hw
recenze
WD_Black C50

WD_Black C50 - recenze
WD_Black C50 - recenze
07:32, 11.07.2023

Začnem spomienkou, ostatne ak radi a často čítate texty zakončené mojím menom, tak dobre viete, že to nebude prvýkrát. Spomínam si na časy kedy mi vo vrecku štrngali mince a zatiaľ čo som postával v maringotke u hracieho automatu ozdobeného lenivo blikajúcim logom nezabudnuteľného Street Fighteru II, predstavoval som si, že raz budem mať niečo také doma. V tom momente som si pochopiteľne myslel, že snívam o automate nasťahovanom do stredu mojej detskej izby, avšak realita tú predstavu neskôr zmenila na hernú konzolu s vymeniteľným systémom kaziet. Pripíšte to na margo mojej detskej naivity, avšak písal sa rok, kedy boli videohry stále v plienkach a ja som rovnako tak netušil, že raz pre ich fungovanie bude nutné dokupovať čoraz viac a viac príslušenstva, len aby moderný parník pokroku mal čím kúriť v kotolni s veľkým znakom doláru na dverách. To, čo sa v tej moje spomienke z čias arkád zmestilo na štyri floppy disky má dnes v najnovšej časti takmer 60 GB, čo je ekvivalentom toho známeho archaického obrázku jedného z prvých HDD diskov o veľkosti karavanu v čase, keď sa ho niekoľko statných ľudí snaží nasúkať do budovy cez to všetko, že im je hlavný vchod tesný. Pokrok nezastavíš a od azbestom zaizolovaných maringotiek s lepkavým kobercom sme sa dnes presunuli do klimatizovaných herní plných RGB svetielok a úložísk s absurdnou kapacitou. Jedným z takýchto diskov je aj ten od spoločnosti Western Digital, výrazne rozširujúci kapacitu pamäte pre duo next-gen konzol značky Xbox Series a na jeden taký som sa nedávno pozrel trocha bližšie.

Precízne spracovanie

Klik pro zvětšení (WD_Black C50 - recenze)

Klik pro zvětšení (WD_Black C50 - recenze)

Klik pro zvětšení (WD_Black C50 - recenze)

Donedávna mal na výrobu pamäťových SSD diskov pre Xbox Series stroje časovú exkluzivitu Seagate, čo sa však už definitívne mení a aj ostatné veľké firmy budú môcť produkovať úložiská pre vyššie menované spoločnosti. Aktuálne je to teda známa firma Wester Digital, ktorá ponúka svoj WD_Black C50 kľúč v dvoch kapacitách a teda aj v dvoch cenových reláciách. Na jednej strane máme 512 GB verziu za cca 140 Eur a na tej druhej, čo bol aj prípad mnou testovanej vzorky, takmer dvojnásobok, čiže 1 TB za 189 Eur. S cenovou reláciou v prípade nákupu priamo cez oficiálny Wester Digital obchod sa to má tak, že prepínaním rôznych krajín sa dopracujete ku rôznym cenovkám a preto ak máte tú možnosť, nenakupujte priamo cez Slovensko/Česko, ale skôr sa obráťte na priateľov v zahraničí, či prípadne sa poobzerajte po iných online obchodoch. Tak či onak, takto koncipované úložisko bude vždy drahšie než štandardné SSD médiá a tomu odpovedá aj celkové spracovanie kľúča s ohromnou pamäťou. Xbox voči PlayStation v rámci svojej konzole ťahá konštrukčne tak trocha za kratší koniec, keďže SONY svojim zákazníkom umožňuje meniť interné disky úplne bežným spôsobom, avšak MS pristúpilo práve k forme kartičiek. Pri 1 TB ide o reálne úložisko na hranici 920 GB a pri menšej verzii sa rozprávame o 456 GB.

Dizajn tejto kartičky, či 25 gramového kľúča, sa nesie v duchu iných modelových radov SSD diskov od Wester Digital, čo znamená, že po rozbalení vám v rukách ostane kompaktný kus kovovej membrány obalenej vrúbkovaným plastom. Konštrukčne sa jedná o M.2 SSD médium aj s chladením, ktoré si viete doslova strčiť do vrecka bez toho aby vás obťažovalo pri pohybe. Pre dosiahnutie čo najlepšieho efektu chladenia to konštruktérom z Xboxu vyšlo tak, že akonáhle médium zasuniete do vopred pripraveného portu na zadnej strane Series X/S, konektor prepojený s chladením konzole, sa postará o to, aby rýchlosti načítania a zapisovania neklesali na základe vyššej teploty - cez to všetko Wester Digital ponúka 5 ročnú záruku na dané médium. Rovnako identické ostávajú aj rýchlosti v rámci čítania a to 2.4 GB/s (údaj je papierový a nedá sa nijako zmerať), čo v praxi znamená, že užívateľ si prakticky nevšimne žiadny rozdiel pri inštalovaní softvéru na interné SSD konzole alebo to do nej zastrčené z vonka, avšak systém sa ho pochopiteľne pred inštaláciou opýta, kam presne by chcel tú či onú hru uložiť. Samotná rýchlosť inštalácie je pochopiteľne vyššia než vyššie udané čítanie z karty a pohybuje sa v priemere okolo 5.8 GB/s, čo je výrazne viac než v prípade interného SSD Xboxu.

Výhody?

Klik pro zvětšení (WD_Black C50 - recenze)

Klik pro zvětšení (WD_Black C50 - recenze)

Klik pro zvětšení (WD_Black C50 - recenze)

Okrem už deklarovanej kompaktnosti, kedy kartičku jednoducho zbavíte krytu a zastrčíte do vonkajšieho slotu, sú na stole aj ďalšie výhody. Systém totižto dokáže z karty čítať aj v prípade ak ju chcete prenášať medzi rôznymi konzolami a to bez nutného formátovania - je tu samozrejme zabezpečená ochrana údajov prostredníctvom naviazania na váš Xbox profil. Počas testovania som nenarazil na žiadny problém s kartou ani prevádzkovým rozhraním s ňou prepojeným. Nainštalované hry sa spúšťali ako všetky ostatné na internom SSD a ak už váš Xbox nestíha uskladňovať všetky tie náročné AAA hry, či prípadne početne vyššiu indie produkciu, práve cenovo výhodnejší kľúč od Western Digital by mohol byť tou správnou voľbou.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Western Digital

Klik pro zvětšení (WD_Black C50 - recenze)


CGwillWin