recenze
Tibia

Tibia
Tibia
00:00, 19.02.2006

-obrazek1-" src="/pics/clanky/Apollo21_22-6-2004-23-14-50_logo.jpg" />

Klik pro zvětšení (Tibia)Hned na začátek povím, že Tibia je fantasy 2D MMORPG, avšak s rozdílem že je kompletně zdarma a může za ní firma CipSoft, což má za následek, že své placené kolegy ve většině případů nepředežene, ale zato hratelnost je na velmi vysoké úrovni. Stačí pouze stáhnou 3MB soubor a máte vyhráno. Jelikož hra jako taková se příliš nepodobá obyčejným single RPG bude tato recenze spíše recenze se spoustou triků. Na výběr je i několik světů, které se liší pouze obsazením a umístěním serveru, jinak jsou nachlup stejné.

Hra má jakýsi příběh o zrození světa, který je celkem nepodstatný a tak ho nebudu psát. Při tvorbě postavy si nejdříve musíte udělat konto (což není asi žádné překvapení) a po příchozím e-mailu vyberete jméno a pohlaví vaší postavy. Teď vám povím jednu velmi důležitou věc jak jsem zpočátku říkal hra je zdarma, ale můžete si jí i zaplatit čímž získáte všelijaké výhody. A teď ta důležitá věc: do hry se nemůžete (pokud tedy nemáte prémiové konto) připojit je li připojeno více než 10 000 lidí. A tak můžete na připojení čekat velmi dlouho než se uvolní místo.

Takže při svém prvním úspěšném loginu si vybere jeden ze čtyř vzhledů (pro obě pohlaví) a přiřadíte některou z mnoha barev a tak je hra velice rozmanitá a ještě sem nepotkal dva stejně vypadající lidi a svůj vzhled si můžete v průběhu hry libovolně měnit. Ve hře je starý známý systém levelů a zkušeností, kdy se po každé prodělané úrovni zvýší počet vašich životů a nosnost. Začnete ve vesnici Rookgaard s NPC Clipfieldem, který vás může uzdravovat (pokud máte pod 65HP) a zprvu se zní nemůžete hnout ani na krok. Jako všude je i tady inventář pro zbraň, štít, helmu ,zbroj, boty, kalhoty, prsten atd. Například obchodování je zajímavě vyřešeno. Ovládá se pomocí mluvících příkazů „I buy“ nebo „I sell“ plus jméno věci následně je vám položena cena a můžete jí buďto přijmout nebo ne. Vlastně celá komunikace s NPC se ovládá pomocí všelijakých příkazů. Jak sem již napsal výše začínáte ve vesnici Rookgaard až po dosáhnutí 2.levelu se můžete vydat ven. Divočina je fakt nebezpečná a ani na 4. levelu nejste kdovíjací supermani!!! Klik pro zvětšení (Tibia)Takže se nevrhejte do prohraných bitev. Smrt je totiž dost drastickou záležitostí a je velmi nepříjemná (což by vás mělo naučit dávat si majzla). Pokud totiž zemřete vaše tělo zůstane na jednom místě a vy se objevíte ve vesnici (po logoutu) a téměř beze všeho vybavení (většinou jen se zbrojí zbraní a štítem) a váš bágl (do kterého vám doporučuji ukládat si věci) zůstane v mrtvole. Tím přijdete o všechny peníze. A pokud se k vašemu tělu chcete dostat. měli by jste svolat všechny vaše kamarády. aby vám pomohli dostat ho zpět. Třeba mě se stalo že sem procházel jeskyni a slezl jsem někam dolů kde byly hordy jedovatých pavouků, po čemž následovala má smrt. Objevil sem se ve vesnici a ihned jsem začal shánět lidi, kteří by mi pomohli ho dostat zpět. Sehnal jsem asi dva lidi (byl jsem jim fakt vděčný), plus se k nám přidalo pár dalších, když jsme se dostali konečně k mé mrtvole, tak to tam vybílili (a já mezitím vybral mrtvoly jiný zkušenějších cestovatelů, a tím dostal spoustu dobrých předmětů) jenže nikdo neměl lano a mojí mrtvolku jako naschvál vybral někdo jiný. Tak sem se nemohl dostat zpátky nahoru a musel jsem (, z čehož vyplývá - furt noste lano!) prosit všechny, aby mě vytáhli. Jenže moji kamarádi (,kteří se přidali dobrovolně (,mezi nimi a Carloso Edu z Brazílie), byli v tu dobu fuč a já musel prosit všechny na kolenou, aby mě dostaly z těch kobek (nakonec sem jim musel dát 100gp ).

Klik pro zvětšení (Tibia)

Hratelnost Tibie je (,stejně jako všechny ostatní MMORPG) je založena na ostatních hráčích (hrál sem akorát UO u kámoše takže nemám moc co srovnávat (to víte mě za to nikdo neplatí ) a můžu to jen vydedukovat z toho, co jsem kde četl). Pokud jsou všichni pokročilejší zlí a nenasytní PvP killeři, co zabíjejí jakéhokoliv newbie na potkání (, kvůli zkušenostem) , tak vás to za chvíli omrzí. Pokud by ale všichni dávali nováčkům všechno zdarma, tak by to taky nebyla moc zábava. V Tibie je to asi 60% neutrálních co si cizích moc nevšímají 20% „zlých“ a 20% „dobrých“, což je tak akorát. Překvapilo mě, kolik jsem ve hře potkal Poláků asi 20 (ale Čecha žádného ) Dobrou věcí je VIP list, díky kterému se dozvíte, kdo je připojen ( z vašich kamarádů nebo nepřátel ). Tím se můžete domlouvat s kamarády na výpravy do neznáma, což je samozřejmě nejlepší věcí. Prostě pokud chodíte sami, tak je to zábava, zabíjíte příšery, plníte úkoly (,kterých je celkem poskrovnu) a lovíte všechno možný, aby jste si obnovily zpátky ztracené hitpointy, jenže to začne být po chvíli nuda. A právě družinka je to pravé ořechové, kdy každý umí něco (nejlepší je když je každý z jiné země a pořádně neumíte ani jeden jazyk ). Škoda jen, že sem nedosáhl před napsáním recenze 8-mého levelu (mám 6), tak vám nemohu popsat jaké to je za hranicemi úvodní vesnice a kdy si vyberete jedno z povolání. A málem bych zapomněl, v Tibie jsou samozřejmě nějaké cechy, ovšem nic vám nebrání ve vytvoření cechu vlastního nebo zakoupení domku. Což bych chtěl osobně udělat spolu s nějakými českými hráči, takže jestli někdo z Čech (Moravy, Slezska klidně i Slovenska hlavně když rozumím a nemusím se snažit přeložit své myšlenky do angličtiny) hraje ve světě Istara tak pište do gbooku nebo na e-mail, mám přezdívku Ahukisk (/-pollo21 není zrovna moc fantasy jméno).

Klik pro zvětšení (Tibia)Grafika samozřejmě není na úrovni nových komerčních titulů s obdobnou tématikou, maximálně s UO, vypadá spíše jako jejich chudý příbuzný ze Somálska, ale nenechte se zmást. Grafika, ač je jednoduchá a roztomilá a celkem vydařená (v rámci možností), k tomu navíc se neseká ani na modemu ( což mě netrápí a Sniper)-(ella brzo taky ne) (nízký pingy!!! – pozn Sniper)-(ell). Škoda jen, že není vidět aktuální vybavení vašeho avatara. Ale stejně se nemá cenu se u grafického kabátku moc zdržovat, páč není celkem o čem mluvit. Co se týče zvuků ty záleží na vás. Ptáte se, jak je to možné? Tak vám to hned vysvětlím. Zvuky ani hudba tam totiž nejsou (ha ha to sem vás dostal co??) a záleží pouze na tom, co si tam sami pustíte.

Jak bych hru zhodnotil? No samozřejmě ne jinak než kladně. Všechny nedostatky jsou určené cenou hry. Nikdy se vám nestane že nebudete mít co zabíjet, jen je nedostatek v tom připojování (viz. začátek) a ve velmi drastické smrti. Ale žádná z chyb není natolik fatální, aby vám hru znechutila (jedinou překážkou je Český TELE(com) a jeho ceny ). Tak nezapomeňte a najděte Ahukiska. See you on Tibia. (Už bych tam měl taky bejt!!! – Sniper)-(ell)

Klik pro zvětšení (Tibia)

SKVĚLÉ
88%
CZECHGAMER
Pokud nechcete za MMORPG platit tak začněte s TIbiou, ve které už nyní potkáte dosta čechů včetně nás

CGwillWin