preview
Family Farm – preview

Family Farm – preview
Family Farm – preview
21:48, 07.10.2010
Úvod tohoto textu by se měl od těch ostatních tak trochu lišit. Nepůjde v něm totiž o nějaké nutné odstartování článku, abych takříkajíc "to preview nějak nakopnul", ale spíš to bude taková speciální otázka směrem k vám, věrným nebo také náhodným čtenářům, které zaujmul rafinovaně zvolený podnadpis. Tak tedy – co může jakéhokoliv člověka donutit začít hrát FarmVille na sociální síti Facebook a trávit u ní klidně i pět hodin v kuse? Je to nějaká nenaplněná touha? Nebo snaha o návrat k lidským kořenům? Nebo... nebo co vlastně? Kdyby se zde našla nějaká odbrá duše, která by mi tu celosvětovou mánii vysvětlila, byl bych jí ohromně vděčný. Já se totiž zřejmě vymykám a nehrají ani FarmVille, ani nemám na Facebooku účet.

Ale zpět k dnešní hře. Když jsem si volil harmonogram na sobotní program brněnské konference Game Access Summit 2010 a náhodně narazil na hru Family Farm od taktéž brněnského studia Hammerware, znuděně jsem protočil panenky a řekl si: "Ježiši, to bude stejná kravina jako ta farma na Facebooku...". I tak jsem (přes značný odpor ke všemu, co by jen vzdáleně mohlo připomínat něco z téhle sociálně sítě) se rozhodl tuto prezentaci navštívit a po několika minutách jsem pochopil, že jsem udělal správné rozhodnutí. Tohle totiž není jen nějaká "blbá" variace na FarmVille, podle mého názoru jej Hammerware překonávají a nabízí něco daleko víc. Zajímá-li vás, třeba jako ortodoxní fanoušky konkureční hry, jako toho ti Brňáci mohli dosáhnout, máte jedinečnou možnost!

Seznamte se, Hammerware

Ještě před tím, než se vrhneme do samotného představení této hry, mohli bychom si taky tak nějak ve zkratce říci něco o tomto vývojářském studiu, o kterém zřejmě většina z vás asi ani nikdy neslyšela. Tak tedy – Hammerware je miniaturní (nezapomenutelná byla hlavně věta: "Je nás pět a půl.") studio, jehož ředitelem je Martin Procházka, který nám také přišel přímo na GAS 2010 představit jejich aktuálně rozpracovaný projekt. Nedejte se však velikostí této vývojářské firmy zmást, na herní scéně již působí nějaký ten pátek a mezi její nejznámější (a patrně také nejlepší) počiny patří střílečka Top Gunner (vytvořena pro korejský trh na klasické hrací automaty) nebo také netradiční závodní hra Aquadelic GT.

Klik pro zvětšení (Family Farm – preview)Klik pro zvětšení (Family Farm – preview)

Další projekt, jež tady musím zmínit, je Garden pro platformu Nintendo Wii. Tato hra sice zakončila svůj jepičí život na kratičkém hratelném demu, ale pro celé Hammerware to byl velmi zlomový projekt – poprvé programovali hru pro publikum, do něhož svým věkem nepatřili (ježiši to zní divně, zkrátka byla zaměřená na jinou věkovou skupinu). O čem přesně Garden byla? Jak už ze samotného názvu vyplývá, šlo především o starání se o vaši virtuální zahrádku, sázení a zalévání kytiček, trhání plevele a obdobné problémy všech zahradnic a zahradníků po celém světě. Vývoj Gardenu však nakonec padnul a Hammerware tak museli přemýšlet, co dál. Nakonec se z toho na podzim 2008 vyklubala právě Family Farm, na kterou se teď podíváme trochu podrobněji.

"FarmVille jsme neznali!"

Zmiňoval jsem to již na začátku a pravděpodobně to zmíním i teď – většinu z nás napadne, že je Family Farm sprostou kopií populárního FarmVille. To by ovšem byla velká chyba, inspiraci nesmíte hledat v tomto současném fenoménu, musíte jít v historii počítačových her ještě o pár let zpátky a trochu více na východ. Skutečným původním vzorem pro tuto hru byla japonská hra Harvest Moon z roku 1996, která původně vyšla pouze pro konzoli Super Nintendo, aby se o rok později objevila v Americe a ještě o další rok na evropském kontinentu. Herní náplní byla hlavně starost o virtuální farmu se silnými RPG prvky (jak je asi v Japonsku zvykem), titul byl tedy pro hlavně mladší hráče/hráčky pořádně složitý.

Může se zdát, že hlavním cílem Hammerware je vytvořit Harvest Moon v daleko jednodušší podobě. Ano, možná i tak by se to dalo popsat, vždyť i sám pan Procházka potvrdil, že jednou z hlavních devíz jejich hry je všeobecná přístupnost všem typům hráčům – ať už jste zkušený herní matador nebo totální herní nováček, Family Farm by vám nemělo dělat problém. S tímto faktem jsou zřejmě spojena i další "pravidla" hry, nemáte příložitost nějak zkrachovat a tím hru ukončit, hráč neustále nějakým způsobem jde kupředu, záleží pouze na rychlosti tohoto postupu.

Klik pro zvětšení (Family Farm – preview)Klik pro zvětšení (Family Farm – preview)

Farma? To je jenom práce, práce a zase jenom práce!

Přichází zřejmě ta nejdůležitější pasáž této preview. O co vlastně v tom Family Farm půjde?! Ale nedělejte, vždyť vy to už vlastně dávno víte, jen pořád čekáte, jestli to náhodou nebude trochu jinak. Mohu vás ujistit: nebude. Herní náplň je skutečně "pouhé" starání se o svojí vlastní farmu, tady se snad ani nic víc vymyslet nedá. Úplný začátek hry se navíc omezí na pouhopouhých šest prázdných políček, na start s nějakou obří a zaběhnutou farmou můžete rovnou zapomenout. Mimochodem, nespornou výhodou je, že se skutečně můžete svobodně rozhodovat, co budete s libovolným políčkem provádět, žádná omezení typu "tady jen zvířata" nebo "tady jen rostliny" neexistuje.

Postupem času a také se stále se zvyšujícím počtem peněz na virtuálním kontě si budete moci vaše pole působnosti rozšířit. K tomuto účelu slouží především lesíky okolo vašeho původního pozemku, stromy (hm, Greenpeace by asi neměli radost) jeden po druhém vykácíte a můžete si farmičku vesele rozšiřovat. Jako takový docela ulítlý extrém pak působí jeden z oficiálních screenshotů, kdy se z vaší malé farmy stane obří fabrika na bioprodukty a vaše rodina bude bydlet v obrovském paláci se spoustou pokoji, ale jak tak nad tím přemýšlím, dostat se do takové fáze hry bude určitě vyžadovat spoustu úsilí.

Málem bych také zapomněl zmínit pár takových zajímavostí o vniku Family Farm a systému, který se za ním skrývá. Všechny herní mechaniky totiž nepocházejí pouze z her typu The Sims a různých tycoonů, ale také z klasických deskových her. Huh? Co? Fuj, desková hra? Říkáte, že to neznáte? No, máte sice určité mezery, ale to mi nezabrání, abych vám neprozradil, kdo to vlastně za celým tím Family Farm stojí. Ano, samozřejmě je to vývojářské studio Hammerware, ale úplně původní podnět k vytvoření této hry udal autor deskových her, Vladimír Chvátil. Vývojáři sice následně postupovali vlastní cestou, ale celý interní herní systém zůstal zachován – všechny události jsou řešeny pomocí normálních tabulek vytvořených třeba v Excelu. Zajímavé, ne? Zajímalo by mě, jestli si půjde jejich editací upravovat i samotnou hru.

Klik pro zvětšení (Family Farm – preview)Klik pro zvětšení (Family Farm – preview)

Vnučka se chytla babky, babka dědka, dědek řepy a táhli, táhli, ale nevytáhli...

Jednou z hlavních výhod oproti několikrát zmiňovanému FarmVille bude hlavně přítomnost vaší virtuální rodiny. Sám pan Procházka na konferenci poodhalil, že v této hře půjde krom samotného pěstování rostlin a chování zvířat také o jakousi "family story" (chcete-li "rodinný příběh"). Na stejné důležitostní úrovni bude krom celé farmy také každý jednotlivý člen vašeho rodiného klanu, všechny postavičky během dvou "farmářských" období (čas sklizně a čas setí) postupně stárnou, hledají si partnery nebo mají děti. Bohužel, zatím nebyl zapracován žádný systém komunikace nebo emocí, prý na to v tuto chvíli není čas, ale do budoucna je to určitě jedna z možných rozšíření.

Při zmínce o Harvest Moon jsem mluvil také o určitých RPG prvcích, které tato japonská hra nabízela. Ano, hádáte správně, ani postavičky ve Family Farm tomuto rozšíření neuniknou, každá z nich bude mít vlastní systém zkušeností s rozdílnými pracemi a statistik. Dokonce ve hře existuje a teď cituji: "kritický úspěch práce" (když si vzpomenu na ten smích v sále...), jak jistě tušíte, jde o takovou mírumilovnou alternativu kritického zásahu. Krom různých pracovních vlastností (síla, výdrž, atd.) je implementován také systém únavy a dokonce morálky, s čímž úzce souvisí také další zajímavý prvek – vaření pokrmů pro vaše postavičky.

Ano, i lidičky ve Family Farm musí občas jíst a tak se nevyhnete plánování vaření různých jídel (také ve vaření se může člen rodiny zlepšovat). Těch je v současné verzi k dispozici osm a mají různou úroveň kvality a ceny. Různé jídla se pochopitelně vaří rozdílnou dobu a když jsou hotová, vytvoří se vám před domem stoleček, který lze kamkoliv přesunout a unaveného dědečka s babičkou nakrmit. Jen se mi nepodařilo zjistit, jestli lze nevařit a všechny nechat pomřít, ale jelikož hráč nemůže zkrachovat, pochybuji, že by šlo tohle.

Klik pro zvětšení (Family Farm – preview)Klik pro zvětšení (Family Farm – preview)

Grafické prostředí

Ještě před tím, než to celé zakončíme, chtěl bych se alespoň zmínit o grafickém enginu, který hoši z Hammerware pro svoji hru využívají. Hra jako taková určitě nevypadá zle, minimálně pro holčičky a celkově děti bude grafické zpracování určitě atraktivní a bude se jim líbit. A co víc, mohou vzhled své farmy a políček ovlivňovat přidáváním různých dekorací (třeba květiny), což je prakticky nekonečná příležitost pořádně se při úpravách vyblbnout. O vizuální stránku se stará open source grafický engine Ogre3D, většina herních modelů pochází od grafika Jaromíra Punčocháře. Ozvučení jsem bohužel neměl možnost posoudit, zvuky lynoucí se z reroduktorů nebyly z nejkvalitnějších, ale jak by se dalo dohadovat, bude poplatné cílovému publiku.

Jak to bude dál?
Dostáváme se na závěr dnešního preview a tak je nadpis této části zvolen naprosto výstižně. Co bude s Family Farm dál? No, podle plánu autorů se jí dočkáme někdy na konci tohoto roku a zahrají si ji pouze majitelé Windows, Mac a konzole Nintendo Wii. Za zmínku také stojí, že si hru s největší pravděpodobností nekoupíte někde v obchodě jako krabicovou verzi, distribuce by měla probíhat pouze pomocí internetu. Jednání však stále probíhají a člověk nikdy neví, co mu příští den přinese. Navíc, vydáním titulu to pro Hammerware nekončí, sami označují tento okamžik za jako pouhý milník ve vývoji a chtějí na svém nejnovějším počinu pracovat i nadále. Tak uvidíme na kolik se jim nakonec podaří svému cíli, vytvořit "více herní The Sims", přiblížit, třeba taky s jiným titulem. Držím palce, i na nohách!

CGwillWin