preview
Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance - preview
Kingdom Come: Deliverance - preview
13:11, 03.10.2017

Budem si tu zase sypať popol na hlavu, či aby sme boli aktuálny a trendoví, tak si mazať maslo do vlasov. Najväčšej českej hre súčasnosti som od jej úvodu (nerátam nejaké prednášky pár rokov pred spustením Kickstarter kampane) príliš neveril. Nie snáď, že by mi jej koncept nebol pochuti, to naopak, avšak neholdoval som príliš jej autorovi. Daniel Vávra má za sebou nespochybniteľné úspechy a ja ich s plnou vážnosťou rešpektujem, avšak jeho vystupovanie na verejnosti či sociálnych sieťach mne osobne nijako neštimovalo a možno aj z tohto dôvodu som si vytvoril podvedomé názory na niečo, čo s týmto mojím predsudkom vôbec nesúvisí. Dobre, maslo sme zahriali a môžeme ho vyliať. Mýlil som sa a priznávam, osobné názory by v tomto biznise mali ísť bokom a ja ako novinár by som mal hodnotiť výsledný produkt a nie psychologický rozbor jeho autora. Aj preto som s radosťou prijal pozvanie na prezentáciu súčasného stavu Kingdom Come: Deliverance, ktorý mi síce na nedávnom Gamescome utiekol (program bol napnutý ako guma od trenírok), ale užiť si jeho demoverziu priamo v štúdiu Warhorse a mať možnosť počúvať všetky okom nevidené detaily o koncepte tejto stredovekej RPG, to je zase úplne iná kávička. Inak, aj tú kávičku sme dostali.

Nepochopená západom, avšak milovaná rodnou hrudou?

Klik pro zvětšení (Kingdom Come: Deliverance - preview)

Písať základné fakty okolo tohto projektu by bolo asi úplne zbytočné aj na toto preview a tak začnem tým najpodstatnejším a to je rok 1403 a osud syna kováča v oblasti Sázava, českého kráľovstva. Ten je ústredným bodom celého príbehu, ktorý na seba bude viazať rôzne historické fakty založené na reálnych udalostiach a jemne ohnuté a prispôsobené pre potreby interaktívnej zábavy, kam sa Kingdom Come chce určite dostať. Demo z nemeckého Kolína som mal možnosť skúsiť v dvoch verziách. Jedna bola striktne PC a tá druhá naopak cez konzolu PlayStation 4. Je jasné, že ak rýchlo prejdem technickú stránku, tak každý zástupca toho svojho táboru sa bude biť do pŕs a obhajovať svoj mokrý piesoček. Každopádne mne osobne rozdiel v technickej stránke neprišiel nijako markantný a okrem klasického kontrastu v iných farbách sa PS4 verzia dala zrovnať s tou PC v danom nastavení a výkone. Hra sa v súčasnosti stále ladí a tak nejaké to doskakovanie objektov a pár chýb sa dá pochopiť. Nie je to nič, čo by sme nevideli dnes a denne u iných titulov aj po ich konečnom hodení na trh. To, čo však obrátilo moju pozornosť k potencionálnej kvalite tejto hry, bol samotný quest, ktorý som si mal možnosť vyskúšať aj s komentárom vývojárov.

Myslím, že to slovo, čo hľadáte, je "Netradičné".

Klik pro zvětšení (Kingdom Come: Deliverance - preview)

Človek by si povedal, že formulka "Dungeons and NO dragons" jasne každému napovie, že očakávať nejaké fantasy estakády tu nie je nutné. Ale z reči samotných autorov je práve pointa interview so západnými médiami okolo Kingdom Come postavená na potvrdzovaní či vyvrátení dávno známeho faktu. Táto historická RPG nebude nič na štýl Zaklínača ani Skyrimu. Táto historická a ojedinelá záležitosť bude svojsky pojatý projekt z hlavy vizionára, ktorému sa podarilo vybrať peniaze od nadšencov a dokončiť niečo, čo nemá a asi ani na dlho nebude mať konkurenciu. Kingdom Come je sandbox poskladaný na hrubých pilieroch prepracovaného príbehu, ktorý si hráč môže do istej miery skúsiť prežiť tak, ako to bude schopný len on sám. Realita tu je zastúpená náročným bojovým systémom, ktorého pevné uchopenie bude vyžadovať tvrdý dril, ale o to viac dostane hráč pocit zadosťučinenia, ak sa mu podarí poraziť aj lepšie vybavených protivníkov (myslené do výzbroje a presily). Quest, kde som si mohol vyskúšať náčrt možností okolo interakcie s okolím, mi ukázal detektívnu prácu hlavného hrdinu a niekoľko ciest, ako sa dopátrať úspešnému koncu. Môžete samozrejme všetko riešiť mečom, avšak tá hlavná pointa atraktívnosti tu spočíva v ľudskom prístupe a v pozornom oku.

Vyhýbať sa boju je teda vaša voľba a aj keď vývojári potvrdili, že toto nie je Deus Ex a ako úplný pacifista tu neuspejete, je možné eliminovať zabíjanie na minimálnu mieru, čo určite naznačuje vetvenie štýlu hrania. Dobrý pocit z celkového diania má pôvod aj v detailne spracovanej mape reálnych historických záznamov, čo je ale zase dvojsečná zbraň. Ťažko totižto niekomu za morom príde atraktívne sa prechádzať po dedine, ktorá je vernou kópiou niekdajšej oblasti v Česku a toto bude logicky bližšie práve nášmu srdcu, čo z môjho pohľadu bude ústiť aj do nízkych známok u zahraničných médií. To už ale dosť odbočujem. Kingdom Come teda nemá draky a kúzelnícke triky, ale zato môže ponúknuť sondu do neúspešných pokusov s alchýmiou a prvými chemickými nápadmi, rodiac sa v hlavách prostého ale vynaliezavého ľudu. Tento aspekt nám osvieži hrateľnosť a zase odsunie všetko na trhu do opačného kúta. Bolo zaujímavé sledovať, ako odlišne sme pri testovaní dema pristupovali k samotnej misii. Kolega zažil úplne iný priebeh po svojich rozhodnutiach než tomu bolo v mojom prípade a ja som sa navyše presvedčil, že ísť proti meču rukami a oblečený do pyžama nie je práve dobrý nápad. Tu narážam aj na onú náročnosť, ktorú si musíte zraziť do minimálneho rizika pomocou vhodnej výzbroje. Súboje sú ťažké a len vaše skúsenosti a dobrá príprava ich môže zjednodušiť.

Klik pro zvětšení (Kingdom Come: Deliverance - preview)

Ovládanie je šité na gamepad, v tomto prípade som skúsil ako SONY, tak aj Microsoft produkty a oba mi sadli pekne do ruky. Dostal ma grafický art mapy, ktorú opäť značne ovplyvnili reálne mapy z daného storočia a po boku jedinečného inventára sa dobrý pocit z tejto RPG len navýšil. To maslo, čo som si namazal na hlavu v úvode článku, už pomaly vsiaklo do kože a môj názor na Kingdom Come: Deliverance sa definitívne zmenil. Očakávania narástli tak ako poznanie možností tejto netradične spracovanej videohry. Nie je dôležité, že pochádza z nášho kraja, je oveľa podstatnejšie, že nemá svojím prevedením konkurenciu a môže sa tak stať pre veľkú sortu konzumentov ich vytúženou zábavou, byť nie zrovna technicky dotiahnutou. Budem sa teda tešiť na dátum 13. 2. 2018, kedy dúfajme trh dostane prvú z mnohých dielov úspešnej série. Držím palce.



CGwillWin