recenze
Metrico+

Metrico+ - recenze
Metrico+ - recenze
08:05, 02.09.2016

Dnes si posvítíme na menší titul Metrico+ z dílny týmu Digital Dreams. Majitelé v dnešní době již ne příliš populární konzole Playstation Vita jistě zbystří, jelikož na titul bez "pluska" již pravděpodobně dávno, přesněji v roce 2014, narazili v PS Store. Autoři se rozhodli původní hru trošku poladit, vylepšit a přenést ji na konzoli PS4. Byl to šťastný krok? Na to se pokusí dát odpověď následující řádky.

Klik pro zvětšení (Metrico+ - recenze)

Grafy, tabulky, čísla

Na úvod se sluší říci, že původní titul Metrico přišel s rozhodně zajímavým konceptem, a to využít pro vizuální zpracování prvky infografiky. Po prvotním spuštění se tak na hráče vyvalí spousta sloupcových grafů, procentuálních údajů a mnoho dalšího, až se vám z toho může zatočit hlava. Nedejte však na první dojem a pusťte se do hraní. Vaším úkolem je ladně procházet jednotlivými herními světy, kterých je dohromady 6. Obdivovat na své pouti můžete rozmanité geometrické útvary a poměrně strohé barvy. Nicméně animace hlavního hrdiny jsou povedené, ač je to v podstatě pouze jakýsi stín, a vše se naprosto krásně hýbe. Ono není divu, u této hry vám PS4 jako tubína rozhodně řvát nebude.

Klik pro zvětšení (Metrico+ - recenze)

Akce a reakce

Co je nejzajímavější na hře Metrico+? Rozhodně herní mechaniky. Každý pohyb, skok, to vše má vliv na okolní prostředí a velmi brzy si uvědomíte, že jednoduché grafické zpracování bylo zvoleno zcela cíleně. Neruší vás totiž žádné okolní vlivy, takže se můžete zcela koncentrovat na svoji pouť. Díky výše zmíněným mechanikám si záhy uvědomíte, že máte co do činění s pořádně zapeklitou skákačkou. Stačí totiž jeden chybný pohyb a již se v klidů můžete portovat do nejbližšího checkpointu a dát si "obrazovku" znovu. Některé sloupy vyjíždí vzhůru, pohnete-li se vlevo, jiné zase když vyskočíte, tudíž je na vašem pečlivém zvážením, co vlastně uděláte. Jisté prvky by se daly přirovnat k šachům, kdy taktéž hráči musí počítat s následky svého tahu. Snadno se tak stane, že díky milimetrovému úkroku již poté nebudete schopni doskočit na pevnou zem a váš hrdina skončí v bezedné díře.

Klik pro zvětšení (Metrico+ - recenze)

Koncentrace na prvním místě

Velikou výhodou (či pro někoho i nevýhodou) může být fakt, že pro hraní Metrico+ nemusíte být žádný obzvlášť velký hráč. Tento titul si totiž dokáže z mé vlastní zkušenosti užít široká škála lidí různého pohlaví či věku. Přeci jenom, oproti takovému Call of Duty, kde každá promarněná vteřina či nedostatek skillu znamená automaticky smrt, zde si lze vše donekonečna zkoušet, plánovat a postupovat jednotlivými levely svým vlastním tempem. Co na tom, že všichni zúčastnění nedokážou hrou proletět jako nůž máslem? Hry jako takové by měly především sloužit pro zábavu, ač se na toto základní pravidlo poslední dobou často zapomíná. Tento prvek je zde zcela rozhodně v popředí a nevyjde-li vám skok napoprvé, na další pokus se zcela jistě podaří.

Klik pro zvětšení (Metrico+ - recenze)

Může se dostavit pocit frustrace?

Asi ano. Každopádně nic nevynahradí pocit úspěšně zdolané překážky bez pomoci. Proto dobře radím, i když si již nebudete vůbec vědět rady, stále zkoušejte různé postupy. Mnohokrát jsem se po opuštění herní obrazovky, na které jsem zakysl na pro mě již příliš dlouho, mlátil do hlavy, že jsem na správné řešení nepřišel již mnohem dříve. Každopádně, neházejte flintu do žita a hru si zcela jistě užijete. Jakožto nic neříkající bernou minci můžete vzít v potaz, že titul Metrico+ lze dokončit na 100 procent v rámci nějakých 8 hodin, ovšem když vám to bude trvat déle, zcela určitě se nic neděje. Metrico+ vás zrátka do ničeho nenutí a poslouží jako parádní relaxační záležitost, při které zcela jistě zapomenete na strasti běžného života a budete si užívat skvělé arkády v kombinaci se zapojením vaší mozkovny.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Evolve Terminals

Klik pro zvětšení (Metrico+ - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Skvělá arkáda, která potrápí mozkové závity a nedá hráči nic zadarmo. Jedná se o titul, u kterého si odpočinete a o to tu jde především. A ani nemusíte být školený businessman.

CGwillWin