preview
Age of Empires 3

Age of Empires 3 - preview
Age of Empires 3 - preview
00:00, 16.03.2005
And we are starting...

Kdo by neznal hry od Ensemble Studios: Age of Empires 1 a 2, Age of Mythology, AoM: Titans. Ne? Tak to rychle napravte, protože tyhle hry byly klasa. Já osobně jsem hrál AoE 2 a AoM a abych pravdu řekl líbily se mi obě, i když Age of Mythology o dost méně. Prostě série Age of Empires je podle mě ohledně hratelnosti dosud nepřekonaná. Nenabízela sice nějaké ultra originální prvky, ale všechno co už bylo objeveno skloubila do sebe takovým způsobem, že nás to prostě bavilo a některé možná baví dodnes... Ještě v tomto roce se ale série Age of Empires dočká dalšího pokračování a dosáhne tak trilogického počtu. Má v dnešní době ještě co nabídnout? Bude nás bavit jako dřív? Nebo to bude jen další tuctová strategie? Už teď mohu směle říci že nezklame, což sice neznamená že bude hit, ale určitě to nebude propadák. Podívejme se tedy co nám nabídne.



Klik pro zvětšení (Age of Empires 3 - preview)
Marr3wk_16-03-2005-13-43-37_1.jpgNebojte se, to je jen idilický piknik v lese.
Klik pro zvětšení (Age of Empires 3 - preview)
Marr3wk_16-03-2005-13-43-37_2.jpgZima? Tady je taky zima?

Kdy? Jak? Proč?

První díl byl situován do počátku lidského bytí, druhý nás zavedl do temného středověku a nynější, třetí díl, nás zavede do doby kolonizování Nového světa, což jest do let 1500-1850. No, zajímalo by mě, jestli bude ještě čtvrté AoE, kam bude situované... Teď se podívejme na to, za které národy bude tentokrát hrát. Dohromady bude národů 8. Jisté jsou zatím tři strany a o ostatních se spekuluje. Takže, jistí jsou: Britové, Francouzi a Španělé. Každá z nich má svůj unikátní bonus. Britové mají silnou ekonomiku a jejich vesničané rychleji získávají suroviny. Francouzi zase spoléhají na silné vojsko a vesničany a také se snadněji skamarádí s původními obyvateli Ameriky. Španělé jsou závislí na větší podpoře z Evropy. Národy o kterých se spekuluje jsou následující: Nizozemci, Portugalci, Švédové, Dánové, Němci, Skotové a nově dokonce Rusové. Uvidíme který z národů se nakonec probojuje mezi oněch 8 šťastlivců.



Klik pro zvětšení (Age of Empires 3 - preview)
Marr3wk_16-03-2005-13-43-37_3.jpgGrand Kaňon v celé své kráse.
Klik pro zvětšení (Age of Empires 3 - preview)
Marr3wk_16-03-2005-13-43-37_4.jpgVesničko má středisková...

Jakej věk? Mojí babičky?!

Samozřejmostí v každé dnešní strategii je také postup v době kupředu a AoE 3 nejsou výjimkou. Vaše bytí ve hře je rozděleno na 4 etapy. První je objevitelská, druhá koloniální, třetí industriální a poslední je věk imperiální. Ve věku objevitelském se teprve bude rozkoukávat v Novém světě. Ve věku koloniálním budete svědky velkého přísunu nových obyvatelů a zakládání nových kolonií a samozřejmě také prvních bojů. Třetí, industriální bude zase o spoustě nových objevů a vylepšení, která vám dopomůžou k vítězství. No a poslední věk imperiální bude ukončovat celou sérii.

Home-city? Ty máš doma město?

Novinkou je takzvané home-city neboli domovské město, to bude hrát ve hře důležitou roli. Půjde o to, že pošlete do home-city peníze a na oplátku vám přijde upgrade, který si zažádáte. Nevím sice jaký je rozdíl mezi tím jestli se vylepšení udělá na místě nebo v home-city, ale rozhodně to pomáhá reálnosti hry.



Klik pro zvětšení (Age of Empires 3 - preview)
Marr3wk_16-03-2005-13-43-37_5.jpgTak domluveno, ty koupíš klobásy, ty víno, ty chleba a já budu šetřit.
Klik pro zvětšení (Age of Empires 3 - preview)
Marr3wk_16-03-2005-13-43-37_6.jpgKrokodýli a indiáni. Myslíte že mají uzavřenou mírovou dohodu?

Ach ta grafika...

Teď se podívejme na to, čím bude AoE 3 určitě zářit. Ano, je to grafika která je opravdu úchvatná! Jen se podívejte na okolní screenshoty nebo do naší galerie (odkaz zde). Vždyť to je úplně úchvatné! Hra využívá všech možných dnešních vymožeností jako jsou Direct X 9.0 a Pixel Shader 3.0, které zajišťují skvělou grafiku. Jen se podívejte třeba na tu vodu. Ta je prostě úúúúžasná! Jedním my ale Age of Empires 3 vyrazli dech. Byl použit fyzikální engine Havok, který se používá převážně v moderních 3D střílečkách a byl použit například v Painkillerovi. Znamená to tedy, že se můžeme těšit na ultra realistické padání vojáků, boření domů a výbuchy které rozmetají vše okolo. Prostě bomba!

A zazvonil zvonec, preview je konec...

Myslím si, že Age of Empires 3 bude prostě absolutní hitovka, která prostě nezklame a opět nás donese do samotného hráčského nebe. Bohužel už teď se dá předpokládat že za dosti krvavou cenu, která naše peněženky také značně vymete. Ale za kvalitu se holt platí. Už jen aby bylo druhé pololetí roku 2005, kdy má hra vyjít.


CGwillWin