recenze
Tipni si!

Tipni si! - recenze
Tipni si! - recenze
11:59, 15.04.2023

Máme takmer presne týždeň od ukončenia veľkonočných sviatkov, ktoré sú v ponímaní Českých a Slovenských zvykov už roky dôležitým pilierom spájania. Je to samozrejme individuálne, každopádne, práve v tomto období sa veľa rodín stretáva v priateľskom kruhu aby si spoločne oddýchli, čo to pojedli a samozrejme, aj niečo popili - isté veci sa hold nikdy nezmenia. Ja osobne som šibanie korbáčom a oblievanie nežného pohlavia považoval vždy za niečo neuveriteľne trápne a týchto zvyklostí som sa zúčastňoval v deckom veku s maximálnou nechuťou a v dospelosti, s priam čistou ignoranciou. Zabaviť sa však dá mnohými spôsobmi a aj keď otvárať pripitým výpalníkom z Wishu ja medzi zábavu rozhodne neradím, proti gustu žiadny dišputát. V duchu rodinnej pohody som tak miesto korbáča naopak vytiahol slovenskú verziu populárnej vedomostnej hry Tipni si, ktorú v lokálnych vodách zastrešuje Albi, a deň po dni sledoval, ako si moje okolie vytvára nový druh návyku.

Jednoduché ale funkčné

Klik pro zvětšení (Tipni si! - recenze)

Klik pro zvětšení (Tipni si! - recenze)

Klik pro zvětšení (Tipni si! - recenze)

Ešte než vám poviem viacej, určite je na mieste menšie ohliadnutie cez rameno. Dôvod? Pôvodné "Tipni si!" totižto vyšlo v lokálnych vodách pred niekoľkými rokmi a toho času vám aj náš web ponúkol komplexnú recenziu českej verzie základu a rozšírenia. Ja sa preto teraz nebudem snažiť opakovať to čo už tu dávno zaznelo, ale skôr celú recenziu pojmem výhradne ako zrkadlo posledných týždňov strávených s daným projektom a v úzkom kruhu rodiny. Slovenská verzia sa od tej českej totižto líši zásadne len v istej časti otázok adresovaných práve na danú krajinu, avšak všetko ostatné, čiže komponenty, ostávajú nemenné. Ideálny scenár ráta s plnou účasťou, čiže s šesticou hráčov, ktorý si medzi sebou rozoberú kartičky na písanie, zmývateľné fixky a základnú sadu žetónov. Akonáhle všetci vstrebajú jednoduchosť pravidiel (postupné ťahanie tematicky rozdielnych otázok zo šiestich kategórií), rozbehne sa trojkolové tipovanie čísiel s rôznou pointou. Tu musím povedať, že nám sa nejaké trojkolové limity vôbec nepáčili a pokojne sme si jednu partiu dokázali natiahnuť aj na šesť hodín s tým, že nás v prvom rade bavilo tipovať a vzdelávať sa, než nejako hrabivo hromadiť plastové žetóny.

Správne pomenovanie

Klik pro zvětšení (Tipni si! - recenze)

Klik pro zvětšení (Tipni si! - recenze)

Klik pro zvětšení (Tipni si! - recenze)

Viac než tisíc otázok je zárukou dlhej výdrže predmetnej vedomostnej hry a ani po troch intenzívnych dňoch tipovania sme sa v našej sociálnej bubline nedokázali priblížiť ku pretočeniu otázok, alebo, aspoň tých istých kartičiek - na jednej strane sú totižto vždy tri otázky a na opačnej zase odpovede aj s vysvetlivkou. Účastník partie si vždy po potiahnutí kartičky vyberie jednu otázku, tú povie nahlas a on, ako aj zvyšok, musí napísať svoj číselný odhad na tabuľku. Akonáhle majú všetci tipnuté, spoločne ukážu svoje čísla a nasleduje druhá časť - vsádzanie žetónov. Vsadiť si môžete na seba ako aj na ostatných, ak ich odhadu veríte, a pokiaľ sa vám podarí uhádnuť alebo aspoň staviť na kolegu čo uhádne, konto sa vám navýši. Náročnosť je vysoká a názov tejto spoločenskej zábavy je preto maximálne trefný. Je samozrejmé, že sa sem tam prepracujete k téme, ktorá vám bude blízka a budete tak schopný triafať bližšie než vaši kolegovia, avšak špecifickosť a úzke zameranie daných otázok je cielená na odhad a onen toľko spomínaný efekt tipovania. Vekové rozpätie účastníkov partií bolo v našom prípade 6 až 50 rokov a každý jeden sa pri tejto spoločenskej hre dokázal svojím spôsobom presadiť a čo je ešte dôležitejšie, aj patrične zabaviť.

Zábava nekončí

Klik pro zvětšení (Tipni si! - recenze)

Klik pro zvětšení (Tipni si! - recenze)

Klik pro zvětšení (Tipni si! - recenze)

Záverom si neodpustím menšiu kritiku, aj keď pri nej by sa mohlo zdať, že zase napĺňam frázu; kto chce psa biť, palicu si vždy nájde. Tak či onak, písanie čiernymi fixkami na doštičku z tvrdého papiera je, čo do interakcie, nápomocný prvok, avšak, z neustáleho gumovania sa všade okolo vás hromadia čierne šmuhy a ak si nedáte pozor, môžete zašpiniť seba aj okolie. Inak nemám voči kvalite komponentov väčšie výhrady a všetko tu funguje tak ako má. Slovenská verzia vedomostnej spoločenskej hry Tipni si nám do domácnosti vniesla nečakane svieži vietor interaktívneho seba vzdelávania a aj keď sme sem tam museli rozporovať relevantnosť uvedených faktov, nakoniec sme sa vždy nejako dohodli a zábava mohla pokračovať ďalej. Tipni si preto vnímam ako to najlepšie, čo si na lokálnom trhu v rámci tradičných vedomostných hier môžete zaobstarať a okrem vzdelania si tak súčasne preveriť aj úroveň svojho odhadu na ľudí. Teoreticky je totižto v tejto hre možné dominovať aj na základe správneho predvídania odpovedí vašich súperov (môžete si staviť žetóny v počte 5 na jeden tip a úplne ignorovať správnosť svojich tipov, respektíve nimi cielene zavádzať).



Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Albi

Klik pro zvětšení (Tipni si! - recenze)


SUPER
90%
CZECHGAMER
Jedna z najlepších vedomostných hier na našom trhu

CGwillWin