recenze
Star wars - the deckbuilding game

Star wars - the deckbuilding game - recenze
Star wars - the deckbuilding game - recenze
12:00, 05.05.2023

Star wars - the deckbuilding game je karetní hra pro dva hráče, ve které se jeden postaví na stranu Impéria, druhý zaujme rebelské pozice, a snaží se odpálit všechny základny dřív, než to stihne protivník. Podle krabice jste schopní zahrát od osmi let věku a jedna partie zabere něco přes půl hodiny. Přes nezměnitelný anglický název se o veškeré české zpracování, ve kterém hra vyšla, postaralo Blackfire. Síla je s námi, tak jdeme na to.

Klik pro zvětšení (Star wars - the deckbuilding game - recenze)

Klik pro zvětšení (Star wars - the deckbuilding game - recenze)

Zpracování a hratelnost

Když se řekne karetní hra, není to úplně stoprocentní pravda, protože krabice obsahuje dohromady 71 plastových kostek, jež slouží jako ukazatele poškození, zdrojů a síly. Ale jinak to jsou samé karty karty, těch hráčských je celkem 140, což není vůbec málo. Grafické zpracování karet je super, všechny hlavní postavy jde hned bez problémů poznat, fanoušci poznají i ikonické lodě a další maličkosti. V krabici je samozřejmě plastový insert, do kterého se krásně vejdou všechny karty, i když jsem je obalil, což je taky plus, protože po hře se dají hezky rozdělit a zůstanou na místě. Příprava a úklid jsou tím pádem otázkou jednotek minut, stačí rozdělit základní balíčky a přichystat/sklidit galaktickou nabídku, což je další velké plus. Stůl není potřeba obrovský, ale zase alespoň nějaký, takže hra je spíš na doma než na cesty, nicméně s jistými úpravami jde hrát na poměrně stísněném prostoru, což je taky výhoda. Kostky jsou malinké a plastové, fialové pro poškození, žluté jako zdroje-kredity, a jeden bílý mrňous jako ukazatel Síly.

Klik pro zvětšení (Star wars - the deckbuilding game - recenze)

Jak hra probíhá? Všechny začátky jsou stejné, rozdělíte si 10 základních rebelských a imperiálních karet do balíčku, připravíte základny a vyložíte galaktickou nabídku. Ta je hlavním a prakticky jediným zdrojem posunu a obohacení vašeho balíčku, a tedy jediná cesta k vítězství vede skrz karty získané zde. To je podstata každé deckbuildingové hry, že, ale já hrál naposledy snad Dominion, takže to pro mě byla znovu velká novinka. S protihráčem se střídáte na tazích, vykládáte karty z ruky, získáváte zdroje do zásoby, za které kupujete karty z nabídky, používáte schopnosti svých karet a nebo útočíte na nepřátelský cíl. Na konci tahu všechno, co není válečná loď, odpálíte na odhazovací hromádku, a odevzdáte všechny zdroje, takže žádné šetření na další kolo. Důležité je, že své akce můžete kombinovat dle libosti, takže nemusíte na začátku tahu vyložit všechno, nemusíte hned útočit nebo používat všechny schopnosti. Díky těmto maličkostem hra nabývá někdy až překvapivé složitosti.

Obecně mi obě frakce přišly dost vyrovnané, což ale velké není překvapení vzhledem k tomu, jaká jména za vznikem hry stojí. Díky spoustě karet v galaktické nabídce (90) je každá hra trochu jiná, i když se časem pochopitelně budete těšit na ty svoje rozhodující. Líbí se mi taky, že štěstí, v SW světě známé jako Síla, hraje na obě strany. Někdy chce člověk zničit mocnou jednotku v galaktické nabídce, aby na ni protivník nedosáhl, a přistane tam jedna ještě silnější. Jak jsem jásal, když se mi tam objevil Vader, jen aby ho ve protivníkově tahu rozstříleli Y-wingy a Komando. Naštěstí ho později ve hře zachránil prťavý Jawa, takže nakonec se i do hry podíval. Jak říkám, Síla je vrtkavá.

Hra vás vpraví do Star Wars světa a skutečně budete mít pocit, že jste na vesmírném bojišti

Klik pro zvětšení (Star wars - the deckbuilding game - recenze)

Úpravy pravidel povoleny

Zvláštními úpravami pravidel se hra jen hemží, protože všechno, čeho máte pravidly předepsaný počet, se dá změnit tak, aby vám to co nejvíc vyhovovalo - od vítězných podmínek po počet karet v ruce. Chcete-li jen rychlé a krátké bitky, pak si nastavte limit zničení na 2 základny. Naopak chcete prozkoumat, kam vás až deckbuilding dokáže zavést? Klidně dejte do hry 4, nebo proč ne všechny základny? Můžete hrát i se šesti kartami v ruce, nebo si upravit schopnosti, které vám přijdou až přehnaně silné (zlostně vzhlížím na Corelii a Mon Cala). Hlavní je, aby hra všem vyhovovala a co nejvíc je bavila. I když zrovna tady není zábava nejmenší problém.

Síla hraje na obě strany

Klik pro zvětšení (Star wars - the deckbuilding game - recenze)

Závěrem

Star Wars - the deckbuilding game je rychlá, dynamická válečná hra, při které se může rovnováha sil změnit mrknutím oka. Jako všude jsou tady mechaniky, které když zapadnou do sebe, způsobí protivníkovi pěkný bolehlav. Kromě válečných lodí se herní plocha po každém tahu vrací na odhazovací hromádku, takže se dá jen hodně těžko určit vítěz hned ze začátku hry jen proto, že má jednu dvě silné karty. Každá frakce má dost odlišný styl hry a silné i slabé stránky, nicméně zábava je hrát za oboje. Ze hry je opravdu cítit duch Star Wars, zejména když je na ploše celá flotila imperiálních lodí, proti které vystoupí hrstka Rebelů. To pro mě bylo to hlavní, proč hru hodnotím silně pozitivně i přesto, že začátky jsou po x hrách za večer až monotónně stejné, a dokonce uvažuju o koupi druhé sady jen abych si vyzkoušel 2v2.

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Star wars - the deckbuilding game - recenze)


SUPER
93%
CZECHGAMER
Po čase malinko repetitivní začátky, ale jinak hra skvělá, dynamická, protkaná Star Wars pocity, při níž se chvílemi opravdu cítíte jako na bojišti

CGwillWin