akce
speciál
Kluci z CzechGameru hodnotí letošní E3

Kluci z CzechGameru hodnotí letošní E3
Kluci z CzechGameru hodnotí letošní E3
17:00, 16.06.2016

Celý rok se na ni těšíme, a už se na ni koukáme jako na odplouvající loď. Teče nám po tváři slzička, neboť opět dovezla skvělé zboží. Nemluvíme o ničem jiném, než proběhlé herní výstavě E3.



Letošní ročník byl vskutku nadupaný až na pár výjimek (eheheh... EA... kchkchkch). Představil se nám multiplayer v první světové válce, ve vesmíru, dále nový hardware od Microsoftu, žhavé trailery, gameplay ukázky... zkrátka další tuna obsahu, kterou budeme rozdýchávat ještě nyní.

Jak tedy vidí letošní ročník E3 naše redakce? Dobře? Špatně? Tuctově? Mimořádně? Čtěte níže.

Daniel Serafín

Ako "kluk" z CzechGameru musím povedať, že ma E3 tento rok nadchla a to v oboch smeroch. Niečo si vzalo pozitívne nadšenie a niečo práve to negatívne. Musím sa priznať, že jednoznačne najtragickejším momentom celej E3 bola pre mňa konferencia spoločnosti Electronics Arts a to myslím do slova a do písmena. Naozaj sa mi po skončení chcelo plakať.

Bethesda, to bola iná kávička... pri sledovaní konferencie som sa naozaj bavil, dočkal som sa dávky gameplay záberov a čo viac, Bethesda nám prichystala jedno z najväčších tajomstiev tohto ročnej E3 - odhalenie nového Wolfensteina s podtitulom New Colossus. Konferencia výborná a dokonca sa na nej postaral o jednu veľkú senzáciu moderátor relácie Aplikace Mikoláš Tuček.

Prvý deň konferencií otváral Microsoft, ktorý bohužiaľ moc neprekvapil po stránke odhaľovania nových hier (bohužiaľ bolo už všetko leaknuté - dííííííííííík) ale aj tak som si našiel svoje. Famózne odhalenie nového závodného titulu Forza Horizon 3 mi vyrazilo dych, hlavne nasledujúce gameplay zábery. Konferencia pokračovala... oznámenie revízie konzoly Xbox One S ma osobne veľmi potešilo pretože tú krabicu od topánok už trpím fakt dlho a prestáva ma to baviť, takže díky Microsoft. Vrcholom večera bol pre mňa rozhodne moment oznámenia novej generácie Xboxu s pracovným názvom Project Scorpio, ktorý sa dostane na pulty našich obchodov a jeho hlavnou úlohou bude spojiť W10 a XO komunitu do jednej. Teším sa a verím, že to je krok správnym smerom, zároveň som ale rád, že Sony ide úplne inou cestou. Pre nás hráčov to znamená len jediné - budete mať doma dve originálne a úplne odlišné konzoly a to je bomba.

Nasledovala nejaká nezaujímavá konferencia, ktorej názov som už asi zabudol.

Klik pro zvětšení (Kluci z CzechGameru hodnotí letošní E3)

Po konferencií, ktorej názov som už zabudol prišli narad milovníci syra a kvalitného vína - Ubisoft. Šou začínala trošku divným vystúpením plnoštíhlych Američaniek a... nejakých zvieratiek, díky bohu aspoň za výber hudby od nebohého Fredyho Mercuryho, nech ti je zem ľahká. Celá konferencia sa niesla v znamení konzumu a hier, ktoré si zahráte a jednoducho zabudnete, jediný pomerne osviežujúci moment prišiel až na záver prezentácie, keď sa naši francúzsky priatelia rozhodli oznámiť netradičnú športovú hru Steep, ktorá zaujme definitívne všetkých nadšencov pre adrenalínové športy. Skvelý nápad Ubisoft.

Sony... SOny...SONy...SONY! pardon... nemohol som si to odpustiť. Tlačová konferencia spoločnosti SONY bola jednoducho dokonalá a presne taká, ako má konferencia pre podobné akcie vypadať. Žiadne kraviny, priamo k veci, hromady a hromady hier a ešte viac gameplay záberov. Najviac sa mi páčilo dokonalé rozdelenie konferencie na Indie časť, ktorá sa odohrávala pred samotným začatím hlavnej časti konferencie vonku, na ktorej sa predstavili menšie nezávislé tituly podporované SONY. Na radu prišla hlavná časť, v ktorej sme sa dočkali odhalenia titulov, ako napríklad God of War, Days Gone, Spider-Man Resident Evil VII (hry, v ktorých sa objavý nahý Norman Reedus vzásade vytesňujem zo svojich spomienok) a došlo dokonca aj k zverejnení nového traileru na titul The Last Guardian.

Samozrejme SONY nezabudlo na svojho nového čierneho koňa (teda... aspoň SONY si myslí, že sa o neho jedná) Playstation VR, na ktorý bolo predstavených zopár zaujímavých titulov.

Ako teda hodnotím E3 2016? OK, ale chce to viac prekvapení a menej predčasných leakov sakra! Inak... zabudol som na remaster prvých troch dielov Crasha ... takže...áno SONY oznámila remaster.

Jaroslav Lukeš

Zvláštní. Letos mám pocit, že to zmizelo nějak rychle. Bum prásk a je po všem. Jen ten bum a prásk nebyl nějak hlasitý. Za zmínku prakticky stojí jen hlavní konference dvou výrobců herních konzolí - Microsoft a Sony. Co předvedli samotní distributoři bylo celkem nudné. Ubisoft mě prakticky uspal, EA tragické, zachránila to jen Bethesda. A PC Gaming Show je snad i ten název urážka slova "show", takhle tedy ne. Pokusím se v tomto shrnutí moc nedohledávat, tak schválně co zapomenu zmínit.

Microsoft se snaží co to jde. Je na něm vidět, že ví jak tuto generaci podělal už na jejím začátku. Odehnal spoustu fanoušků k Sony a jeho věrní se potýkají s mnoha problémy. Proto pracuje. Ať se mi to líbí nebo ne, tak je stále společností co dělá Windows 10. Je to jejich hlavní produkt a tlačí ho všude. Tudíž tlak na cross-play s PC nepřekvapil, ale jsem otevřený člověk a říkám proč ne! Rozhodně varianta herní notebook na cesty a doma Xbox One, je nyní o něco zajímavější.

Nový "S"lim Xbox One je designově povedený a lehce potěší majitele nejnovějších TV. Bězného hráče potěší hlavně velikostí pevného disku. Tématem následujícího roku bude Scorpio a Neo. Zatímco druhý jmenovaný se neukázal, tak Scorpio svou letmou vizi představilo. Naznačilo, že skokové generace se možná stanou minulostí a budeme svědky kontinuálního vývoje. Jak na to zareaguje trh těžko říci. My "hardcore" nebo přesněji "magoři" si koupíme každé nové železo hned. Čeká nás mnoho zajímavého.

Z hlediska herního. Gears of War 4 vypadají, no jako Gears. Ale stále mě nepřesvědčili, že půjde o bombu jakou byl první díl. Za to Forza Horizon 3 mě natěšila neuvěřitelným způsobem. Už druhý díl považuji za desítkovou hru a zde nečekám nic jiného. Do třetice Halo Wars 2. Sympatické hlavně to, že hned po konferenci jsem dal stahovat Betu. Multiplayer není pro mě, ale na kampaň jsem na hypován dostatečně. Samostaný Gwint ze Zaklínače je přijemná novinka. We Happy Few má fajnovou stylizaci. Za to Re-core nějak změklo oproti loňsku a visí mi nad ní velký otazník.

Sony je si jistá svým postavením, ale konference nebyla nijak nabubřelá. Sice neřekli ani píp o Neo a PS Vita opět je asi už v "odpisovém" portfoliu účetnictví Sony. Vše se tedy točilo kolem her a PS VR. Jako jediný velký hráč na konzolovém trhu má nastartováno vypustit VR už letos (13. říjen USA). A mě to stále nechává ledově klidným. Celé VR zatím vypadá jako downgrade herního vizuálu jen, aby to utáhly plečky, které máme doma (a to včetně PC). Sám budu zvědavý jak to dopadne. PS VR má velkou knihovnu na start a dostatek fanatických fanoušků co to koupí. Mohl by to být "kick", který VR trh potřebuje a nebo také studená sprcha, že jde o další Kinect. Opět se zopakuji - máme se na co těšit!

Nový God of War se představil velkolepým vizuálem a dojemným příběhem otce a syna. Zde vidím obrovskou kvalitu, bohužel mě trápí směr "Dark Souls RPG" a zapomenutí na své kořeny. Překvapení Spider-man od Insomniac je v mém hledáčku ihned po traileru. Days Gone je hra, která se vyhla většině leaků a i v záplavě post-apo her nevypadá, že se ztratí, uvidíme. Kojima s Normanem Reedusem hodlají rozbrečet Konami ještě víc, ale jejich MGS Pachinko automat jim slzy utře.

Silné příběhy nás čekají v Detroit, kde na nás určitě tvůrci šijí nějakou kulišárnu. A Last Guardian oproti předchozím videím nějak nenadchl, ale koupím si jej určitě. Resident Evil 7 se snaží narovnat reputaci značky a u mě jí posouvá zase někam kam nepatří takže "NOPE". A zbývá Call of Duty. Opět jsme ve stavu, že se roky této sérii vyčítá, že neinovuje a když inovuje, tak se vyčítá, že se odklání. Té skvělé gameplay prezentaci tak na konci nejvíc ubližuje její jméno. Příjemné bylo, že Sony neopakovala trailery, které už někdy představila, proto některé velké hity dostali jen malý prostor v závěrečném sestřihu a je to správně.

No a co z toho všeho ostatního? South Park překvapil a pobavil natolik, že je k Vánocům jasná koupě. Dishonored 2 nezklamalo ani na chvilku. Legend of Zelda je srdcová záležitost, kde nemám co bych nějak řešil. Velké překvapení je také adrenalinová reklama na GoPro a RedBull v podobě hry Steep, která ale vypadá více než zajímavě a dlouho tu podobný titul nebyl.

Oproti tomu zklamal Ghost Recon svou průměrností a hromadou ubi-klišé. For Honor vším kromě vzhledu a zasazení postav. Stejně nezajímavě zapůsobil Vampyr nebo Prey. No a můj černý kůň Battlefield 1 měl nejhorší prezentaci jakou si dokáži představit a ohýbá si WW1 k obrazu (skinu) svému. Děsí mě dopad přechodu FIFA 17 na Frostbite, ale to se nechám překvapit. Takže finální čestné WTF ocenění u mě putuje ke Star Trek: The Crew VR simulátoru mačkání čudlíků.

Filip ApsidalTill Voržáček

Dovolím si ten luxus a poviem, že pre mňa začala a skončila E3 u jednej jedinej firmy. Nie žeby som nesledoval všetko to pompézne čačkanie naokolo a nevybral si to najlepšie čo bolo ponúkané veľkými spoločnosťami ako SONY a Microsoft, avšak moji kolegovia hore a dole, už pre vás ich tovar dostatočne zosumarizujú a ja sa teda len okrajovo vrhnem na jednu jedinú hru, ktorá si strihla premiéru práve na E3 2016. Japonský gigant Nintendo sa tento rok nemal chuť pretŕčať pred obecenstvom (tak ako to ostatne robia už dlhší čas) a do Los Angeles dorazil v minimálnom počte a s jednou jedinou značkou (nerátam nového Pokémona). Nová Zelda, toľkokrát skloňovaná už aj v súvislosti s chystanou konzolou menom NX, sa poprvýkrát ukázala v gameplay mechanike a mne osobne okamžite učarovala. Nech už mňa nazvete akokoľvek, ale to čo konkurencia so svojimi exkluzívnymi hrami prezentovala ako patričný dôvod sa posadiť na zadok, mne osobne skôr len pripomenulo hru The Last of Us. Všetko až stroho jednotné, apokalypsa, história, prekrútené fantasy a tak ďalej a tak podobne a jediná inovácia zastúpená vysokým technickým štandardom. Túto kašu však našťastie osladilo práve Big "N", ktoré s novým dobrodružstvom nášho Linka prinieslo svieži vietor podložený neoddiskutovatelnou tradíciou. Stačí sa pozrieť na gameplay nižšie a musíte so mnou súhlasiť. Taká bola pre mňa tohtoročná E3.

Michal Dorazil

Letošní E3 ve mě zanechala spousty rozporuplných emocí. Tak třeba taková vyslovená tragédie byla dle mého pohledu konference EA, z které jsem se prakticky nic nového nedozvěděl - teda kromě záběrů z Battlefielda 1, které se stejně ukázaly pořádně až po skončení konference. Těšil jsem se na Mass Effect: Andromeda a neukázali prakticky nic.

Zato takový Ubisoft měl zase konferenci dost rozvleklou, ALE. Krom klasického traileru ukázali z každé hry pořádný gameplay. Po dlouhé době jsem byl z konference Ubisoftu poměrně pozitivně naladěn. Osobně jsem asi nejvíce zvědav na For Honor, o kterém jsem si po loňském představení myslel, že půjde vysloveně o multiplayerovou řežbu, a nyní si myslím, že kampaň nebude hrát úplně druhé housle.

Vzhledem k faktu, že mám doma PlayStation 4, tak jsem se pochopitelně těšil na konferenci Sony. No a zaujali mě dvě věci: Jedna konečně zveřejněné datum pro The Last Guardian a ukázka z nové IP Days Gone, která mě svým atmosférickým provedení připomíná legendární The Last of Us - vím neporovnatelné, ale jak to bude doopravdy si musíme ještě počkat.

Tomáš Svoboda

Letošní E3 byl pro mě trošku zklamáním, ale zároveň mě částečně nabudil na některé tituly, které jsme zmiňovali v našich novinkách. Mimo jiné mi asi polovina PC gamingu unikla, jelikož se domácí technika zrovna rozhodla trucovat a tak jsem koukal dlouho a smutně na načítající se obrazovku. Ale dost už bědování.

Ačkoliv jsem letos byl časově celkem omezen, z toho co jsme viděl byla prezentace Sony asi nejlépe zpracovaná. Ostatní nijak moc nezaujali a o Ubisoft bych ani nestál, nebýt Wildlands. Pro mě osobně byl PC gaming tím nej tahákem. Přece jen jsem čistokrevnej PCčkář.

Jak jsem uvedl výše, konzole nejsou zrovna můj obor, tyto konference jsem poněkud vynechával nebo až příliš nevnímal, ale ani mně neuniklo představení některých, dříve čistě konzolových produktů. Za zmínku rozhodně stojí Halo Wars 2, jelikož to nejen po dlouhé době bude Halo pro PC, ale zároveň se tváří na promakanou strategii. No nechme se překvapit. Samozřejmě slina mi ukápla i u Gears of War, komu taky ne. Zaslechli jmse také něco o Halo 2 portu na PC. Nicméně, až poté přišlo to, po čem jsem toužil, neboli zmiňovaný PC gaming. Ukázka Dawn of War 3, který mě tedy naprosto uchvátil. Ostatně Warhammer univers je pro mě ikona a užasný svět, který má co nabídnout.

Z ostatních titulů musím zmínit určitě Ghost Recon Wildlands, které ačkoliv bude určitě nezměrně obrovské, může nabídnout solidní porci zábavy v coopu. Jsem optimista, ale u tohoto titulu taky hrozí díky rozloze i možnost nudy, ale snad to tak nedopadne. Nemůžu nevzpomenout rozšíření pro Armu 3 pod názvem APEX, na které se určitě těší nejeden milovník této série. Zajímavě vypadala i hororová hra Observer, kterou bych ale asi musel hrát na posvátném místě... Nemůžu nevynechat samozřejmě nové Call of Duty nebo Battlefield, ale z mého pohledu bylo okolo těchto her napsáno už tolik a ještě bude, že to není až tak zajímavé. Jedno musím uznat, obě hry mají co do sebe a po představení gameplayů, nevím nevím který z těchto velikánů je pro mě favorit.

Bylo toho hodně, zpočátku mě zaujalo spousta projektů, ale postupem času vám prostě uvíznou v hlavě pouze ty, o které máte zájem a které jsem zde zmínil.

Tomáš Novotný

EA se do své konference pustila opravdu s chutí a předvedla něco opravdu nevídaného - nepředstavila vůbec nic. Bethesda neurazila, Microsoft poslední dobou má své konference vždy dobře provedené, nováček PC Gaming Show byla nemastná neslaná, což mě jako PCčkáře docela zklamalo, Ubisoft měl rozhodně navíc, když už měl to své 30leté výročí, a o Sony byla skvělá. Jenže...

Pro mě byla letošní E3 slabším čajíčkem. Špatná nebyla, ale na žádné konferenci jsem nenašel skoro nic, po čem bych dvakrát skákal nadšeností. Ano, je fajn, že Microsoft představil své práce v technickém ohledu - rozumějte Xbox One S a Project Scorpio - a něco málo k tomu, Sony nadopovala svoji konferenci tunou her, Ubisoft nezapomněl do většiny ukázek dát poznámku "Herní záběry"... ale tak nějak jsem postrádal něco opravdu bombastického.

Klik pro zvětšení (Kluci z CzechGameru hodnotí letošní E3)

Wildlands působí strašně prázdně, Battlefield a Call of Duty působí jako dvě nové Star Wars hry, přičemž Battlefield je, výstižně popsané mým kolegou, přeskinovaný Star Wars: Battlefront a Call of Duty je hvězdná bitva se vším všudy - kdyby se jednalo o novou značku, všichni by se z ní zbláznili, ale to "Call of Duty" tam strašně vadí. Je to obdobné, jako u Black Flag z asasínské série. Od EA jsme neviděli nic, ale to už jsem psal.

Ve výsledku mě zaujaly akorát nové Trials, které jsem si přál, že by se mohly po dlouhé době objevit. A samozřejmě South Park, protože prostě South Park, a kdo nemá rád South Park, je prostě z jiné planety. Ten humor je kultovní a nesmrtelný.

Suma sumárum tedy trochu zklamání, ale možná je to tak lepší, protože kdybychom byli z každé druhé hry úplně mimo, mohli bychom ve výsledku být smutní.


CGwillWin