hw
recenze
Niceboy Watch GTR

Niceboy Watch GTR - recenze
Niceboy Watch GTR - recenze
09:24, 23.07.2023

Hodinky, ako ich dnes poznáme, začali písať svoju históriu ešte v šestnástom storočí, pričom ich náramková verzia, ktorá pripomína tú súčasnú, zažila komerčný debut až po roku 1900 v oblasti vojenského priemyslu. Prvé hodinky mali totiž na rukách letci a rozhodne nie preto, aby mohli pomocou nich hodnotiť fotky na Instagrame. Faktom však je, že meranie času a jeho mapovanie v čo najpraktickejšej forme sprevádza ľudskú rasu od počiatkov vekov a dnes už vieme doložiť historické odkazy na slnečné hodiny čoby tisícky rokov starú technológiu z Egypta. Moderné trendy tak aj bežnú formu ukazovania aktuálneho času postupne patrične zdeformovali a od vízie anglických džentlmenov, ktorí si krútili striebornou retiazkou na palube potápajúceho sa Titanicu, sme sa prepracovali k noseniu miniatúrnych obrazoviek s výkonom kancelárskych notebookov. Dnes už tzv. smart-watch produkuje veľa spoločností a z toho pramení aj veľký cenový rozptyl jednotlivých koncových zariadení. Ja vás teraz zoznámim s hodinkami, ktorých pôvodná štartovná cena bola zrazená pod magickú hranicu 100 eur a ktoré sa v čase písania tejto recenzie dali u vybraných predajcov zohnať ešte za výrazne nižšiu sumu. Stojí však niečo takto lacné vôbec za to, aby ste si nechali spotiť vaše zápästie?

História tikania

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch GTR - recenze)

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch GTR - recenze)

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch GTR - recenze)

Začnem tým pozitívnejším, čo som si z dlhodobého testu Niceboy Watch GTR odniesol. Po dizajnovej stránke aj po stránke použitých materiálov sú predmetné hodinky skutočne mimo škatuľky v zmysle lacných smart-watch. Ich hlavnou devízou sa tak stáva prémiovo pôsobiace kovové šasi oblých tvarov, ktoré na zápästí pôsobia elegantným dojmom – umocňuje to dozaista aj 22 milimetrov široký remienok z umelej kože. S váhou na hranici 50 gramov som Watch GTR dokázal mať bez problémov na ruke viacero dní v kuse s minimálnymi následkami v rámci nepohodlia. Uvedené telo je, navyše, opatrené ochranou IP67, čo znamená, že by ste sa s ním mohli pokojne vybrať do prašného, ale aj vlhkého prostredia. Aj napriek tomu vám aj cez danú a dozaista vysokú certifikáciu neodporúčam vyložene skákať do bazéna, keďže prípadné poruchy v tomto smere sa reklamujú náročne. Tak či onak, pohodlie pri bežnom nosení ide ruka v ruke s výbornou výdržou batérie, vďaka ktorej som bol schopný fungovať takmer celý týždeň bez nabíjania. Určite mi dáte za pravdu, ak poviem, že používateľ túžiaci po chytrých náramkových hodinkách s displejom tak nejako očakáva aj dostatočné pohodlie pri športovaní, ostatne výrobca už v PR letákoch láka na detailné meranie aktivity vrátane seriózneho športu. A tu nastáva hneď niekoľko problémov, ktoré som počas testu Watch GTR spozoroval.

Zle vyriešená pozícia tlačidiel

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch GTR - recenze)

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch GTR - recenze)

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch GTR - recenze)

Na pravej hrane hodiniek sa nachádza dvojica fyzických spínačov, ktoré sú určené na ovládanie. Jeden z nich je vybavený funkciou rolovania v rámci interakcie – môžete s ním krútiť a posúvať si informácie na AMOLED obrazovke. Problémom však je, že obe tlačidlá sú až prehnane vystúpené a rovnako tak je prehnaná aj ich citlivosť na zopnutie, čo má za následok mnohé nepríjemnosti počas športovania. Hodinky som testoval pri jazde na bicykli a viackrát sa mi stalo, že som si prebiehajúcu aktivitu nevedomky zastavil po tom, ako sa mi okraj ruky alebo rukavice oprel do tlačidiel. Ďalším problémom je relevancia samotných nameraných údajov, ktorá nemá s realitou príliš veľa spoločného. Niceboy deklaruje využitie monitoringu dvanástich športov pod snímačmi okysličenia krvi a teda aj priamo výšky krvného tlaku pochodujúcej v závese za srdcovým tepom. Očakávať od hodiniek za pár desiatok eur, že sa v tomto smere zvládnu vyrovnať oveľa drahšej konkurencii, by asi bolo vyložene naivné, ale tak nejako som dúfal, že predpokladané skreslenie bude čo najbližšie realite. Prax však ukázala, že Watch GTR v tomto smere doslova varí z vody a jeho presnosť je ďaleko za hranicou štatistickej chyby. Ešte viac ma však zamrzelo, že monitorovanie spánku bolo pri porovnaní s druhým podobne koncipovaným hardvérom doslova súhrnom nezmyslov, z ktorých som sa nevedel vysomáriť.

Nie na športovanie

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch GTR - recenze)

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch GTR - recenze)

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch GTR - recenze)

Popri elegantne pôsobiacom dizajne a kvalite použitých materiálov oceňujem rovnako slušnú kvalitu 1,35-palcového AMOLED panela s rozlíšením 390 x 390 pixelov. Po prepojení s prehľadnou Niceboy aplikáciou pomocou BT rozhrania má používateľ možnosť voľby medzi dvoma stovkami rôznych ciferníkov a určite ocení aj prípadné aktivovanie Always-on funkcie. Akokoľvek je uvedená aplikácia prehľadná, tak jej schopnosť udržať sa v spárovanom režime s hodinkami je už na tom celkovo horšie. Testovaná vzorka sa mi počas dňa dokázala bez varovania odpojiť od telefónu niekoľkokrát po sebe a musel som následne manuálne všetko nanovo párovať. Prítomná je aj možnosť odbavenia telefonického hovoru, ktorá v rámci danej cenovej relácie môže znamenať nečakanú výhodu – kvalita zvuku je na slušnej úrovni a ak sa pomocou danej funkcie budete chcieť narýchlo zbaviť otravného telefonického spamu, bude vám vo finále dostačovať.

Akokoľvek, a to ste určite aj z textu vyššie jasne pochopili, ma predmetný model hodiniek od Niceboy potešil výzorom a niekoľkými funkciami vrátane výdrže batérie, všetko ostatné (a v zmysle využiteľnosti pri športe aj oveľa dôležitejšie) už na tom tak pozitívne nie je. Pre aktívnych športovcov a konzumentov, ktorí túžia po presnom meraní telesných funkcií, by kúpa Watch GTR bola jasným sklamaním. Ak však od tohto konceptu nevyžadujete nič viac než počítanie krokov a odpovedanie na notifikácie, prípadne vybavenie telefonátu, toto všetko vám bude dopriate a ako bonus dostanete pekný a cenovo prívetivý dizajn na ruku. Voľba je na vás.

Oceňujem intenzitu vibrácií, ktoré by v spojení s budíkom zobudili aj mŕtveho


Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Niceboy

Klik pro zvětšení (Niceboy Watch GTR - recenze)


CGwillWin