vynoril dopyt po vysokokvalitných záznamových zariadeniach, ktorých obsluha si nevyžaduje komplexné znalosti a prehnané učenie sa. Okrem nahrávania bizarných dopravných nehôd na mobilné telefóny, s výstupnou kvalitou hnilého zemiaka pretiahnutého tráviacim traktom pouličného psa, sa totižto začal internet celkovo plniť viac či menej zaujímavou tvorbou a to nielen v oblasti hier (všetci poznáme pôvodnú myšlienku platformy Twitch), ale aj v rámci každodennej socializácie v bežnom živote. Ak ste minulý rok čítali moju recenziu na bezzrkadlovku Nikon Z30, tak dobre viete, že som sám po rokoch trucovania s mobilom v ruke a testovania kompaktov a bezzrkadloviek od SONY usúdil, že technológia ešte nepokročila do takej miery, aby mobily dokázali v rámci fotografie a videozáznamu suverénne preskočiť práve klasický formát fotoaparátov. Ešte pred dokončením spomínaného testu som si preto Z30 (pre potreby súkromné aj novinárske) zakúpil a dodnes tento krok neľutujem. Na trhu je však okrem Nikonu samozrejme ešte niekoľko stálych značiek, zaoberajúcich sa produkciou na obsluhu menej náročných „fotokamier“ a dnes sa preto spoločne pozrieme na model EOS R50 od firmy Canon, ktorý som mal viac než mesiac v rukách.

Musím porovnávať

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

V tomto prípade sa, logicky, aj na základe zacielenia oboch vyššie spomínaných produktov, nemôžem ubrániť istému porovnávaniu, aj keď sa budem snažiť takpovediac držať na uzde. Canon EOS R50 je vo svojej podstate fotoaparátom, určeným do rúk začiatočníkov, ktorých po prepnutí do automatického režimu nemusí trápiť nič viac než vymýšľanie vlastného obsahu - samozrejme, že toto tvrdenie je zovšeobecňujúce, pretože pre dobrý video alebo foto obsah je potrebné si vedieť osvetliť scénu a nezabudnúť ani na kvalitný zvuk. R50 je duchovným nástupcom stále dostupného M50, s tým rozdielom, že R50 využíva RF nosič objektívov, aký sa dnes nachádza aj vo vyššej kategórii bezzrkadloviek od Canonu. Kvalita spracovania celého tela je v rámci danej triedy uspokojivá a štandardne ide o tvrdený plast s jemne pogumovanou úchopovou časťou, kde v oblasti palca užívateľ nájde drvivú väčšinu dôležitých spínačov. Prvé porovnanie s Nikonom Z30 ide v pozitívnom slova zmysle pre R50, keďže Canon sa drží konvencie a v tomto fotoaparáte nezabúda na digitálny hľadáčik doplnený o núdzový blesk (blesk si viete vyklopiť mechanicky). Je to samozrejme o preferenciách, no aj ja som sa počas ročného používania Z30 neraz zamyslel nad tým, že hľadáčik by sa v určitých situáciách skutočne hodil. Čo sa však týka istoty pri držaní, a tu je to jemne subjektívne, keďže nie každý človek má rovnakú veľkosť dlane a ruku ako takú, u mňa Z30 jasne vyhráva. Počas držania R50 jednou rukou som jednoducho ani náhodou nepociťoval taký komfort a istotu. Váha testovanej vzorky bez skla je aj s pamäťovou kartou a batériou len 375 gramov, čo vám musí v rámci atribútu kompaktnosti napovedať viac než dosť.

V balení nenájdete žiadnu kabeláž?

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Canon nám síce do redakcie nezaslal kompletné balenie fotoaparátu ako takého, avšak na základe menšieho pátrania po internete som zistil, že v originálnej krabici na vás po vybalení nečaká žiadny druh kabeláže (toto považujem za nie zrovna plusový bod na margo výrobcu). Tak či onak, už spomínaný hľadáčik som počas fotenia testovanou vzorkou využíval viac než sporadicky a musím oceniť jeho ostrosť a rovnako tak aj správnu detekciu priloženia oka. Keď už som R50 zobral do oboch rúk, či už aby som si vyklopil zadný displej, alebo len nastavil potrebné atribúty fotky/videa, vždy som mal príjemný pocit z celkového tvaru aj dizajnu - len by som si prial objemnejšie telo, ale to už je samozrejme problém mojich veľkých rúk. Práve vyklápací displej vo veľkosti troch palcov ponúka vysoké rozlíšenie a tiež slušnú hornú hranicu jasu (viete na ňom skontrolovať potrebné veci aj pod náporom slnečných lúčov) a samozrejmosťou je jeho dotyková obsluha. Keď už spomínam ovládanie, tak samotné menu sa svojou kvalitou a prehľadnosťou dá spodobniť s dokonalým systémovým menu v Nikon Z30, ktoré ja osobne nevnímam nijako chaoticky, či neprehľadne. Aj napriek širokej škále nastavení sa v R50 dokážete v rýchlosti zorientovať a nájsť si presne to, čo potrebujete a nechýba tu ani priama cesta k aplikácii Camera Connect, prostredníctvom ktorej viete prenášať nahromadený materiál priamo do telefónu. Kameru som cez OBS vyskúšal aj ako náhradu tradičnej webovej kamery v notebooku a fungovala rozhodne slušne. A keď už porovnávam, tak R50 je vybavený APS-C snímačom s rozlíšením 24,2 Mpx, uvedená konkurencia prichádza v úvodzovkách len s 20,9 Mpx rozlíšením.

Automatické zaostrovanie

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Keď sa dnes pozriete na už spomínaný YouTube, pestrosť publikovaného obsahu skutočne nepozná hraníc. Tvorcovia sa chcú nakrúcať jednoducho pri všetkom (v medziach zákona) a z toho pramení čo najvyššia schopnosť fotoaparátov/kamier stíhať zaostrovať na ich šou. Varenie, maľovanie, jazdenie, upratovanie, hranie, moderovanie a ja neviem čo ešte, to všetko si žiada spoľahlivé automatické ostrenie. Canon EOS R50 v tomto smere ponúka jednoduchú paletu nastavení, pričom sa detekcia objektov triedi medzi ľudí (oči, tvár a hlava), zvieratá a samozrejme aj rýchlo idúce predmety. Na základe môjho testovania sa ukázalo, že v 3/4 situácií snímania objektov v pohybe si kamera dokázala poradiť s ostrením a vo zvyšku prípadov bola takpovediac mimo. Pri statických záberoch fungovalo automatické ostrenie takmer bez chyby. Oveľa viac plusových bodov si však R50 odnáša z kadencie zachytávania snímok pri sériovom cvakaní, kde viete do jednej sekundy vtesnať až pätnásť záberov pomocou elektronickej uzávierky. Uložené snímky si samozrejme môžete nechať v RAW formáte, ale aj iných bežne využívaných formátoch. A ako je na tom stabilizácia? Model R50 nemá vo svojom tele inštalovanú žiadnu formu stabilizovania obrazu a preto sa v tomto smere užívateľ musí spoľahnúť na samotné objektívy. Ja som mal na test osobne k dispozícii sklo Canon RF-S 18-150 mm 3.5-6.3 IS STM, ktoré je vhodné na snímanie širokej škály situácií a využíva optické stabilizovanie s rozsahom 4,5 EV. Pomocou uvedeného skla a jeho predností som zvládal vytvárať krásne čisté a ostré snímky, bez toho, aby som si musel telo dávať na statív, či upínať do gimbalu. Apropo, keď už spomínam fotografie, tak pre kreatívnych tvorcov videí je samozrejme oveľa viac dôležitejšia možnosť zachytávania 4K pri 30 FPS bez orezania a s 10bit HDR. Vo Full HD je to pri 120 FPS.

Vybrať si ten správny

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Canon EOS R50 je bezzrkadlovka určená do rúk úplným amatérom a preto od nej právom očakávate aj akési pomocné indície ešte pred samotným zbieraním materiálu. V menu je možné nájsť krásne spracovaného sprievodcu jednotlivými režimami, kde vám je názorne ukázané, čo daným výberom nastavení vo finále dosiahnete. Tak isto pozitívne, aj keď tu Canon neobjavuje koleso, vnímam možnosť aspoň jemnej manuálnej postprodukcie už zhotovených záberov, pochopiteľne, priamo na dotykovej obrazovke zariadenia. Navyše, súčasťou menu je aj asistent, schopný automaticky upravovať dané scény, avšak v tomto prípade výsledok nie vždy moje estetické očko potešil - zarazilo ma rozmazávanie detailov pri snahe potlačiť šum. Telo fotoaparátu/kamery je poháňané LP-E17 batériou s 7,5 Wh, čo môže laickým očiam naznačovať nie zrovna excelentnú výdrž (Nikon Z30 v tomto smere ponúka až 9,7 Wh). Preto som pri nakrúcaní dlhých záznamov v exteriéroch musel neraz všetko prerušiť a počkať, až sa mi z externej batérie doplní šťava - každému kto si kúpi R50 preto odporúčam rovno, okrem kabeláže objednať aj dve náhradné batérie, inak môžete mať problém. Papierovo je ale jedna baterka schopná, bez použitia hľadáčiku, nastrieľať niečo málo cez tristo snímok a s hľadáčikom o stovku menej. Odhliadnuc od skutočnosti, že ak by som posledný rok v práci, ale aj v osobnom živote, nevyužíval Z30, dozaista by som EOS R50 od Canonu považoval za to najlepšie, čo sa mi v rámci bezzrkadloviek pre začiatočníkov dostalo do rúk. Mám tu však isté výhrady, hlavne ohľadom istoty pri držaní a spoľahlivosti pri ostrení, ktoré v mojich očiach konkurenciu stavajú o stupeň vyššie. Aj napriek tomu však testovanú vzorku pasujem do prvej top trojky cenovo dostupných a na obsluhu nenáročných fotokamier, s ktorými budete vedieť svoju tvorbu dostať v pôsobivej kvalite do celého sveta.

Pozitíva prevládli

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)

Kompaktná, ľahká a na ovládanie intuitívna bezzrkadlovka Canon EOS R50 je dozaista správnou voľbou pre každého, kto chce svoju tvorbu dostať od limitov mobilného telefónu do sféry oveľa vyššej kvality a možností v rámci nastavenia. Prostredníctvom tejto cenovo dostupnej fotokamery dostanete vlastné nápady na novú technickú úroveň a pri správnom výbere objektívov a mikrofónu, s ňou môžete bez výrazných obmedzení fungovať v osobnom ale aj rýdzo pracovnom prostredí.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Canon

Klik pro zvětšení (Canon EOS R50 - recenze)


CGwillWin