preview
CryoFall - 2D MMO survival

CryoFall - 2D MMO survival - preview
CryoFall - 2D MMO survival - preview
18:37, 02.04.2019

3. dubna se na Steamu do předběžného přístupu dostane 2D MMO survival hra CryoFall, která vznikla z produkce studií AtomicTorch a Daedalic Entertainment. Usazena na cizí planetě v budoucnosti, hra vás přinutí postarat se o vlastní základní potřeby, vyrobit si nástroje a ochránit svůj majetek a nabyté vzácnosti před ostatními hráči. Není to nutně všichni proti všem, protože se můžete spojit s přáteli či ostatními lidmi na serveru, abyste pak společně dřevěné chatky přestavěli na panství hodná 2D králů. No... Když říkám v budoucnosti a na cizí planetě... Až podezřele to tady vypadá jako u nás na Zemi. Už to mi přijde jako celkem zbytečnost, zvlášť když pracujete s naprosto stejnými materiály, surovinami a jídlem. I vzhledově všechno vypadá pozemsky... Ale pusťme se do toho, na čem záleží - hra samotná.

První dojmy? Dvojdimenzionální 7 days to die

Servery zatím nejsou přístupné hráčům, proto jsem zatím viděl maximálně 5 lidí online, což předpokládám, že byli kolegové z jiných koutů Evropy, kteří mají stejný úkol, jako já - zajistit, že se kvalitní indie hra dostane do co největšího možného povědomí. Ale je o co stát? CryoFall vypadá graficky dost jednoduše, od mapy, přes přírodu, až po "nepřátele" v podobě divoké zvěře. Obklopeni budete jednoduchými obrázky, animacemi a zvuky.

Klik pro zvětšení (CryoFall - 2D MMO survival - preview)

Pokud si potrpíte na audio-vizuální zážitek, asi neudělám nic pro to, abych vás přesvědčil si CryoFall alespoň vyzkoušet. Z hlediska hratelnosti jsou zde, jak se dá od předběžného přístupu očekávat, malé problémy, zejména s hitboxy, čehož si nejvíc všimnete při lovu. Můžete stát přímo slepici na hlavě a máchat nožem, životy jí neubudou. Jindy bych zase řekl, že jsem až moc daleko na zásah, ale přesto se trefím. A trefovat budete úplně všechno. Jediné štěstí je, že na každé máchnutí nemusíte kliknout, ale stačí držet levé myšítko. Ovládání jinak nemá žádné mouchy, o které bych během prvních pár hodin zavadil, po této stránce všechno funguje, jak má. Ovládání si můžete kompletně přenastavit dle libosti, takže jakékoliv stížnosti, které jsem ze začátku měl, vyřešilo pár kliknutí v nastavení hry.

Klik pro zvětšení (CryoFall - 2D MMO survival - preview)

Klik pro zvětšení (CryoFall - 2D MMO survival - preview)

K rozvoji vašich schopností slouží strom, ve kterém vylepšujete své dovednosti v různých kategoriích za body, které získáváte plněním úkolů, které vám zadává sama hra. Na začátku se naučíte úplné základy, od sběru prvních větviček, přes výrobu primitivních nástrojů, až po tavení mědi a železa. To všechno v prvních zhruba dvou hodinách hry. Ale musím poznamenat, že k tomu, abyste si vyrobili malý domeček, pár zařízení a byli trochu soběstační, budete potřebovat dost trpělivosti. Čeká vás totiž kácení stromů, kopání kamení a rud, nahánění želv a slepic. Největší nedostatek budete mít dřeva a trávy, protože dřevo využíváte nejen na stavění prakticky všeho, ale navíc jako palivo, a to ve velkém. Co nejdřív doporučím získat lepší nástroje, aby vám to kácení šlo alespoň trochu od ruky. Trávu zase získáváte jenom sběrem po malých množstvích.

Klik pro zvětšení (CryoFall - 2D MMO survival - preview)

Ve hře se celkem rychle střídá den a noc, ale na hru jako takovou vůbec nemá vliv ani jedno. Každopádně je to pěkný prvek, který hezky dotváří atmosféru a předpokládám, že v PvP bude mít noční období značnou sílu. To ale, jak jsem uvedl na začátku, zatím není možné, ale určitě tento aspekt prozkoumám v plné recenzi, jakmile se servery naplno rozběhnou.

Klik pro zvětšení (CryoFall - 2D MMO survival - preview)

Klik pro zvětšení (CryoFall - 2D MMO survival - preview)

Bude nás to bavit?

Podle zlatého pravidla všech MMO her - s přáteli určitě. Člověk sám má na talíři prostě všeho moc, a to, jak je hra jednoduchá po stránce grafiky, podle mě nebude stačit k udržení si nějakých zástupů jednotlivců. Průšvih je taky v tom, že se můžete zásobit jak chcete, ale po připojení další den máte všechny potraviny shnilé a můžete je rovnou vyhodit (nebo narvat do kompostu, tam z nich alespoň něco máte). Úbytek kvality potravin je sice až brutálně realistický (to je v survival hře dobře), ale dost kontraproduktivní vůči tomu, abych to chtěl vůbec hrát. Řekněme, že bych si udělal zásoby, abych další den nemusel nikam a mohl v klidu budovat bázi. To třeba nejde, protože přijdu do hry a musím všechno jídlo shánět od začátku. Aby to nebyla typově hra mobilní, u které bych si musel nastavovat budík, když mi dojde sklizeň rajčat, protože o to jinak přijdu. Jestli to stojí za zkoušku uvidíme, jakou vývojáři nastaví cenovku, každopádně si myslím, že s dobrou partou to bude kvalitní zábava, ať už preferujete PvP nebo PvE survival.


CGwillWin