recenze
LEGO Harry Potter Collection (Switch)

LEGO Harry Potter Collection (Switch) - recenze
LEGO Harry Potter Collection (Switch) - recenze
15:00, 25.02.2019

Aktuálne sa v kinách schádzajú nadšenci a milovníci pera paní Rowlingovej pri premiére snímku Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, a tak som sa ja sám rozhodol, že nie je vhodnejšej chvíle na publikáciu nedávneho portu dvoch LEGO adaptácií jej oveľa slávnejšej knižnej minulosti. Ide o kolekciu dua pôvodne vydaného ako Lego Harry Potter: Roky 1 až 4 a Lego Harry Potter: Roky 5 až 7, ktoré toho času znamenali viac ako uspokojivú porciu klasickej arkádovej zábavy a nezameniteľného humoru z kostičiek slávnej stavebnice. Čo nové však môže priniesť port na Nintendo Switch, ktorý sa zároveň stal aj mojou niekoľko hodinovou pracovnou náplňou?

Spoločnosť TT Games je stálicou v herných Lego adaptáciách rôznych značiek a práve Harry Potter je ich takým menším vrcholom.

Klik pro zvětšení (LEGO Harry Potter Collection (Switch) - recenze)

Začnem súhrnom známych faktov, ktoré síce väčšinu z vás asi nijako neprekvapia, ale v zmysle faktickej presnosti som ich z recenzie vynechať nechcel. LEGO Harry Potter Collection sú teda v zásade dve hry v jednom, ktoré vás cez klasický model produkcie TT Games zoberú na dve na seba nadväzujúce výpravy a za koncom pána temnôt. Začínate ako mladý čarodejnícky učeň s jazvou na čele, ktorého sláva stojí a padá na utrpení jeho rodičovského odkazu, a ktorý je zároveň tŕňom v oku mocným čarodejom. Notoricky známe príbehové pozadie, či už z veľkého množstva filmov alebo kníh, je teda v hrubom súhrne prítomné aj tu, avšak neberte ho zase nejako doslova, keďže si sem tam dotvára svoje nápady, aby to vo výsledku bolo stále vtipné a zaujímavé.

Používanie kúziel je zábavná forma na prekonávanie rôznych menších hádaniek.

Klik pro zvětšení (LEGO Harry Potter Collection (Switch) - recenze)

Hlavná pointa teda stále stojí a padá na parodovaní všeobecne známych momentov z celej čarodejníckej predlohy, ktoré v spojení s podarenou LEGO animáciou dokáže stále vyvolávať úsmev na tvári. Ak sa budeme rozprávať o technickej kvalite portu samotného, tak v prípade dlhšie vyvíjanej Switch verzie sa podarilo zachovať slušnú ostrosť grafickej stránky, ktorej však na moje prekvapenie kazí povesť dosť nekvalitné zvukové pozadie (hudba, ako aj oproti originálu hodne orezaný dabing, by podľa mňa potrebovali vyladiť), keďže nie vždy korešpondovali s tým, čo sa dialo na obrazovkách. Zásadne píšem v tomto prípade množné číslo, keďže LEGO Harry Potter kolekcia vám umožňuje hrať ako cez veľkú TV, tak aj cez handheld režim. V prvom prípade je celková úroveň efektov o niečo lepšia, avšak ani prechod do modusu "cestovania" vám nezačne spôsobovať nejaké zásadné problémy, celkovo totižto hra vyzerá stále uspokojivo a slušne.

Veľkou pridanou hodnotou je určite kooperácia.

Klik pro zvětšení (LEGO Harry Potter Collection (Switch) - recenze)

Okrem humoru s logom TT (pre niekoho to síce nemusí byť až tak atraktívna pridaná hodnota, ale všeobecne sa ich vtipy berú pozitívne) je tu veľkým plusom kooperácia, zvlášť ak sa budeme rozprávať o verzii na populárnu platformu od Nintenda. Switch v klasickom cestovnom režime totižto stačí rozobrať na dva kusy Joy-Con ovládačov a razom tak máte na jednej obrazovke dostatok priestoru na spustenie príbehu pre dvoch. Treba však počítať s nie príliš ideálnou kamerou v priestore, ktorá sa staticky delí na dve polovičky, akonáhle sa hlavné charaktery od seba vzdialia. Osobne som si na tento spôsob offline kooperácie nikdy nedokázal u LEGO hier zvyknúť, avšak dá sa to takpovediac nejako predýchať a ešte sa pri tom zabaviť. Je tu totižto hromada obsahu a okrem riešenia jednoduchších hádaniek sa tak môžete zamestnať zbieraním tajných žetónov a skrytých bonusov.

Sága o dobrosrdečnom čarodejníkovi a jeho verných priateľoch sa úspešne etablovala aj na Switch.

Musím osobne priznať, že aj keď som bol na začiatku pomerne skeptický a po počutí zlého zvuku a dabingu som doslova nemal chuť tráviť dlhší čas v útrobách tejto kolekcie, nakoniec som sa po boku brata dokázal vďaka kooperácii zabaviť po celý čas všetkých ročníkov, ktoré Harry strávil na škole. Kto teda má doma konzolu Nintendo Switch a nikdy ešte nemal možnosť zahrať si ani jednu z dvojice hore menovaných titulov, môže pokojne siahnuť po tomto balíčku kociek bez toho, aby to nakoniec ľutoval. Ostatne, projekt sa nepredáva za plnú sumu.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (LEGO Harry Potter Collection (Switch) - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Kocka s jazvou a sovou na ramene síce obsahovo neprináša ani o kostičku naviac, ale môžete si ju užiť už aj na cestách

CGwillWin