hw
recenze
Niceboy Watch Kids Patrol

Niceboy Watch Kids Patrol - recenze
Niceboy Watch Kids Patrol - recenze
17:41, 01.02.2024

Často sa v súvislosti s nadobudnutím statusu rodiča v hlave otca a matky prepne akýsi neviditeľný spínač a to, čo oni kedysi ako deti a tínedžeri považovali za dobrodružstvo hodné obdivu, je razom dôvodom pre obavy a rýdzi strach. Pozoroval som to sám na sebe, keď sa mi narodila dnes už sedemročná dcérka a rovnako tak to naďalej pozorujem na kamarátoch a kamarátkach vo svojom okolí. Ide o inštinkt rodiča ochranára, kde nechcete, aby sa vášmu potomkovi čokoľvek stalo a snažíte sa, v duchu nástupu moderných technológií, okolo neho vytvárať akúsi neviditeľnú ochrannú bublinu. Časy sa menia, doba spolu s nimi a ja sám si ako decko narodené začiatkom deväťdesiatych rokov pochopiteľne spomínam na šialené zážitky z pozície toho decka a dobre viem, že z tých desiatich priemerných dobrodružstiev, čo som zažil mimo školy, bola nemalá časť vlastne nesmierne riskantná – raz som napríklad išiel stopom z Malaciek do neďalekej dediny len preto, že som chcel vidieť starých rodičov a to som mal desať rokov. Šialené. V tejto súvislosti ma z pozície technologického novinára zaujímalo, aké produkty si dnešný rodič môže vlastne zadovážiť, primárne s cieľom každodennej ochrany svojich ratolestí a či mimo štandardu, ktorým je dnes už mobilný telefón, vieme vlastne nad deťmi roztiahnuť ešte väčší ochranný dáždnik. V súčasnosti pre vás v tomto duchu pripravujem sériu článkov zameraných práve na nositeľnú elektroniku pre deti rôzneho veku a prvou lastovičkou sú cenovo dostupné hodinky značky Niceboy, ktorých najväčšou devízou je funkcia GPS.

Viete kde sú vaše deti?

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch Kids Patrol - recenze)

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch Kids Patrol - recenze)

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch Kids Patrol - recenze)

Česká spoločnosť Niceboy, ostatne, tak ako je jej zvykom, aj v prípade tohto hardvéru cieli zámerne na nižšiu cenu. Skutočnosť, že hodinky preto kúpite za sumu do 100 eur môže automaticky prinášať isté pochybnosti o samotnej funkčnosti. Mojím cieľom preto bolo dlhodobo overiť spoľahlivosť samotného GPS modulu, kvalitu GSM komunikácie a intuitívnosť v zmysle ovládania z pohľadu dieťaťa samotného. Základom hodiniek je pomerne jasný IPS displej s uhlopriečkou 1,44 palca a rozlíšením 240 x 240 pxl. V zmysle ostrosti ide o absolútny základ, s ktorým však moja dcéra nemala žiadny problém a samého ma prekvapilo, ako rýchlo sa zorientovala v menu. Prvý zásadný problém však môže vzísť s nie zrovna skromných proporcií plne plastového šasi, kde hodinky pôsobia až prehnane mohutným dojmom a na tenkom detskom zápästí sú len sotva nenápadným doplnkom. Aj napriek uvedeným proporciám však musím dodať, že ich váha je sotva 50 gramov a preto s nimi vaša ratolesť bude vedieť koexistovať pokojne aj celý deň, bez toho, aby mala pocit nechcenej záťaže. Silikónový remienok je dostatočne dlhý (pojme zápästie s priemerom 15 až 22 cm) a preto by sa hodinky teoreticky dali dať na ruku aj starým rodičom. V balení sa okrem nabíjacieho kábla s USB koncovkou nachádza aj predplatená SIM karta od T-Mobile s kreditom 10 Kč a 200 MB, ktorú som však v rámci Slovenska pochopiteľne nemal osobne ako aktivovať a na test som preto využil vlastnú SIM kartu od Radosti. Potešila ma skutočnosť, že obsahom balenia je aj ochranná fólia displeja hodiniek.

Slabá výdrž batérie

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch Kids Patrol - recenze)

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch Kids Patrol - recenze)

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch Kids Patrol - recenze)

Výrobca v rámci výdrže batérie udáva tri dni chodu, čo je však absolútne nereálne a nedokázal som tento čas namerať ani v situácii, kedy boli hodinky prepnuté do šetriaceho režimu. Reálne je nutné produkt napojiť do siete každý jeden deň, čo by samo o sebe nebol problém, ak by ste boli disciplinovaní jedinci, avšak, dobre viete, ako to je s deťmi - neraz sa tak stalo, že si Nelka večer zabudla dať hodinky na nabíjačku a ráno, zatiaľ čo sa chystala do školy, už bolo na niečo také jednoducho neskoro. Najprv som sám neveril, že by sa batéria míňala tak rýchlo, no sám som počas víkendu dcéru sledoval, či náhodou s hodinkami nestvára hlúposti (na prednej časti je viac menej zbytočný foto snímač, s ktorým viete spraviť fotografie v mizernej kvalite a ktorý by vaše ratolesti mohol zvádzať k interakcii), avšak ukázalo sa, že ich využívala výhradne len na zistenie času a počtu prejdených krokov.

Druhým problémom, ktorý ide v zmysle závažnosti ruka v ruke so slabou batériou, je nie úplne presné udávanie GPS polohy a s tým celým spojená nevyrovnaná spoľahlivosť aplikácie. Softvér je pochopiteľne zadarmo a je nutné, aby ste ho z pozície rodiča aktivovali a spárovali s hodinkami a už spomínanou SIM kartou (Pozor! Administrátorom môže byť len jedna osoba). Akonáhle sa vám to podarí, stávate sa správcom, na ktorého je naviazané vaše telefónne číslo pre prípad, že by došlo k nejakým problémom. Z pozície admina máte dostatočne široké pole pôsobnosti v zmysle povolení (môžete dať napríklad blokovať prichádzajúce hovory od neznámych čísel, či zadefinovať akési bezpečnostné zóny na mape, ktoré ak dieťa opustí, dostanete o tom okamžite informáciu). Problém však je, že lokalizácia GPS signálu nedokázala ani pri 4G sieti zacieliť moje dieťa tam, kde sa aktuálne nachádzalo a často išlo o omyl v rádoch niekoľkých stoviek metrov.

Cena zodpovedá výslednej kvalite

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch Kids Patrol - recenze)

Okrem GPS a GSM je k dispozícii aj Wi-Fi modul, ktorý má pomáhať posilňovať slabší signál, avšak tu je nutné, aby si dieťa hodinky na Wi-Fi zaplo, čo napríklad v škole môže byť ďalšou prekážkou. Aby vyššie uvedený text nepôsobil vyložene negatívnym dojmom, tak je určite potešujúce, že výrobca zabezpečil IP67 - odolnosť voči vode a prachu. Dobre vieme, ako si deti umývajú ruky a často ide o inscenovaný výjav biblickej potopy. Z pohľadu funkcií, ak dám bokom už spomínaný fotoaparát, ostáva relevantná možnosť sledovania krokov, ktorá na základe mojich zistení korešpondovala s realitou. Rovnako tak si cením vyslanie SOS signálu - 2x po sebe treba stlačiť hlavný spínač, ktorého zopnutím sa spustí tridsať sekúnd nahrávania zvuku a spracovanú správu následne systém odošle priamo do aplikácie a tak rodič dostane hlásenie. Keďže však deti radi a často v zmysle pohybu rukami stvárajú rôzne veci, je tu vysoký koeficient náhodných vyslaní núdzového signálu bez toho, aby v realite šlo o nejakú pohotovosť. A ako je na tom telefonovanie? Z hodiniek je možné telefonovať, keďže do nich musíte pre možnosť sledovania na diaľku tak či onak strčiť SIM kartu. Na displeji sa zobrazí klasický číselník, ak by si váš potomok chcel priamo overiť znalosti základných čísiel a vytočiť konkrétnu osobu, avšak rovnako tak môže siahnuť po už vopred uložených menách. Aj tu je dobré vedieť, že cez správcovský prístup je možnosť manuálneho zadávania čísiel deaktivovať a zabrániť tak deťom, aby volali do baru Moea „Vočka“ Szyslaka. Kvalita hovoru samotného, či už čisto z pohľadu zvuku alebo video prenosu cez spomínanú kameru, je podpriemerná, avšak na núdzovú výmenu informácií medzi vami a dieťaťom to bude dostačovať.

Video telefonát je obmedzený na tri minúty

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch Kids Patrol - recenze)

Je zaujímavé, že spôsob odosielania textových správ sa v prípade Watch Kids Patrol realizuje výhradne prostredníctvom uvádzanej aplikácie (Leefine), kde si rodičia a deti medzi sebou vymieňajú nielen písmenká, ale aj hlasové odkazy - funkčnosť uvedenej služby bola počas testovania prevažne spoľahlivá. Je však otázne, či niečo takéto vôbec učitelia a učiteľky budú tolerovať na zápästí detí, no aj keby vo vašom prípade dieťa muselo hodinky strčiť do tašky, stále sa s vami môže pochopiteľne spojiť cez prestávku alebo kedykoľvek mimo školy. Za predpokladu, že by testovaná vzorka bola v rámci batérie schopná vydržať v plnom chode aspoň tie dva dni, určite by jej kredibilita v mojich očiach výrazne narástla. Avšak, keďže je hodinky nutné každý večer napájať ako smädného koňa z westernu a dieťa na to navyše môže zabudnúť, mám s odporúčaním kúpy v tomto prípade dosť veľký problém. Rovnako tak je istou prekážkou nepresné GPS lokalizovanie polohy, čo mala byť vôbec tá najhlavnejšia prednosť Watch Kids Patrol od Niceboy. Inak oceňujem vysokú odolnosť, vyslanie SOS signálu alebo komunikáciu cez aplikáciu s dostatkom bezpečnostných nastavení.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Niceboy

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch Kids Patrol - recenze)


CGwillWin