preview
My Time At Portia

My Time At Portia - preview
My Time At Portia - preview
12:39, 17.04.2018

Spoločným menovateľom pre popud na vznik projektu My Time At Portia bola evidentná láska hneď k niekoľkým sériám. Autorom z Pathea Games ostatne nerobilo žiadny problém postaviť svojho času pred zákazníka kampaň založenú na pocte kultovému Harvest Moon svetu, rovnako populárnemu Animal Crossing univerzu či nemenej známemu prostrediu s menovkou Dark Cloud. Prišli na Kickstarter s takmer hotovým produktom a odpálili celú kampaň do vesmírnych výšok. Behom pár dní mali vybrané a došlo aj na všetky tie možné sľuby voči navýšeniu sumy. Dnes, doslova len pár mesiacov od ukončenia celej kampane, už naplno prebieha testovacia fáza pod Early Access na PC a práve z nej som čerpal materiál pre nasledujúce slová, aj keď sa už neviem dočkať vydania na Switch. Práve tam si ja totižto predstavujem ideálny farmársky zážitok.

Keď opisuješ s láskou a nezabudneš pridať kus svojho srdiečka.

Klik pro zvětšení (My Time At Portia - preview)

Klik pro zvětšení (My Time At Portia - preview)

Môj čas strávený v čarovnej oblasti Portia sa v súčasnosti meria už na dni a nie len obyčajné hodiny. Takto veľmi som sa dokázal ponoriť do stále neúplnej (čo do obsahu) simulácie života a s ním spojeného farmárčenia s otvorenou mapou. Na základe faktu, komu sa tu vývojári klaňajú, vám musí byť jasné, že tento projekt cieli na úzky segment hráčov, ale ak sa trafí do vášho vkusu, zožerie nielen váš drahocenný čas, ale aj kus sladkého spánku, ktorý ste si prípadne šetrili v zálohe. Príbeh nie je vôbec podstatný a pokojne ho môžem odbiť slovíčkom: nudná formalita. Ako šedá mestská myš či potkan (vybrať si to správne pohlavie je prvým krokom) zdedíte pozemok po príbuzných. Tento nečakaný popud vás konečne donúti opustiť smogom nasiaknuté veľkomesto a odsťahovať sa bez prehnaného premýšľania rovno za svojím novým zmyslom života. Ukáže sa však, že "dedičstvo po rozvláčnych" so sebou prináša nielen rozpadnutú chatrč, ale aj hromadu povinností voči celému kraju Portia. Váš predok bol obchodník lomeno remeselník a jeho odchod tvrdo zasiahol celú tamojšiu komunitu. Nie je preto čas sa zabývať a rovno musíte začať konať.

Portia je RPG pochované pod ťarchou craftingu.

Klik pro zvětšení (My Time At Portia - preview)

Klik pro zvětšení (My Time At Portia - preview)

Aj keď nie je súčasná verzia obrazom finálneho produktu, ktorý by sa mal dostať von ešte tento rok na všetky konzole vrátane PC samozrejme, aj tak servíruje kvantum činností podporených obsahom, ktoré vás polapia do dokonale nastraženej slučky. Začína to dvadsaťštyrihodinovým denným cyklusom (ten je krytý zatiaľ len meniacim sa počasím v klasickej forme, ale sú v príprave aj živelné pohromy), kedy ako farmár a remeselník musíte ťažiť všetky potrebné suroviny a meniť ich na hotové produkty, a končí to socializáciou s detailne prepracovanou komunitou NPC postáv. Veci notoricky známe zo sérií, ktoré som menoval vyššie, sú tu krásne okopírované a všetko funguje tak ako má. My Time At Portia však pridáva aj kus svojho a to v podobe budovania mechanizácií (od grilu, cez pec až po školský autobus) a možnosti dolovania vzácnych kovov až po zemské jadro. Osobne som si najprv vôbec neuvedomil ako komplexná je táto stále nedokončená hra, avšak ako hodiny ubiehali a ja som sa snažil vyhovieť každému v meste (postranné úlohy majú časový limit a tak nie je možné sa len tak flákať po lesoch), začalo mi to konečne dochádzať.

Nie je tu reč o nejakej nafúknutej bubline, aká mala pomútiť hlavu pár nadšencom žánru s chuťou utrácať peniaze. Spoločnosť Pathea Games to myslí vážne a chystá na nás skutočnú bombu v rámci svojho segmentu.

Klik pro zvětšení (My Time At Portia - preview)

Klik pro zvětšení (My Time At Portia - preview)

Hlavná postava má svoj vlastný strom vývoja, ktorý je uviazaný na nitku automatického zvyšovania úrovne v závislosti na intenzite danej činnosti. Takže ak budete často sekať do stromov sekerou alebo ničiť nepriateľov mečom (vždy ide len o zisk surovín a nie je to osobné), vaše skúseností sa začnú akumulovať a výsledkom bude možnosť prideliť bod do vami vybranej schopnosti. Celková vývojová schéma vyzerá byť navrhnutá s dostatočnou rozvážnosťou a aj keď som zatiaľ ešte nedokázal preniknúť do všetkých sfér, to, čo som si mal možnosť vyskúšať a teda zlepšiť, funguje na jednotku. Tak isto dobre je na tom aj samotné ovládanie. Pár hodín som sa trošku trápil zhrbený za stolom (konzolista sa hold nezaprie), ale následne stačilo pripojiť Xbox ovládač a všetka bolesť chrbta zmizla behom sekundy. Toto je ďalší dôkaz, s akou rýchlosťou napreduje vývoj My Time At Portia, keďže rozloženie ovládania je prepracované a netreba ho nijako dodatočne upravovať. Už som skúšal veľa Early Access značiek, ale ani jedna nebola po technickej a obsahovej stránke na tom tak dobre, ako práve Portia. Klobúk dole pred vývojármi, keďže tu všetko funguje ako má.

Zvuk nijako neurazí, ale ani nepoteší. Našťastie je tu dabing a pre hlavné misie dokonca v kompletnom prevedení a s podporou hereckých talentov.

Môj čas strávený v okúzľujúcom kraji Portia stále nekončí a to som vlastne ešte neodhalil ani jednu celú tretinu samotnej rozlohy mapy. Autori na nás chystajú hromadu prídavných balíkov a vylepšení, ktoré vyznenie ich diela posunú nielen do statusu finálneho produktu, ale aj očakávaných vysokých hodnotení. Kto si vždy našiel čas na nový diel série Harvest Moon, sa rovno môže nachystať na kvalitu hodnú pozornosti. Simulácia života spojená s farmárčením a výrobou nebola nikdy tak návyková ako v tomto prípade a spoločne sa ešte stretneme u jej konečného testu.

Za poskytnutí hry na preview děkujeme společnosti Team 17

Klik pro zvětšení (My Time At Portia - preview)

Testovaná verze: PC

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (My Time At Portia - preview)


CGwillWin