recenze
WRC 4 - X360 recenze

WRC 4 - X360 recenze
WRC 4 - X360 recenze
16:50, 21.11.2013

Vzpomínáte na skutečně kvalitní rallye titul? Že ne? Tak to se vůbec nemáte za co stydět, protože vybavit si doby, kdy proti sobě na poli virtuálních rallyer závodů sváděly lité boje Richard Burns Rallye a Colin McRae Rallye, už jsou videoherním pravěkem. Dnes se série Colin McRae transformovala v průměrnou závodní arkádu a Richard Burn radši pověsil klíčky na hřebík definitivně. Ve stínu obou se už nějaký čas pohybuje oficiální hra rallye závodů: WRC. Od roku 2010 jí šéfují hoši z Milestone, což je samo o sobě jistým příslibem.

Tahle série ale nikdy nedokázala nijak výrazněji prorazit. A přitom se už nějakou dobu nemusí trápíš s žádným vážným konkurentem, protože ten největší dobrovolně přešel na druhou stranu barikády a stal se arkádou. Rallye simulátor tak máme vlastně jen jeden. Je ovšem tak trochu hybridní. V nastavení si totiž můžete pomocí několika kliků vytvořit ze hry nenáročnou arkádu, stejně tak jako tvrdý simulátor. I když, co to dnes vlastně ten „tvrdý simulátor“ dnes znamená, že.

Ale jestli si chcete závody opravdu užít, pak to asi bude chtít volant a pedály. Jasně, gamepad je dokáže vcelku obstojně suplovat, ovšem zážitek z jízdy – zvlášť tehdy, když jste si zvolili to co možná nejreálnější nastavení – se rapidně zvýší. Navíc, WRC nabízí současné tratě, současné vozy, dál taky licencované všechny oficiální soutěže WRC a chybět nesmí ani pokrytí současnými jezdci, nad kterými ční všemi známý Sebastian Löeb. Těm, kdo se v prostředí zaprášených cest nepohybují, to asi nic moc neřekne. Ale kdo žánru propadl, bude asi z tohoto hlediska doslova chrochtat blahem.

Hned na začátek nutno dodat, že snad každý loading doplňuje rádoby dechberoucí slow-motion ze skutečných rallye závodů. Ta v nás má asi ještě umocnit fakt, že se pohybujeme v licencovaném (!!) prostředí závodní videohry. Vytvoříte si svého vlastního jezdce do kariéry a pak ještě doporučuji využít krátkou tréninkovou jízdu, kde vám hra představí svůj interface.

Světe div se, je to hlavně o ježdění. Kromě toho ještě můžete využít omezené možnosti vrátit se o pár vteřin zpět v čase a vyhnout se tak hrozícímu pádu nebo havárii. Lišta vlevlo pak symboliuzuje váš progres napříč jednotlivým závodem. Čím lepší jste, tím více zelené uvidíte. Očekával bych pak i přidělení XP bodů odvislého právě od vaší jízdy, ale nic takového se neděje.

Klik pro zvětšení (WRC 4 - X360 recenze)Klik pro zvětšení (WRC 4 - X360 recenze)

A protože v podstatě nic jiného extra nenabízí, postrádá tak prvek v dnešních hrách stále víc důležitý: a sice přidanou hodnotu. Jakoukoli. Nejčastějším motivačním prvkem jsou ale právě XP body a na jejich základě vylepšování čehokoliv – auta, jezdce, skillů,…Tady ale k ničemu takovému nedochází. WRC 4 vám nabídne celkem tři módy (nepočítám-li multiplayer), které se liší jen v míře okleštění. Ten nejvíc okleštění je klasická „quick match“, tedy prostě jen kliknete, vyberete auto a hra už vám sama vygeneruje zbytek. Jedete jednu časovku. Víc nic.

V dalším módu si můžete vyzkoušet, jaké to je zajet si některé z nabízených rallye. Prostě si zvolíte soutěž, jezdce, auto a okruh, který se pak snažíte dojet na co možná nejvyšší příčce. Škoda je, že jednotlivé časovky jsou poměrně dost krátké, tudíž pro člověka s volantem poměrně nepraktické. Tímhle módem, nazvaným "Rallye“ mimochodem, potom trochu ztrácí logiku přítomnost kariéry. Nebo lépe řečeno je to naopak: Rallye mód postrádá vedle klasické kariéry uplatnění. Je to podobné, jako když v NHL 14 najdete kromě GM módu taky ještě mód „Sezóna“.

Klik pro zvětšení (WRC 4 - X360 recenze)

V klasické kariéře se pak snažíte svého fiktivního jezdce dostat na vrchol. Nic víc ani míň nečekejte. Budete mít svou vlastní centrálu, která ovšem nejde moc vylepšovat. Vidíte tam nadcházející závody, nejnovější zprávy ze světa WRC, momentální statistiky a důležité mejly od manažera či ostatních, kteří vám zprostředkovávají dění se světem. Většinou taky pro ten který závod máte určeno, na jaké pozici byste kvůli ambicím vaší stáje měli dojet. A taky jakého jezdce předjet a nejlépe úplně zesměšnit časovou propastí, která se mezi vámi vytvoří. A tak tedy jezdíte. Začnete v nižší juniorské soutěži, čímž se pravděpodobně katapultujete do světa velkých.

Opět škoda nějaké přidané hodnoty. Jakékoli. Auta se nechovají na simulátor zle, potěší i možnost si je před závodem nakonfigurovat a upravit tak trochu jejich současné vlastnosti. Ovšem zpět do průměrnosti táhne čtvrté WRC grafika. Ingame záběry na fanoušky nebo lidi za zábranami není zrovna hezký. Ani na krajinu kolem vás. Často je v porovnání s perfektně vymodelovaným vozem tak neostrá, že to vypadá, že auto levituje po vozovce.

Klik pro zvětšení (WRC 4 - X360 recenze)

Takže? Průměr. Nic víc než prašivý průměr se vší svojí průměrností. Na WRC 4 zapomenete ještě dřív, než dojedete do cíle prvního závodu. Byť jsou to možná ne úplně hrozné závody, které se někomu můžou líbit, všechno zabíjí doplňkové služby. Těch je ve hře zhruba tolik jako v Česku 50. let. To znamená ani jedna. Nevím, jestli se Milestone vsadili, že láska k rallye je nekonečná a udrží vás u hry nekonečně dlouho. Snad jim po tomto díle dojde, že neudrží.

PRŮMĚR
55%
CZECHGAMER
Aby se případný další díl WRC zařadil mezi trojáčkové tituly, musí se toho hodně změnit. Chce to víc mimozávodního vyžití pro hráče.

CGwillWin