Konec Poldy v Čechách?

Konec Poldy v Čechách?
07:00, 17.04.2022

Kdo by neznal svérázného poldu/detektiva Pankráce. Od dob jeho prvního případu v malém, ospalém městečku uplynula už pěkná řádka let a hrdina z českých luhů a hájů přitom prošel vcelku razantní proměnou, ačkoliv nezaměnitelný hlas Luďka Soboty má stále stejný. Letos jsme se přitom dočkali jeho již sedmého případu.

Ten však může být jeho posledním. Důvodem není špatné hodnocení hry, která si odnáší vcelku slušné známky, ani nezájem hráčů, který údajně také není malý. Hlavním důvodem je nezvyklá míra pirátství, která se objevila, resp. únik hry na web ještě před vydáním. U zahraničních AAA titulů se nejedná o nic mimořádného, ale v případě české hry je to vcelku nezvyklé.

O to nezvyklejší celá věc je, že ji zřejmě způsobil někdo z údajných fanoušků. A o co vlastně jde? Aby se mohl Pankrác vydat na svoje další dobrodružství, poprosil svoje fanoušky skrze portál Hithit o příspěvek 400 000 Kč. Fanoušci jeho přání vyslyšeli a poslali mu rovnou 1 437 011 Kč. Jeden z 1 208 přispěvatelů byl ale zřejmě pomyslný Jidáš, který neváhal hru umístit po obdržení na internet ještě před datem vydání. Podle vývojářů software opakovaně umísťuje na net uživatel s přezdívkou Čiko.

Petr Svoboda, který je hlavním autorem hry, v rozhovoru pro magazín Vortex uvedl, že ačkoliv se snaží hlídat jakékoliv nelegální sdílení jejich díla, a to okamžitě nahlásit, jedná se o pomyslný boj s větrnými mlýny. Celá věc ho mrzí o to více, že uniklá verze hry ještě není finální a obsahuje chyby, které se podařilo před vydáním doladit. Z toho tedy vývojáři usoudili, že uživatel Čiko musel být mezi přispěvateli Hithitu nebo je na někoho z nich napojený.

Svoboda si rovněž povzdechl, že i když se snaží apelovat na serverech na lidi, aby pirátství nepodporovali, setkává se spíše s nepochopením a útoky, přičemž se mu v komentářích vysmívá i samotný Čiko. Více k naší české povaze asi není potřeba dodávat. Celá aféra navíc zřejmě skončí tak, že půjde o poslední Pankrácovo dobrodružství, jelikož prodeje zatím nepokryly náklady vývoje a autoři jsou z celé věci zoufalí a demotivovaní, přičemž sám Svoboda řekl, že pokud se věci nezmění skončí s vývojem her.

Co si o celé aféře myslíte Vy? Je podle Vás pirátství v pořádku, jak obhajují někteří jedinci nebo nemá v moderní době místo, obzvlášť v našem malém českém rybníčku? Osobně si myslím, že člověk, který hru vypustil nelegálně do světa by zasloužil být exemplárně potrestaný a zavřený, přičemž jeho akce není jen trestným činem, ale rovněž projevem neúcty vůči lidem, kteří na ní dřeli a k jejich práci jako takové.


DALŠÍ

CGwillWin