recenze
Číslo

Číslo - recenze
Číslo - recenze
12:21, 15.05.2023

Je to len môj pocit, alebo sa nám v poslednej dobe objavuje vyššie percento stolových hier založených na v úvodzovkách; numerológii? Tak či onak, dnes sa spoločne porozprávame o českej lokalizácii jednej z mnohých hier od známeho mena Hisashi Hayashi. Číslo vyšlo pôvodne ešte v roku 2020 a na lokálnu premenu pravidiel si tak počkalo dva kalendárne roky, začo môžeme poďakovať spoločnosti Blackfire. Ak ste aktívnym milovníkom stolovej zábavy a nemám teraz na mysli hádzanie pingpongových loptičiek do červených pohárikov od piva, tak ste asi nedávno zaznamenali zvýšený výskyt rozbaľovania záhadných balíčkov práve od uvedeného vydavateľa. Cieľom tejto reklamnej akcie bolo dostať koncový produkt ku širším masám na čom sa aj náš web s radosťou podujal, avšak neostane pochopiteľne len u video rozbaľovania.

Ty si ale číslo

Produkcia od mena Hisashi Hayashi by sa súhrne dala charakterizovať ako striktne arkádová. Tento pán sa svojimi nápadmi snaží cieliť na niekoľko koncepčne sa opakujúcich terčov a jedným z hlavných pilierov je súperenie medzi mladším publikom, doplnené o vysoký stupeň kompaktnosti. Jeho hry si jednoducho môžete zbaliť do vrecka a vytiahnuť v aute, vlaku či autobuse bez toho aby vás počas hrania, v nie zrovna štandardnom prostredí, trápil vysoký počet komponentov. Číslo takmer do bodky naplňuje danú definíciu a pridáva k tomu nekomplikované žonglovanie s číslami ba v istom bode by sa dalo hovoriť o akomsi tréningu na výhru v lotérii.

Máš odhad ako nečestný opravca áut

Klik pro zvětšení (Číslo - recenze)

Klik pro zvětšení (Číslo - recenze)

Klik pro zvětšení (Číslo - recenze)

O čom vlastne je to Číslo? Ide o spoločenskú hru určenú pre troch až piatich jedincov s tým, že jedna kompletná partia im nezaberie viac než štvrť hodinku. Rozdajú sa doštičky z tvrdého papiera potiahnuté fóliou tak aby sa po nich dalo písať ako po tabuli, každý účastník partie si zoberie rovnako pribalené fixky a následne na svoju tabuľku potajomky napíše tri čísla od 0 po 9. Akonáhle majú všetci napísané, kartičky sa odhalia a zoradia od najväčšieho čísla po najmenšie. Cieľom hráčov je trafiť čo najvyššie číslo tak aby sa však nezhodovalo s iným, pretože, ak sa čo i len jedno zopakuje, príslušné kartičky idú z kola von a pre ich majiteľov to znamená nulu v danom kole. Pozor! Opakovanie čísla v jednom bode je problém, avšak ten komu sa podarí trafiť všetky tri čísla rovnaké ako má jeho súper z kola nevypadáva, naopak, on aj druhý identický tip ostávajú v hre. Pointa tkvie v tom, že na ploche piatich kôl nemôžete napísať jedno konkrétne číslo viac než raz a tým pádom musíte svoju stratégiu tipovania prispôsobiť vývoju situácie v danej partii.

Vždy je cesta ako to zvrátiť

Klik pro zvětšení (Číslo - recenze)

Klik pro zvětšení (Číslo - recenze)

Klik pro zvětšení (Číslo - recenze)

Pravidlá sú skutočne jednoduché a je na hráčoch aby svojou snahou o predvídanie vývoja tipov spravili dostatočne zábavnú kulisu. Taktizovanie, držanie menších čísiel na uzde s cieľom zadať vysoké numero až v poslednom kole, kde sa úspešný typ zdvojnásobuje a dokonca ak ide o najvyššie napísané číslo, aj navyšuje o celých osem bodov, dokáže vyrobiť adrenalínom podlievané situácie. Počas testovania som bol svedkom rôznych scenárov kde jedna partia dosiahla bodu znudenia ešte skôr než stihla ovoňať svoje fixky a naopak druhá sa tejto stolovej hry nevedela, ani po hodine, nabažiť. Presne také sú čísla. Pre jedného šťastné a plné vzrušenia a pre druhého ide o dôvod na plač a kyslí úsmev. Aj preto je pre mňa v tomto prípade nesmierne náročné ohodnotiť Čísla nejakým tým konečným číslom. Faktom však je, že musím pochváliť dobrý pomer medzi prístupnosťou a hĺbkou možností ako aj kvalitné spracovanie prenosného balenia a jednotlivých komponentov - dávajte však tradične pozor, aby ste nezabudli zatvárať svoje fixky, inak im hrozí vyschnutie.

Pre deti aj dospelých

Klik pro zvětšení (Číslo - recenze)

Klik pro zvětšení (Číslo - recenze)

Klik pro zvětšení (Číslo - recenze)

Moja šesť ročná dcérka bola schopná pochopiť pravidlá čísiel ešte skôr než som uzatvoril ich výklad a s nadšením začala zapisovať svoje obľúbené numerá na tabuľku pred sebou. Na jednu stranu som tak vedel v prvých kolách predvídať čo napíše, avšak, o to viac som bol šokovaný, keď tento môj predpoklad neskôr obrátila vo svoj prospech. A to je len jedna z mnohých zaujímavých momentiek, ktoré som počas testovania čísiel zažil na vlastnej koži.



Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Číslo - recenze)

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Čísla sú vždy vrtkavé a niekto sa pri nich vie zabaviť viac než iný

CGwillWin