recenze
Age of Empires III

Age of Empires III
Age of Empires III
00:00, 19.02.2006

Jen na málo RTS se poslední dobou čekalo s větším napětím, než na Age of empires 3. Není se čemu divit, tato série se řadí mezi krále žánrů real-time strategií. Hodně příznivců RTS si myslí, že možnosti tohoto žánru jsou již vyčerpány, což o AoE III rozhodně neplatí. Ensemble studios se s plnohodnotným pokračováním jejich AoE 2 dlouho tajili, a když byly publikovány první screenshoty, téměř každý musel sebrat čelist z podlahy. Mnoho příznivců této série považovalo druhý díl za téměř dokonalý, což bylo ještě umocněno vynikajícím datadiskem Mythology. První díl této skládanky se odehrával ve starověku, druhý byl situován do ranného středověku a v díle třetím se podíváme do ranného novověku na objevování amerického kontinentu – tzv. Nového světa. Toto období se již pokusila zachytit RTS No mans land, ale nevyvarovala se několika chyb a šlo o lehký nadprůměr.



Klik pro zvětšení (Age of Empires III)
Jimik_31-10-2005-15-25-53_aoe1.jpgRuský voloďa
Klik pro zvětšení (Age of Empires III)
Jimik_31-10-2005-15-25-53_aoe2.jpgHuš ty bestie ....

Tak a jdeme na to ……

Již teď vám prozradím, že celá hra se nebude odehrát pouze v Americe, ale zavítáme například na Maltu a do Ruska. Jak byste například chtěli vložit Turky do amerických dějin.

Hra pro jednoho hráče se skládá z jedné kampaně, která je rozdělena na tři části – Acty. Jeden act je složen z 8 misí, což nám dohromady dává slušný počet 24 misí. Celou kampaní vás bude provázet příběh rodiny Blackových, konkrétně Morgana, Johna a zástupkyně ženského pohlaví Amelia. Kampaň je rozdělena do tří částí. Mise na sebe vzájemně navazují, což znamená, že na pozadí je určitý příběh. Klik pro zvětšení (Age of Empires III)Hrdinou první části je Morgan Black, jehož putování začíná na Maltě, kde svádí boje s Turky. Morgan nakonec Turky z Malty vyžene, ti však naskáčou na loď směrem Nový svět. Morgan se za nimi vydá a mimo jiné má za úkol najít tajemnou fontánu. Jestli se mu to podaří nebo ne, nechám již na vás. Na druhou část kampaně se vtělíte do Johna Blacka. V této části se podíváte do období kolonizování a sedmileté války. Vaším úhlavním nepřítelem se stává britský velitel Warwick. Třetí a poslední část si projdete společně s pohlednou Amelii, která je již občankou Spojených států amerických. Vaším hlavním úkolem bude pomáhat v bojích s Mexikem a pomáhat Inkům. Váš hrdina je v průběhu kampaně nesmrtelný, což se může zdát, že je to hloupost, ale má to překvapivě dobrý vliv na hratelnost. Nemusíte se tedy o svého hrdinu strachovat a můžete jej směle poslat do válečné vřavy. Pokaždé, když mu dojdou HP tak upadne do spánku, ze kterého se po získání energie probudí. Jednu misi projdete zhruba za 40 minut, což dohromady dává celkem slušnou porci zábavy. A komu to vše nestačí, může zkusit skirmish nebo multiplayer, k tomu ale později.

Před každou misí budete svědky krátkého filmečku, který vás zasvětí do děje nebo obohatí příběh o nějaké důležité informace. Naplň misí je velice Klik pro zvětšení (Age of Empires III)různorodá, tvůrci se snaží hráče neustále bavit a přicházet s něčím novým. Většinou musíte postavit samostatně fungující kolonii, ze které budete poté podnikat průzkumné či útočné výpady. V pár misích dostanete k dispozici pouze vojáky, se kterými musíte území prozkoumat, někoho najít atd. Některé mise jsou ryze obrané, kdy musíte bránit svojí kolonii a čekat na posily. V celé kampani budete úzce spolupracovat s domorodými kmeny. Jednou jim například budete pomáhat bránit jejich svatyně proti nájezdům Španělů. Kreativita v tvorbě misí se Ensemble studiu rozhodně vytknout nedá. Velice povedené jsou i speciální mise, kdy musíte za určitý čas nasbírat určitý počet zkušenosti.

Zkušenosti hrají v nových AoE velice důležitou roli. Získáváte je téměř za každou činnost – sbírání surovin, stavbu budou, obchod …. S dostatečným množstvím zkušeností si můžete nechat poslat od vašeho Home city (domácí město) suroviny, vesničany, ale také vojáky a všemožné zlepšováky.

Novinky ?! Samozřejmě …..

Domácí města jsou také novinkou, které se vyplatí věnovat pár řádků. S získáváním zkušeností je úzce spojen rozvoj vašeho domácího města, můžete si ho nazvat jak chcete, já mu budu říkat třeba Praha.

Klik pro zvětšení (Age of Empires III)
Jimik_31-10-2005-15-25-53_aoe6.jpgIdilka v Karibiku
Klik pro zvětšení (Age of Empires III)
Jimik_31-10-2005-15-25-53_aoe7.jpgTomu říkám férovka ....

Jak jsem již řekl, při získání určitého počtu zkušeností si můžete nechat z Prahy poslat nějaké zboží. Čím víc zkušeností máte, tím lepší zboží nebo jednotky z tzv. decku vám může město poslat. Doporučuji si zkušenosti shromažďovat, protože pokročilé karty v decku stojí opravdu za to. Podobu decku si určuje každý hráč sám, což přidává do hry velkou variabilitu, zejména v multiplayeru. Každý národ má jiný deck karet, takže dva hráči v multiplayeru nikdy nemůžou mít stejný deck. Karty lze dokupovat z bodů, které získáváte za postup kampaní a množství zkušeností. Čím více bodů, tím lepší kartu si můžete koupit. Home city je velice užitečná věcička, která dokáže zvrátit i téměř rozhodnutou partii. Další novinkou jsou takzvané trading posty, v češtině asi obchodní stanoviště. Trading posty můžete stavět pouze na předem vyznačených místech. Mezi trading posty pravidelně projíždí kůň (později ocelový oř ), který vám přiveze to co právě potřebujete. TP slouží také ke spolupráci s domorodými kmeny. Když například postavíte váš TP v blízkosti domorodé vesnice, můžete trénovat tyto domorodé jednoty a můžete také získávat technologie od těchto kmenů. Tyto jednotky nezabírají populační limit, což oceníte v pokročilejší fázi hry.

Hratelnost…..

Celá hratelnost se pohybuje v zajetých kolejích RTS, takže se opět těží suroviny – dřevo, jídlo a zlato nebo stříbro, ze kterého se vyrábí mince. Proto aby vaše kolonie byla úspěšná musí si projít několika technologickými věky. První věk, nebo-li discovery age = 16. století, další věky : colonial age = přísun kolonizátorů Klik pro zvětšení (Age of Empires III)do Nového světa, fortress age = 17. století, industrial age = vědecko technický rozmach a jako poslední imperial age = 19. století. Ti bystřejší z vás si všimli, že věků je celkem pět, tedy o jeden víc, než ve dvojce. Při přechodu na další věk máte vždy možnost si vybrat mezi dvěma možnostmi postupu, jedná se o systém z Age of mythology. Nové herní době se museli přizpůsobit i jednotky, které byly téměř všechny vyměněny nebo zmodernizovány. Ze starých jednotek jmenujme například lučištníky nebo husary na koních. Téměř vše ostatní bylo změněno. Staré dobývací stroje (katapult, beranidlo) byly nahrazeny dělostřelectvem, které je až neuvěřitelně účinné. Jedna salva z děla dokáže pěkně pročesat řady nepřítelových vojáčků. Jednotky ovládají tzv. rag-doll efekt, který simuluje lidskou kostru, takže po zásahu z kanónu se nebude stačit divit, kam až protivník odletí.

A teď trošku kritiky …..

Klik pro zvětšení (Age of Empires III)

Jimik_31-10-2005-15-25-53_aoe9.jpgKde je Rybana ......
Nebojte nebude jí zase tolik. Jako první si vezmu na mušku AI. AI vesničanů zůstala zhruba na stejné úrovni jako v AoM, takže si sami dokáží najít další práci, vypomoci svým vesnickým kolegům atd. AI vojenských jednotek bych hodnotil neutrálně, protože jsou okamžiky kdy je téměř bezchybná a za pět minut byste ji zadupali do země. Pořád mi nejde na rozum, proč protivníci nejdou do města, když je otevřená brána, ale radši tu bránu srovnají se zemí. Další pihou na kráse, ale ne tak zásadní, je prolínaní některých objektů, zejména lodí. No nebylo toho zase tolik viďte :D .

Skirmish a multiplayer

Tyto dva módy jsou až neuvěřitelně propojeny dohromady, ptáte se jak je to možné ? No lehce. Když si zakládáte svůj herní profil, vytvoříte si Home city a to lze „přenášet“ ze skirmishe do multiplayeru. Takže když si ve skirmishi uděláte město na 10. levelu můžete s ním hrát v multiplayeru, což vám dá výhodu oproti vašemu protivníkovi, který bude mít město na 1. levelu. V multiplayeru jsou k dispozici dva druhy hry – supremacy a deathmach. Supremacy je klasické stavění základny s cílem zničit vašeho protivníka. V deathmachy začínáte s velkým množstvím surovin, takže se můžete zaměřit pouze na vojenské výpady. Ale nemyslete si, že když máte nejlepší deck, že si dáte každého protivníka k snídani, záleží to hlavně na vašem skillu. Multiplayer si spolu může zahrát maximálně 8 lidí po lokální síti nebo přes internet. K dispozici máte ještě editor map, k čemu slouží snad nemusím psát.

Audiovizuální stránka je naprosto úžasná, o čemž vás hra přesvědčí po několika minutách hry. Troufnu si říct, že zatím žádnáKlik pro zvětšení (Age of Empires III) RTS neměla tak slušivý kabátek. O fyziku se stará Havok engine, který zvládá svou práci na výbornou a je na co se dívat. O tom, že autoři jsou neskuteční puntičkáři, svědčí destrukce budov. Z domů, začne nejprve opadávat omítka, poté začnou odlétat kusy domu, který se nakonec zřítí. Krásně je zpracována také destrukce muničního skladu, ze které se po několika ranách z děla stává ohňostroj. Ač se může zdát, že hra má vysoké nároky na železo, není tomu tak. Minimálni HW nároky byly stanoveny na procesor o taktu 1,4 GHz, 256 MB RAM a 64 MB grafická karta s podporou DirectX 9.0c. Příznivci série poznají v menu znělku, která provází sérii AoE už od prvopočátku.

Pár slov závěrem …..

Povídat by se o AoE III dalo ještě dlouho, ale nebudu vám zabírat čas. U hry jsem se neskutečně bavil, strávil sem u ní mnoho hodin a tipuji, že u ní ještě mnoho hodin strávím. Ensemble studios rozhodně nezklamaly a vydaly téměř dokonalou RTS, která se však nevyvarovala několik drobným chybkám a s AoE III se po dnešku budou všechny RTS srovnávat.

SUPER
90%
CZECHGAMER
Age of empires III mají všechno co má každá správná RTS mít a k tomu přidávají ještě něco navíc

CGwillWin