hw
recenze
TCL 55C745

TCL 55C745 - recenze
TCL 55C745 - recenze
11:50, 08.08.2023

Jeden z mojich stále dobrých priateľov by sa z pohľadu nakupovania moderných technológií dal označiť za skutočného nomáda s klapkami na očiach – áno, je to metafora trocha pritiahnutá za vlasy, ale hneď ju vysvetlím. Onen kamarát, nazvime ho pán XY, totiž od mala miluje videohry a nadovšetko ctí hrateľnosť nad vizuálnymi orgiami. Svoje prvé hry na kazetách spúšťal cez CRT televízor, ostatne tak ako aj ja, avšak na rozdiel odo mňa s ním nijak nepohol nástup LCD obrazoviek s HD Ready rozlíšením. On to jednoducho zaznamenal, no vyhodnotil ako zbytočnosť, keďže videohrám vo svojej podstate stačí, aby boli vidieť a je úplne jedno, či sú ostrejšie, alebo rozmazané ako sopeľ pod nosom dvojročného decka. Pán XY preto s obrovskou nevôľou prechádzal na HDMI štandard v čase, keď sa už herný hardvér nedal spúšťať cez analógové káble a ten prvý Full HD televízor, čo si pred mnohými rokmi kúpil, mu doma stále tróni ako istá pripomienka jeho nátury. A čuduj sa svete, stále je funkčný a stále mu úplne vyhovuje. Prečo spomínam pána XY v súvislosti s testom nového televízora od spoločnosti TCL? Dôvodom je fakt, že pán XY na mňa dal vždy pri výbere čohokoľvek v rámci techniky a preto som prvý, komu bude volať v momente, keď sa jeho staručká SONY krabica rozhodne odísť do kremíkového neba. Celú budúcu konverzáciu medzi nami si viem živo predstaviť už teraz a jej gro bude znieť nejako takto: Filip, potrebujem televízor za čo najnižšiu sumu, ktorý mi poslúži ďalších desať rokov a ponúkne aspoň to, čo ten predchádzajúci. Hádajte, ktorý model zaznie z mojich úst.

Cena - výkon - spoľahlivosť

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

Je to večná debata ohľadom peňazí. Hýbu svetom a snažíme sa, aby sme ich mali čo najviac, to všetko v snahe zabezpečiť seba a svoju rodinu do budúcna. Realita je však taká, že len zlomok populácie si môže dovoliť vlastniť a opakovane kupovať ten najluxusnejší tovar, do čoho, samozrejme, dnes spadá aj moderná zobrazovacia technika. Dať za prvotriedny OLED televízor viac než tisíc eur je v súčasnosti problematické a nemusí ísť priamo o to, že by ste tie peniaze nemali fyzicky na účte, ale akýsi inštinkt zadných vrátok vám vraví, že je to predražené a zbytočné a bude vám stačiť to, čo máte, prípadne niečo lacnejšie. V takom scenári sa väčšinou snažíte pátrať po cenovo rozumnej elektronike, ktorá vám vydrží čo najdlhšie a súčasne sa bude blížiť technologickej norme nastavenej pre dané časové obdobie. Moje skúsenosti s aj u nás stále viac a viac populárnejšou firmou TCL naberajú rok za rokom na objeme a preto vždy, keď sa v mojej blízkosti začne hovoriť o dokonalej rovnováhe medzi cenou a výkonom, často si spomeniem práve na tohto čínskeho výrobcu. Je to viac než mesiac, čo som dostal možnosť preskúmať kvality nového QLED televízora od TCL, ktorý na trhu nájdete pod skratkou C745. Do redakcie sa dostal vo veľkosti 55 palcov (cena je cca 850 eur), no v predaji nájdete aj 65-palcový model za 1 100 eur a obrovitánsky 75-palcový za 1 600 eur.

Ideál pre hráčov?

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

Čo si bude nahovárať, častým podnetom pre kúpu nového TV je snaha zlepšiť si vizuálny zážitok z hier, veď nie každý je mysľou nastavený tak ako môj kamarát pán XY. Dnešné konzoly, ktoré sa výkonom za poslednú dekádu dokázali zase o kus viac priblížiť ku klasickým desktopom, už umožňujú využívanie modernej zobrazovacej techniky, pričom práve to reflektuje aj vybavenie mnou skúšaného panelu od TCL. Model C745 prichádza s pôsobivým 144 Hz 4K QLED panelom so svietivosťou presahujúcou hranicu 1000 nitov a podporou variabilnej obnovovacej frekvencie (VRR). Práve spomínaná obnovovacia frekvencia je v danej cenovej hladine skutočne nečakane vysoká, ak ste preto ten konzument, čo by chcel zo svojej PlayStation 5 alebo Xbox Series X dostať obrazový strop a nechcete platiť za OLED, TCL práve pre vás zostrojilo model C745.

Na zadnej strane plastového šasi s kovovým lemovaním a zaujímavo riešeným stojanom (plastová doska tu prekrýva duo oporných a stabilných nožičiek) sa nachádza štvorica HDMI 2.1 vstupov. Dva z nich majú podporu plného 4K aj s uvedenou obnovovacou frekvenciou, ale keďže na scéne máme momentálne fakticky len dve current-gen konzoly, ktoré toto konkrétne nastavenie umožňujú, bude vám to v praxi stačiť. TCL okrem uvedeného zabezpečilo certifikáty AMD FreeSync Premium Pro, ALLM a v prípade prepojenia s desktopom môžete cez Game Accelerator pretlačiť dokonca až 240 Hz – toto je možné len vďaka degradácii rozlíšenia na 1080p. ALLM sa stará o automatické tlačenie nízkej latencie smerom dole a herný režim sa sám o sebe snaží vycucať informácie z pripojeného hardvéru tak, aby sa všetko na TV nastavilo automaticky, čo je voda na mlyn tej časti zákazníkov, ktorá je v tejto oblasti nielen neskúsená, ale ktorá vôbec nemá chuť trápiť sa a manuálne prepínať všetky tie nápisy a neznáme pojmy v menu.

Všetko čo očakávate

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

Telo TV vás rozhodne neohúri svojou tenkosťou, dôvodom je technológia priameho podsvietenia, kde sa LED diódy umiestňujú rovno za panel. Napriek tomu, tak ako aj u iných televízorov, málokto sa potrebuje naň pozerať z boku a cielene frflať nad hrúbkou. U navonok bežne vyzerajúceho diaľkového ovládača som musel oceniť možnosť zadávania hlasových povelov aj priame odkazy na aktuálne streamovacie služby. TCL 55C745 je v zmysle operačného systému postavený na najnovšej verzii Google TV a tak asi nemusím dopodrobna vypisovať ten nekonečný zoznam užitočných, ale aj menej dôležitých aplikácií, ktoré si do rozhrania televízora dokážete naťahať. Potešila ma celková svižnosť prepínania v menu a obstojná prehľadnosť samotných sekcií – ide o systém podlhovastých okien rôznych veľkostí, ktoré môžete priamo cez Chromecast previazať aj s vaším telefónom či tabletom. Čo sa týka kvality audia, tak TCL zabezpečilo Dolby Atmos aj DTS Virtual-X. Výška hlasitosti u 30 W reproduktorov (2x 15 W) je obstojná, vo výsledku čistá a pre bežné sledovanie alebo hranie vám bude stačiť. Kto by však v tomto smere chcel predsa len prežívať hutnejšie dobrodružstvá, bude si musieť pripojiť soundbar alebo aktívny reproduktor (odporúčam pozrieť na cenovo výhodnú ponuku švédskej značky Audio Pro).

Obraz vhodný do svetlejších miestností

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

Na záver sa ešte poďme povenovať kvalite obrazu. TCL C745 v tomto smere využíva technológiu kvantových bodov, vďaka ktorej sa mu darí ponúkať vylepšenú redukciu farebnej palety a súčasne poskytnúť obraz, na ktorý sa bežné oko bude opakovane a rado pozerať. Konkrétne ide o 10-bit VA panel, ktorý mi v rámci kalibrácie prišiel na dobrej úrovni už po prvom vybalení. Je však jasné, že LCD má dnes už svoje limity a pri porovnaní s OLEDom jednoducho stráca. Medzi klady uvedeného panela musím zaradiť cielenú podporu HDR10+, HLG a Dolby Vision, čím si TCL tak trocha čistí cestu k zákazníkom, ktorí doteraz preferovali LG alebo Samsung – ak neviete, obe uvedené firmy u svojich masovo predávaných televízorov neponúkajú kompletnú podporu týchto HDR formátov a čo má jeden, nemá ten druhý a naopak. TCL v tomto skutočne ide cestou trhového progresu, čo si zaslúži pozornosť. Vďaka podpore Dolby Vision IQ sa testovaný televízor dokáže osvedčiť aj v miestnostiach, kam preniká väčšie množstvo svetla a výsledná kvalita HDR tak ide výrazne vyššie aj bez umelého zaťahovania závesov. Navyše, nech už do TV tečie akékoľvek rozlíšenie, tak procesor AiPQ Gen 3 sa s pomocou umelej inteligencie postará o jeho upscaling do 4K.

Celková spokojnosť

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)

TCL 55C745 môžem na záver označiť za vhodné náradie nielen pre hráčov, ale aj pre bežných milovníkov audiovizuálnej tvorby. Cena v tomto prípade prezrádza očakávané neduhy ohľadom LCD technológie, ale čínsky výrobca sa s tým vo finále dokázal popasovať viac ako obstojne a vykompenzoval to inými prednosťami, ako sú svižné rozhranie, podpora užitočných herných funkcií alebo slušný zvuk. Tá toľko proklamovaná cenovka je už len akousi čerešničkou na torte.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti TCL

Klik pro zvětšení (TCL 55C745 - recenze)


CGwillWin