speciál
Metro: Last Light - druhý pozitivní pohled

Metro: Last Light - druhý pozitivní pohled
Metro: Last Light - druhý pozitivní pohled
16:06, 29.05.2013

Po veľmi pozitívnej recenzii Tomáša som sa do hĺbin postapokalyptického metra vydal aj ja. S čelovkou na hlave a s poriadnym kalibrom v rukách. Po prečítanej knihe Metro 2033 a prejdeným prvým dielom som bol vyškolený do boja poriadne. Keď do toho započítam veľa hodín vo Fallout, či vo všetkých S.T.A.L.K.E.R.och, tak som naozaj nečakal, že ma hra niečím pozitívne prekvapí. Čakal som od Last Light poctivého nástupcu s béčkovým príbehom. Dočkal som sa?

Hneď na úvod ma pozitívne zarazila HW nenáročnosť. Žiadne zamŕzanie, žiadne padanie a počítač dokonca nehlásil poplach. A to som mal zapnutý pokročilý PhysX, teda reálnejšie fyzikálne efekty. Vyzerá to ozaj nádherne a všetkým AMD nadšencom to zrejme povytŕha posledné zuby v ústach. Počet snímkov za sekundu síce občas klesol pod číslo 30, ale trvalo to vždy len nepatrnú sekundu, alebo dve.

Klik pro zvětšení (Metro: Last Light - druhý pozitivní pohled)Klik pro zvětšení (Metro: Last Light - druhý pozitivní pohled)

Hra vyzerá úžasne, nádherne, v skratke vylepšená jednotka po všetkých stránkach. Markantné rozdiely teda nečakajte, avšak s niektorými detailmi sa veľmi vyhrali. Takto sa robia videohry dámy a páni. Metro: Last Light zaujme tak ako po vizuálnej stránke, tak aj po všetkých ostatných. Neuveriteľné sa mi ako pre hráča prvého dielu zdala filmovosť, ktorá sa chlapcom s A4 Games podarila. Zabudnite na Medal of Duty 10, toto je filmová hra s veľkým F.

Emotívne pasáže, ktoré rozširujú príbeh, rozhovory priamo v bojisku, či jednoducho podarené "herecké" výkony. Všetko zapadá do seba ako kolieska v hodinkách. Príklad by si v tomto smere mohol brať aj Ken Levine, autor Bioshocku. Najviac emotívne sú pasáže, ktoré rozprávajú o Arťomovej, teda hráčovej minulosti, prítomnosti i budúcnosti. Alebo časť, kedy stretnete istého malého chlapca. S ním nakuknete na ľudstvo ako také. Možno si s ním odpoviete na otázku. Prečo sa ľudia medzi sebou vraždia? Príbeh ma teda extrémne zaujal. Obavy z toho, že vývojári nebudú vedieť poskladať svoj vlastný príbeh je tamtam. Predsa len jednotka bola podľa presnejšieho scenára v podobe knihy. Mimochodom rozprávať príbeh pomohli rôzne denníky, ktoré nachádzate všelikde v hre. V nich rozpráva príbeh a čo sa udialo sám Arťom. Vysvetlí, či zhrnie všemožné udalosti. Veľmi dobrý nápad, ktorý dokáže vyvolať podobný zážitok ako dobre napísaná kniha. Príbeh je úžasne podaný!

Klik pro zvětšení (Metro: Last Light - druhý pozitivní pohled)Klik pro zvětšení (Metro: Last Light - druhý pozitivní pohled)

Úžasné sú aj všetky postavy, ktoré si hráč zapamätá. Arťom, Chán, Pavel, či mnoho nových, hlavne z tábora červených. Ani tam nezabúdali na detaily, niektoré postavy mali svoj ráz, svoje správanie, či známky. Jedna vedľajšia postava napríklad aj v kritickej situácii nezabudla na cigaretu.

Pozitívnych vecí je určite dosť. To sa týka aj zábavnejšie spracovanej streľby a viac akčnej ako v predchodcovi. Úprimne, tam ma to neskôr aj prestalo baviť. Pravdou je, že mám rád pohodlnejšie strávený herný čas. Vlastne všetko zjednodušili. Takisto už ani baterku nebudete potrebovať tak často. Na to, že ale nebudete umierať, rýchlo zabudnite. Aj na ľahkej úrovni som umrel príliš veľa krát. Menej času strávenom v hrách je asi vidieť (:D). Pribudlo vymieňanie filtrov v plynovej maske, ktoré tentoraz musíte spraviť vy. Inak všetko naopak zjednodušili, čo je pozitívne.

Klik pro zvětšení (Metro: Last Light - druhý pozitivní pohled)Klik pro zvětšení (Metro: Last Light - druhý pozitivní pohled)

Negatívne hľadiska len v rýchlosti zhrniem. Niekedy už bola hra zbytočne predlžovaná, čiže len pridali časť, kde ste strieľali mutantov, vojakov atď. To je ale drobný nedostatok, nakoľko to je aj tak zábavné. Potom vadilo mrhanie času v mlákach na povrchu, kde som stále čľapotal pod vodou, možno moja chyba, možno neprehľadnosť. Alebo dôkaz toho, že je povrch veľmi nebezpečný.

Nakoniec mi nezostáva nič iné len autorský tým A4 Games veľmi pochváliť, poďakovať, že nakoniec vyšla. Plus navyše úžasný ruský dabing, oddychové pasáže ako kultúrna vložka - divadelné predstavenie, či návšteva podniku pre chlapov. Áno, sú tu aj nahotinky!


CGwillWin