preview
Crysis 3 - dojmy z otevřené bety

Crysis 3 - dojmy z otevřené bety
Crysis 3 - dojmy z otevřené bety
19:40, 06.02.2013

Ach to počasí. Má být únor a ne něco, co vypadá jak přelom konce března a dubna. Venku má být něco pod nulou nebo tolik, aby neroztál sníh, děti mají stavět sněhuláky, mají se konat koulovací bitvy nebo být s rodinou nebo přáteli na běžkách či na sjezdovce. Neustále měnící se počasí způsobuje, že člověk neví, co má dělat. Venku není sníh, opět řádí chřipka, ale i obyčejné nemoci, takže z toho plyne idylka zahrabat se pod deku a sledovat celý den filmy, nebo hrát na nějaké konzoli, popřípadě na počítači (nikoho ale nenabádáme propařit celý den! Nic se nemá přehánět…). A co takhle zahrát si pořádnou pecku, která by podle dosavadních oznámených her mohla kandidovat na nejlepší grafické zpracování? Že nevíte? No přece Crysis 3!

Klik pro zvětšení (Crysis 3 - dojmy z otevřené bety)

Crysis 3 vychází oficiálně až v druhé půlce února, konkrétně 22. února, ale již teď mají fanoušci série možnost zkusit si otevřenou betu, kterou Crytek spustil 28. ledna a skončí 12. února. Byl to docela chytrý krok. Jak je již známo, Crysis 3, teda pokud ho budete hrát na počítači, je opravdu hladový skrz hardwarové nároky. Takhle se mohou hráči, kteří si ještě nejsou úplně jistí, jestli to jejich mašina rozjede, buď ujistit ve stylu: „Jo jede mi to. Jdu to předobjednat.“ nebo jim ukápla slza, protože to prostě nerozjedou. Konzolisté mají v tomhle ohledu pohodu, protože mají jistotu, že si Crysis 3 zahrají. Crytek navíc slibuje, že Crysis 3 vytáhne z vašich PS3 a X360 maximum.

Otevřená beta nabízí zahrát si dva multiplayerové módy – Hunter a Crash Site. V menším přiblížení; v módu Hunter se na začátku rozdělí maximálně 16 hráčů do dvou týmů – 2 hunteři a 14 příslušníků CELLu. Hunteři mají za úkol do dvou minut eliminovat všechny příslušníky CELLu, jinak prohráli. Crash Site je založený na spolupráci (stejně jako Hunter) a dominanci. Dva týmy hráčů hrají proti sobě v obsazování kapslí, které nepřátelská loď bude různě po mapě rozhazovat. Tým, který první získá 200 bodů, vyhrál. Když nikdo v časovém limitu bodové hranice nedosáhne, rozhoduje počet bodů, který získal. K dispozici jsou dvě mapy – Museum a Airport. Museum je mapa odehrávající se na troskách jednoho New Yorkského muzea, Airport je poničené letiště. Když jsou navíc mapy a vlastně všechny věci v otevřené betě obalené v přepychovém CryENGINE 3, máte někdy pocit, jestli je toto hra, nebo reálné záběry z kamery, která je umístěná na výstroji nějakého vojáka. Samozřejmě, správě je první možnost.

Klik pro zvětšení (Crysis 3 - dojmy z otevřené bety)Klik pro zvětšení (Crysis 3 - dojmy z otevřené bety)A jaké jsou názory redaktorů CzechGameru, kteří samozřejmě využili možnosti zahrát si betu Crysis 3?

Tomáš Novotný

Jediné, co mě bude vadit, až beta Crysis 3 skončí, bude to, že skončí. Vzdychat a být otrávený z toho, že není co hrát, ale nebudu. Deset dní na to vyjde plná verze hry, a jestli bude z půlky tak dobrá, jak vývojáři z Cryteku slibují, tak budu spokojen. Zpět k betě. Jestli si někdo vzpomíná na náš Gamescom podcast, tak náš vyslanec Petr řekl ke Crysis 3 to, že to bylo spíše zklamání. Názory jsou rozdílné. Co se mě týče, beta mě uspokojila. Jak podle mě zábavný Hunter mód, tak slabší Crash Site mód. Jediné, co mě vadilo, byli netýmoví hráči. Například: být v týmu Hunterů a mít parťáka, co stojí na jednom místě a čeká, že mu nepřátelé vběhnou do cesty je docela naprd. Jinak jsem veskrze spokojen.

Klik pro zvětšení (Crysis 3 - dojmy z otevřené bety)Klik pro zvětšení (Crysis 3 - dojmy z otevřené bety)

Jiří Szabó

Když si tak v hlavě porovnávám dojmy z betaverze druhého dílu z doby před dvěma lety s čerstvou trojkou, nemohu se zbavit dojmu, že jsou takřka totožné. Stejně tak jako multiplayery obou her. Zásadnější rozdíly hledám spíš těžko, s čestnou výjimkou Hunter módu. Přiznávám, ze začátku jsem k němu přistupoval spíše skepticky, neboť jsem si myslel, že hráči v týmu C.E.L.L. nemají proti dvěma neviditelným borcům s luky šanci, ale na vlastní oči jsem se přesvědčil, že to jde. Tenhle nápad Cryteku rozhodně chválím, i když uznávám, že pobíhat po mapě s lukem může na někoho působit divně (snad až směšně). Druhým zásadnějším překvapením bylo zjištění, že na počítačích betu spustíte pouze pokud máte grafickou kartu podporující DirectX 11, což spoustě hráčů (mé kamarády nevyjímaje) vystavilo docela jasnou stopku. Tím nechci nijak kritizovat, jen mě to překvapilo. Přeci jenom, je to jenom beta!

Beta končí 12. února. Vyzkoušejte si ji i Vy, dokud je čas. Návod, jak si ji stáhnout plus nějaké informace, najdete zde.


CGwillWin