preview
Quake 4 - Řežba je za dveřmi!

Quake 4 - Řežba je za dveřmi!
Quake 4 - Řežba je za dveřmi!
00:00, 26.06.2005

Do vydání Quake 4 sice zbývá ještě docela dost času, nám to už ale nedalo a rozhodli jsme se napsat pro vás podrobné preview na jednu z nejočekávanějších her tohoto roku. My name is Kane, Matthew Kane and i‘ll kill all Stroggs at the moment (no zní to docela trapně, ale mě nic lepšího nenapadlo:))…

Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)

Prepare for battle

Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)Kdykoliv jedno z mých dvou uší či očí pochytí něco jen matně související se slovem Quake, v mém tělese se znenadání začnou ihned vyvolávat nezkrotné emoce ovládané snad samým satanášem (že by bodyquake?), které by se dali přirovnat...a nenapadá mě nic jiného, než k extázi:) Po přečtení prvních řádků jistě chápete, že tento článek je psán s jistou dávkou odlehčenosti, tudíž berte toto preview s menší rezervou. Ve skutečnosti tomu tak samozřejmě není. Vždycky totiž beru do rukou nejbližší předmět nacházející se mém v okolí (osvědčili se mi židle) a v okamžiku začnu mlátit všude kolem sebe, rozbíjet co se dá (osvědčili se mi psi a kočky) a to tak dlouho, dokud mě pár chlápku v černém nezačnou uklidňovat (osvědčili se jim obušky…). Teď ale vážně. Jelikož jsem velký příznivce id Software a to především herní série Quake, na psaní tohoto preview jsem se moc těšil, stejně jako se nyní těším na Quake 4 (skoro tak). Nemusím vám tady vykládat, jak je Quake 4 očekávaná hra a že se už teď máme opravdu na co těšit a tak s přibývajícími screeny a videi jsem vzal pár buchet do ranečku, džbán piva a usedl k psacímu stroji.

Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)

Na začátku bych chtěl ještě připomenout, že jsem toto preview rozdělil na tři odlišné části. První část je jakýmsi zamyšlením a srovnáním her Doom 3 a Quake 4, ve druhé části už se budu zabývat čistě a jenom o hře Quake 4 a nakonec si ve třetí části rozebereme několik videí. Nebudeme tedy dlouho otálet a pustíme se s chutí do toho (myslím tím do těch buchet a piva)!

I. část

Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)

DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-02.jpgTakto si Id Software představují cvičitele aerobiku v roce 2078:)
Vezmeme to tedy hezky popořádku. Na počátku toho všeho byl samozřejmě Adam a Eva, a až se tyhle dva človíčci po čase dostatečně rozmnožili, tak, že přišel na svět člověk s jménem John Carmack a že jim to docela trvalo... Tento světoznámý muž je srdcem celého Id Softu, jehož programátorské schopnosti sahají až k samým nebesům (nebo spíš k bráně pekelné?), netřeba snad ani nijak představovat. Jen namátkou se podílel na titulech jako jsou série Quake , Doom či hry Hexen, Heretic a samozřejmě i Wolfenstein 3D, který se dočkal pokračování v podobě Return to Castle Wolfenstein a tím samozřejmě výčet her z řad IS nekončí. Snad každá hříčka ze zlatých ručiček Johna Carmacka (samozřejmě že nebyl sám kdo se na hrách podílel) se stala víc než jen dobrou hrou. Mezi nejvydařenější tituly od Id Softu se bezesporu řadí Quake 3: Arena a Doom 3. Zatímco stále kvalitní Q3:A se na našich obrazovkách prohání už od roku 1999 a na fanoušky si rozhodně stěžovat nemůže, Doom 3 vyšel v srpnu 2004 a už od počátku jeho vydání si vysloužil trable s hráčskou komunitou. Možná si pokládáte otázku, jak mohla jedna z nejočekávanějších her roku 2004 „zklamat“? Doom 3 není sice propadák, to je jisté, ale očekávalo se od něj mnohem víc. Jedna z věcí, která ho sesunula z žebříčku, byl zajisté Half-Life 2, který se víc snad už povést nemohl. Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)
DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-03.jpgJó, proč bychom si nezahráli na schovávanou...
Od počátku oznámení jejich vývoje byly spolu srovnávány na každém kroku, Half-Life 2 vyhrál téměř na plné čáře a tak si Doom 3 odnesl těžkou ránu v podobě kruté porážky. Druhou z věcí byla na první pohled malá, avšak o to více otravná příhoda s baterkou. Mnoho hráčů prostě nedokázalo přijmout fakt, že v temné hře, jako je D3 nemůžete držet zároveň baretku a zbraň a hru tak povětšinou po pár okamžicích hraní bezdůvodně odsoudilo. Třetí a pravděpodobně tou největší ranou do srdce hráčů byl „frkot“ hry. Id Software obdařil hru sice geniálním enginem postaveným na nejnovějších technologiích, avšak soudně z mého názoru hra nebyla i přes tento předpoklad tak mastná, jako třeba HL2 nebo i postarší Q3:A. Sice se zde krásně vydařilo vytvořit iluzi temného prostředí, pocitu strachu a vlastně i celkové atmosféry hry, hra však i přes tyto opodstatnění byla posazena do pomalejšího záběhu a tento fakt pocity z hry rapidně snižoval. Těchto rozporuplných záležitostí bylo samozřejmě mnohem víc (odsouzený multiplayer, problematika útoků příšer, bádání v PDA, atd...), ale aby jsme hru jenom neshazovali, uznáváme, že i tak přišel D3 na pulty s dobrou dávkou herního žvance a především díky své dechu beroucí atmosféře a zachování Doomovských zákonů se hra zařadila mezi nejlepší kousky minulého roku.



Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)
DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-04.jpgJé, ta baterka ale krásně svítííí...
Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)
DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-05.jpgNevím jak vám, ale mě to tak trochu připomíná Texaský masakr motorovou pilou...

Máme rok 2005 a v březnu se na naše obchody dostal očekávaný datadisk Doom 3: Resurrection of Evil. Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)

DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-06.jpgSrdce jako kníže Rohan musíš mít yeah...
Na první pohled možná někoho urazil svou lehce nadsazenou cenou, po větším bádání jste však zjistily, že to je úplně jiný Doom, nežli předtím, což potvrdila už jen na datadisk velká doba hraní. Bylo vidět, že Id sofware nezahodily po vydání Dooma 3 flintu do žita a hnedle po jeho vydání se pustily tvrdě do práce. S datadiskem přišla opravená baterka, obohacený multiplayer, pár nových avšak dost podstatných zbraní a beztak samé nové fígly a vylepšení, které dodali Doomovi úplně jiné obrátky. Jednou z nejdůležitějších věcí bylo také zdokonalení grafiky. V základní Doomovi byly použity pochopitelně takřka jen samé temné barvy a textury, které sice dodávali tu správnou atmosféru do hry, avšak uznejte, že když celou hru chodíte v jednom stále se opakujícím uzavřeném komplexu, kde vám připadá, že všechny chodby jako by z oka vypadly, určitě nebudí ten nejlepší dojem. Pro někoho ano, pro někoho ale ne. Podstatnou zněnou na Resurrection of Evil je, jak jsem se zmínil, vylepšená grafika. Nejenom že ve hře se dostáváte už i na otevřená prostranství, ale především je hra taková mnohem prosvětlenější, barevnější, dynamičtější a přitom stále tak temná a strašidelná. Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)
DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-07.jpgPuf puf puf...přestřelka jak na divokém západě...
Tohle všechno přinesl jeden datadisk, který hru téměř převrátil naruby. Možná, že i přes tento datadisk zůstane názor u většiny hráčů na hru pořád stejný, ale určitě někomu, jako např. mně, jej změní a to celkem podstatně.

Teď ale pomalu k hlavnímu důvodu zařazení tohoto uvážení do preview na Quake 4. Vezměme v potaz, jak hodně dokázal Id Soft změnit svoji hru (naštěstí více ku lepšímu) a to díky datadisku, který vyšel jen několik málo měsíců po vydání původní hry. Mnoho fanoušků Q3:A už nyní před vydáním Quake čtyřky odradil fakt, že právě v této připravované pecce bude použit Doom 3 Engine. Samozřejmě pochopitelně, neboť když vezmeme v úvahu, jak jsou Doom 3 a Q3:A fyzikálně odlišné hry, dojdeme k závěru, že většina lidí se bojí toho, že Quake 4 už nebude takový Quake, jako byl Q3:A, ale spíše další Doom. Jak jsem se již zmínil, hodně lidí má názor na Doom 3 celkem rozporuplný a tak si myslí, že změna z Quaka 3 na 4 bude spíše k horšímu. Jako správný fanda Q3:A byl můj názor velmi podobný těm ostatním, do doby, než přišel Resurrection of Evil a několik prvních informací a videí z nového dílu Quaka. Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)

DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-08.jpgChlapi je pánská volenka, tak nestůjte jak tvrdý y!
Za zmínku ještě jednou stojí, že datadisk vyšel zhruba půl roku po původní hře a vida, jak hru změnil. A proč sem vlastně tohle všechno míchám? Protože prozatímní datum vydání Quaka 4 je určeno na prosinec 2005, což je vlastně zhruba za půl roku a do té doby, než vyjde Q4, se může ještě hodně změnit, tak jako se toho hodně změnilo po vyjití datadisku Resurrection of Evil, takže rozhodně nezůstaňte na vavřínech a vzhledem ke kvalitám Id Softu si myslím, že nám připraví určitě kvalitní hru, za což bych dal klidně ruku do ohně (no spíš nohu, protože bez jednej ruky si těžko něco zahraješ...)!

Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)

II. část

Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)

DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-09.jpgChlapi...asi budu potřebovat s něčím malinko helpnout!
Je tomu už přes 3 roky, co Id Software oznámil vývoj na čtvrtém pokračování veledobré série Quake. Každý díl si našel své fanoušky a obohatil nejenom hráčské touhy, ale především zasáhl i do vývoje nových her (geniální enginy made by John Carmack). Třetí díl Dooma i jeho datadisk už mají Id Software za sebou a tak nyní všechnu snahu a úsilí vkládají do dalšího dílu Quaka. Pomoct by jim s tím měli staří známí kámíci z Raven Software, se kterými spolupracují Id Software už několik let a rozhodně ví, že se na ně můžou s jistotou spolehnout a podělit se s nimi o práci (teda já na ně taky spoléhám!). Raveni si vzali na hlavu především grafickou část hry a její podobu . Z okolních screenů a prvních videí mohu s potěšením říct, že to zatím docela ujde:). Quake 4 by měl vyjít krom operačního systému Windows také na Xbox a možná i na některé jiné konzole. Valný vliv na vývoj Quake čtyřky by měli mít 3 hry, přičemž z každé si něco vezme a na něco z ní bude navazovat. Mezi tyto hry můžeme zařadit Doom 3, Quake 2 a Quake 3: Arena. Nikoho asi dvakrát moc nepřekvapí podobnost Dooma 3 a Quaka 4, neboť obě tyto hry bude pohánět Doom 3 engine. Co se týče Quaka 2, tak zde bude hlavní podobnost spočívat především k singlplayeru. Q4 by měl příběhem navazovat právě na Q2 a to jen několik minut poté, kde hra u Q2 končí. Pokud si už jen těžko vybavujete, jak se to v druhém dílu všechno nakonec semlelo, tak vám to zde malinko připomenu…



Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)
DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-10.jpgPřed pikolou za pikolou nikdo nesmí stát, nebo nebudu hrát!
Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)
DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-11.jpgPatnáct, šestnáct, sedmnáct...pojď pojď aspoň dvacet!

Útoky vetřelci na Zemi nepřestávají. Nepřátelská rasa Stroggů nezná slitování. Jedná se o kybernetické mutanty obalené lidským masem, kteří si hledají ve vesmíru cestu na přežití. Bojují s ostatními civilizacemi a v neposlední řadě se jim pod malíček dostala i Země. Lidská rasa však nenechává nic stranou a posílá skupinu svých nejlepších vojáků do nemilosrdného boje na domovskou planetu Stroggů. I přes statečnost všech vojáků jsou všichni mariňáci nemilosrdně zahubeni – s výjimkou jednoho… Neznámý mariňák infiltroval bází Stroggů a podařilo se mu vyřadit z provozu jejich meziplanetární obranný systém ve snaze zabít mozek všech Stroggů – vůdce Makrona. Země je na pochybách, že zničením Makrona dosáhne ukončení války. Otázkou je, zda jsou její myšlenky na dobré cestě a nebo ne…

Tady končí příběh Quake dvojky a navazuje na čtyřku:

Obavy z armády Stroggů narůstají. Rasa se neodvratně přesunuje rychlostí blesku a každá sekunda nevyužitého času zde hraje nesmírnou roli. Země je připravena znovu vejít do války a tak díky zničení obrannému systému planety Stroggů vysílá další plně vybavenou jednotku těch nejlepších s cílem vyřešit všechnu onu šlamastiku. Zde se objevujete v roli jednoho z mariňáků elitní jednotky Rhino Squad. Jste Matthew Kane a spolu s vašimi kamarády po boku a velkou kupou munice jste byli vysláni jako další vlna odporu proti nezkrotným Stroggům…

Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)

DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-12.jpgKuchař si doskočil na malou, rychle do kuchyně!
Tak to by byl příběh a nyní k několika zajímavým faktům ve hře. Hlavním cílem vývojářů Quaka 4 je udělat v dnešním světě FPS hru, jak s poutavým a srdce rvoucím singlplayerem, tak i pořádně šťavnatým, dynamickým a originálním multiplayerem, tak jako se to dříve podařilo ve hře Quake 3: Arena. Většina příznivců série Quake touží spíše po kvalitnější MP a vzhledem k tomu, že hra bude tikat pod notami Doom 3 Enginu, přicházejí pochopitelně obavy, zda je vůbec možné udělat po stránce MP znovu tak výtečnou hru, jakou Q3:A bezpochyby je dodnes. SP i MP Quaka 4 by se měli od sebe hodně zásadně lišit. O multiplayeru se toho moc neví, snad jen, že zde budou k mání některé staré známé mapy z Q3:A a možná i některé skiny dostanou novou podobu (Xaero, prosím, ať tam je Xaero!!!). Jistotou ve čtvrtém pokračování je postava Gladiátora (a to hned v několika odlišných sklinech) , která je přejatá z Quaka 2 a jenž můžete vidět v některém z videí. Utěšením pro mnohé fandy může být, že by se měla zachovat struktura hry a všechny vymoženosti a zajímavostmi, které se již dříve objevovali v Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)
DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-13.jpgChce se ti spát, tvoje očka se zavírají...
Q3:A by se v Quakoj čtyřce měli zachovat (rocket jump, power upy ala quad damage,...). Broukem v hlavě pro mnoho je hráčů výběr zbraní do dalšího dílu. Těšit se ale už teď můžeme na starou ostřílenou brokárnu, machinegun (nebo chaingun), nailgun (hřebíkomet), blaster se zamontovanou baterkou a chybět rozhodně nebudou také railgun a raketomet. O přítomnosti BFG v dalším díle zatím nebylo nic prozrazeno, ale to by chlapci z Id Softu museli mít hodně brady vysoko, aby zde tato tradiční zbraň chyběla.

Velkou roli v Q4 by měla také hrát teamová spolupráce s vašimi spolubojovníky a s tím i spojená vysoká hladina AI. Mariňáci vás budou doprovázet jako správní kámoši hned v několika misích a jejich dobré využívání bude hodně přispívat ke zdárnému splnění mise. Novou věcí v Q4 by mělo být obsazení vozidel do hry a to např. obrněná vozidla, motorky a buginy. Pravděpodobně však jen do singlplayeru, což je dle méhoKlik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)

DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-14.jpgTak hernajz nepředbíhejte se! Na každého dojde!
názoru jedině dobře. V armádě Stroggů by se krom různých druhů kybernetických mutantů měli objevit také zákeřní roboti, gigantické válečné stroje nebo strašidelné příšery, tak jako v Doomovi 3. Zajímavou novinkou v sérii Quake je tzv. „Matrix-style efect“ známý z Maxe Payna. Určitě si vybavujete zpomalení hry a podobná věc, avšak v trošku odlišném odstínu mohla být vidět v datadisku Resurrection of Evil na Doom 3. Nakonec můžeme ještě prozradit, že cesta vaší kampaně se nebude odehrávat jen v kůži lidské, nýbrž po menší neblahé příhodě by jste se měli ocitnout v roli jednoho ze Stroggovských vojáků, což zní určitě zajímavě.

III. část

Xbox 360 E3 2005 Hi-Res Movie (stáhnout zde) - Asi nejvíce poznatků a informací o nově očekávané hře bylo rozpoznat z velmi pěkně působícího videa z nedávné celosvětové výstavy E3 určeného pro Xbox. Jedná se o velmi kvalitní 165Mb Hi-Res video v rozlišení 1280x720 bodů a nutno podotknou, že na některých slabších sestavách se vám mohou naskytnout problémy s jeho přehráváním (pokud máte problémy s přehráním tohoto videa, zle jej přehrát sic v horší kvalitě na této stránce). Přiznám se, že mě tento trailer hodně zaujal a to především jak svojí geniálně propracovanou grafikou, tak i dobrým vtáhnutím do děje a atmosférou celkově. Jsou zde vidět masérsky vypiplaná prostředí z in-door i out-dooru, teamová spolupráce mezi mariňáky, armáda Stroggů v podobě mutantů, příšer i strojů a jejich laškování s vojáky. Můžete si všimnout masivní brokárny i těžkého kulometu. Ale asi nejvíce ze všeho mě zaujala popravčí továrna na výrobu nových kyborgů (do krve umazaná cirgulárka mě prostě dostala:), mezi které by jste měli pravděpodobně i vtělit a určitou část hry za ně odehrát.

Run and walk Grim video (stáhnout zde a zde) - Pokud by vás zajímal bližší vzhled modelu Gladiátora, můžete jej vidět ve dvou kombinacích skinů a to při chůzi a běhu. Zajímavé je propojení vzhledu s fašismem u jednoho skinu. Každá z postav je vybavena na rameni připevněným obřím gunem a místo levé ruky takovou obří kvedlačkou.

Swim video (stáhnout zde) - V jednom z velmi krátkých videí lze rozpoznat postavu plovoucí ve vodě, čímž lze předpokládat výskyt vody ve hře a schopnost plávání. Vzpomeneme–li si na některé mapy v Q3:A, už tady se objevila voda a mohli jste se v ní s ladností potápět. Všimněte si opět dalšího znázornění skinu Gladiátora.

Trailer 1, 2 (stáhnout zde a zde) - Jedna z věcí, která se mi na postarším bráškovi Q2 líbila a v oné době mě velmi zaujala, bylo takzvané „schcípání nepřátelů“. Každá postava měla propracovanou animaci umírání a Q4 na to bude navazovat, což můžete shlédnout na dvou dalších videí.



Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)
DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-15.jpgNemáš kynedril? Jakeovi se udělalo špatně z toho vejtahu...
Klik pro zvětšení (Quake 4 - Řežba je za dveřmi!)
DubyDu_26-06-2005-11-29-32_quake4-16.jpgHni se a je po tobě!

A návěr tohoto preview ještě přikládám pár zajímavých odkazů:

Hlavní weby související s Quake 4:
Quake 4 Homepage
Id Software
Raven Software
Activision

Několik zajímavých českých preview na Quake 4 najdete na stránkách:

Bonusweb

Tiscali Games

Gamezone

Vyhledat všechny věci související s Quake 4 na CzechGameru - > ZDE!

Index očekávání: No jak jinak, než něco kolem bájné hranice 100%:)


>
Quake 4 - TRAILER


Zde si můžete pustit oficiální trailer z Quake 4 ve zhoršené kvalitě. Je v něm však vidět všechno důležité :)


Video - Quake 4 Trailer


Video je v kvalitě kolem 220kbps o délce přibližně 2 minuty a velikosti 4MB. Jedná se o video stream, takže se na video můžete koukat už při stahování.

CGwillWin